search icon

Οικονομία

«Κουπόνια» ρευστότητας: Έρχονται στο τέλος Αυγούστου μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Περίπου 25.000 επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 30% θα μπορούν να κάνουν συμψηφισμούς με φόρους και εισφορές - Οι άλλες 2 επιλογές για όσους πήραν κρατικά δάνεια

Προς τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και οι οποίες είχαν συμμετάσχει στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Πρόκειται για περίπου 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα, η οποία μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος.

Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.

Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Επιχείρηση στον τομέα της εστίασης έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικά 20.000 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια τζίρου 45% την περασμένη χρονιά.

Το υπουργείο Οικονομικών της δίνει τη δυνατότητα να λάβει επιχορήγηση ίση με το 35% του ποσού των επιστρεπτέων, δηλαδή 7.000 ευρώ (το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται). Το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει από τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, δηλαδή στο 100% της επιστρεπτέας, σε 60 δόσεις. Δηλαδή θα λάβει συνολικά 27.000 ευρώ και θα επιστρέψει 20.000 ευρώ.

Εκτός από τα “κουπόνια ρευστότητας” υπάρχουν άλλες δυο επιλογές που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν κρατικό δάνειο από οποιοδήποτε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.

Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Διαβάστε ακόμη

Οι πονοκέφαλοι του Μ.Μ., το «αίμα» της Φουτζέιρα και το χρυσό ακίνητο της Ακαδημίας Αθηνών

Ελληνικός τουρισμός: Δεν τον «έκαψαν» οι φωτιές – Πάνω από 80% η πληρότητα στα νησιά

Αχαϊκή Amadeus: Πώς «έσβησαν» οι Made in Greece πίπες (pics)

Exit mobile version