Να υπάρξει δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», για νέους και ευάλωτα νοικοκυριά, προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ).

Την πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει πολλούς νέους και ευάλωτα νοικοκυριά να βρουν και να αγοράσουν στέγη, όμως, δεδομένων των πολύ μεγαλύτερων αναγκών, απαιτείται να ανοίξει δεύτερος κύκλος και με διευρυμένα κριτήρια, σε ό,τι αφορά το εισόδημα και την ηλικία του αγοραστή, καθώς και το έτος κατασκευής του ακινήτου, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΟΕΕ πρότεινε και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που είναι ανεκμετάλλευτα, για φτηνή στέγη σε νέους και ευάλωτους. Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, «η πρωτοβουλία αυτή θα αποφέρει οικονομικά οφέλη στα δημόσια ταμεία, και παράλληλα θα βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, το ΟΕΕ θεωρεί σημαντικό το νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, και για όσα δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας.

Τέλος, θετική κρίνεται η διάταξη που διευρύνει τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία, συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικά υψηλός αριθμός παραγγελιών για ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων το 2024

Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Lamda Development: Το «The Ellinikon» απέκτησε παρουσία στο TikTok

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ