Εάν είχατε την οικονομική ευχέρεια να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι σε κάποια άλλη χώρα, ποια θα ήταν αυτή; Είτε για να το πουλήσετε σε μερικά χρόνια και να αποκομίσετε κάποιο εφάπαξ κέρδος, είτε για να το ενοικιάσετε και να εξασφαλίσετε ένα επιπλέον σταθερό εισόδημα.

Σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η νέα έρευνα της Knight Frank, η οποία «ξεψαχνίζει» τις αγορές ακινήτων της Ευρώπης, αναζητώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες για την απόκτηση ενός δεύτερου ακινήτου.

Το 2021, η αγορά κύριας κατοικίας στη Γηραιά Ήπειρο αυξήθηκε κατά 5,6% χάρη στη διατήρηση της υψηλής ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα τα ενοίκια στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές συνέχισαν την ανοδική πορεία, προσφέροντας μεγάλη κέρδη στους ιδιοκτήτες.

Η φρενήρης αύξηση της ζήτησης, η οποία καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια, τροφοδοτείται σήμερα κι από τη στροφή των επενδυτών προς ασφαλέστερα καταφύγια, ενόσω ο πληθωρισμός αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

«Για όσους έχουν μια δεύτερη ιδιόκτητη κατοικία, οι ευρωπαϊκές πόλεις παρέχουν πολιτισμό, συνδεσιμότητα και καλή ποιότητα ζωής, ενώ για τους επενδυτές προσφέρουν ισχυρά επίπεδα απόδοσης και σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης» επισημαίνει η Kate Everett-Allen, αναλύτρια της Knight Frank, μιλώντας στο CNBC.

Οι κορυφαίες πόλεις για να αυξήσεις την περιουσία σου

Εάν κίνητρο της αγοράς είναι η αύξηση της περιουσίας, τότε τα ευρωπαϊκά ακίνητα προσφέρουν μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις σ’ όλο τον κόσμο.

Το Βερολίνο, ενδεικτικά, τον Ιούνιο του 2022, κατέγραψε την ισχυρότερη ετήσια άνοδο στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,6%. Ένα ποσοστό που ξεπερνάει τις αντίστοιχες επιδόσεις σε Νέα Υόρκη (7,3%), Χονγκ Κονγκ (3,1%) και Λονδίνο (2,5%).

Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγόρασε το 2021 ένα ακίνητο στη γερμανική πρωτεύουσα, σήμερα μπορεί να το πουλήσει  κατά 12,6% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή αγοράς, εξασφαλίζοντας μια διψήφια απόδοση στην επένδυσή του.

Εξίσου υψηλές αποδόσεις παρέχουν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Εδιμβούργο στη Σκοτία (11,2%), το Δουβλίνο στην Ιρλανδία (10,2%), η Ζυρίχη στην Ελβετία (10,2%) και το Παρίσι στη Γαλλία (8,9%).

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στις παραπάνω πόλεις, ωστόσο, επέρχεται ενόσω ο ρυθμός αύξησης στην παγκόσμια αγορά ακινήτων τείνει προς επιβράδυνση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών καθιστούν ακριβότερο το κόστος δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα οι προοπτικές της ανάπτυξης γίνονται πιο θολές.

Παρ’ όλα αυτά, η Knight Frank εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ζήτησης δεν έχει προς το παρόν επηρεάσει τις τιμές ακινήτων. Με τον τομέα των πολυτελών κατοικιών, μάλιστα, να παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα. «Η επιβράδυνση θα καταστεί αισθητή κυρίως στα χαμηλά “καλάθια” και στις λιγότερο εξωστρεφείς αγορές» συμπληρώνει.

Σπίτια για… ενοίκιο

Εάν, από την άλλη πλευρά, η αγορά ενός ακινήτου γίνεται αποκλειστικά και μόνο, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε εκμίσθωση, δηλαδή να το ενοικιάσει, τότε οι καλοκαιρινοί προορισμοί αποτελούν τις καλύτερες επιλογές. Ιδίως οι ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, στους παράγοντες που καθορίζουν μια τέτοια επιλογή, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται αφενός η εντοπιότητα σε υποδομές και ανέσεις, αφετέρου η πρόσβαση σε κάποιο διεθνές αεροδρόμιο. 

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Knight Frank προτείνει ως κορυφαίες επιλογές για την αγορά μιας παραθεριστικής κατοικίας τις ιταλικές περιοχές Τοσκάνη και Λιγκούρια, τον γαλλικό νότο και τις γαλλικές Άλπεις, καθώς και τις περιοχές Βαρκελώνη, Μαρμπέγια και Βαλεαρίδες Νήσοι στην Ισπανία.

Στην Τοσκάνη, για παράδειγμα, μέσα στο 2021, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης για ακίνητα κατά 30%, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει τα 2/3 της συνολικής ζήτησης στην Ιταλία.

Ο ρόλος του δολαρίου

Στο μεταξύ, η ενδυνάμωση του δολαρίου και η αποδυνάμωση του ευρώ έχει δώσει ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, με την Ευρώπη να αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για επενδυτές.

Η σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου (κοντά στο 1 προς 1) ουσιαστικά επιτρέπει στους Αμερικανούς αγοραστές να έχουν έκπτωση περίπου 15% έως 20% στις τιμές ακινήτων σε κάθε μία από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Κι αυτό ήδη αντανακλάται στα στοιχεία του α’ πενταμήνου του 2022, τα οποία έδειξαν άνοδο κατά 37% στις αναζητήσεις Αμερικανών για την αγορά ακινήτων (για παράδειγμα) στη Γαλλία.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον δε, αναμένεται να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι αναλυτές δεν αποκλείουν νέα υποχώρηση του ευρώ, λόγω της πρόθεσης της Federal Reserve να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (ήδη βρίσκονται στο 2,25%). Κάτι που θα αυξήσει την «ψαλίδα» από την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ (τα επιτόκια βρίσκονται στο 0,5%).

Διαβάστε επίσης:

Aqua Carpatica – Pepsico: Το παρασκήνιο του deal και τα σχέδια του Γιάννη Βάλβη (pics)

Το αντίο στον Σταύρο, οι «γαμπροί» της ΔΕΗ, οι Γούρνες που έπεσαν… στη γούρνα και η τζάμπα καίει (στην Περιφέρεια) η λάμπα!

Puma: Η ιστορία των δύο αδερφών που δημιούργησαν μια αυτοκρατορία