Η Ευρώπη αναστέλλει τους κανόνες και τους περιορισμούς που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας ή αλλιώς τους περιορισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το ανακοίνωσε με tweet η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της ΕΕ να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για τη μάχη κατά του κορωνοϊού χωρίς να μπουν στην επιτήρηση που προβλέπεται όταν δαπανάς πολύ περισσότερα από όσα εισπράττεις ως κράτος και γίνεται αντιληπτό ως λιτότητα. Γίνεται ώστε τα κράτη να αποκτήσουν πλήρη ευελιξία για να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές ανάγκες και τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας.

Η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο που πρόκειται να ενεργοποιηθεί προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Σημειώνεται ότι οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής”, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μορατόριουμ ουσιαστικά κοκκινίσματος δανείων όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Επιτρέπει την ευελιξία στις τράπεζες να μην κοκκινίζουν δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους και να μην χρειάζονται μεγαλύτερες προβλέψεις, περισσότερα εποπτικά κεφάλαια.

Κομισιόν και ΕΚΤ έλυσαν τα δεσμά της Ευρωζώνης, δημοσιονομικά, νομισματικά, και αφήνουν τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν πως θα χειριστούν την κρίση. Η Ευρώπη είναι σε θέση μάχης.