Περίπου 1.000-2.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις φαίνεται πως θα δικαιωθούν από τις τις 17.000 περιπτώσεις ενστάσεων που υποβλήθηκαν απο όσους δεν έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή την περίοδο των λοκντάουν 2020-2021.

Μετά από πολλές παρατάσεις στην εξέταση των ενστάσεων (και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας για τη βοήθεια της αξιολόγησης) αρχίζει να διαμορφώνεται μια πρώτη λίστα δικαιούχων που θα πάρει εκ των υστέρων της κρατική ενίσχυση.

Πρόκειται για ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν είχαν να κάνουν, τόσο με το κριτήριο της απασχόλησης που δημιούργησε τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα κατά τον έλεγχο των ενστάσεων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μετασχηματισμών επιχειρήσεων, που άλλαξαν μορφή (εξαγορές, συγχωνεύσεις) μέσα στην περίοδο που έκαναν ένσταση, εξετάζεται ο αριθμός των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή. Μια διαδικασία χρονοβόρα δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητήσιμη ειδικά όταν διαφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ με την Εργάνη και δεν υπάρχει σαφή εικόνα εάν υπάρχει έλλειμα απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις).

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στη βάση δεδομένων. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία, ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται μια ενδιάμεση πληρωμή για κάποιες περιπτώσεις που ξεμπλοκάρισαν -σύμφωνα με τις επιταγές του νομού- και θα πάρουν, με σχεδόν 3 χρόνια καθυστέρηση τα κρατικά δάνεια. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αξιολόγηση των ενστάσεων αν και έχει χαμηλώσει πολύ ο πήχης των προσδοκιών για τις τελικές εγκρίσεις.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Διαβάστε ακόμη

«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα

«Βαριά σφυριά» 23 εκατ. ευρώ για Ηλήλ Επενδυτική, MLS και Καρυπίδη (pics)

Αλλάζω Συσκευή: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων τον Φεβρουάριο για την ενίσχυση 10.000 επιχειρήσεων από 40% έως 50%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ