Κούρεμα 80% στα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών.

To «κούρεμα» θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Επί της ουσίας μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επι της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.

Παράδειγμα:

Ενοίκιο ύψους 1000 ευρώ που καταβάλλει μία επιχείρηση εστίασης θα μειωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Δηλαδή ο ενοικιαστής θα πληρώσει μόνο 200 €. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα έχει μία απώλεια της τάξης των 800 ευρώ. Θα εισπράξει όμως από το κράτος ως αποζημίωση 600 ευρώ ( δηλαδή το 60% του ονομαστικού ποσού του ενοικίου). Δηλαδή από τα 1000 ενοίκιο ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει 800 ευρώ συνολικά (200 ευρώ από τον ενοικιαστή και 600 ευρώ από το Δημόσιο ως αποζημίωση). Ετσι οι απώλειες του θα είναι ακριβώς οι ίδιες με τον Δεκέμβριο όπου ίσχυε το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και της χρηματικός αποζημίωσης κατά 50% επί της ζημιάς. Τον Δεκέμβριο δηλαδή για το ενοίκιο το 1000€ ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από τον ενοικιαστή 600 ευρώ και θα πάρει άλλα 200 ευρώ αποζημίωση από το Δημόσιο. Άρα θα εισπράξει πάλι 800 ευρώ! Όμως με τη νέα ρύθμιση θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο το 60% του ενοικίου (τα 600 ευρώ), ενώ με την ισχύουσα είναι μόνον το 20% (τα 200 ευρώ).

 

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο. Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά
60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

ΠΟΜΙΔΑ: Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου μετά τα νέα μέτρα

Παράταση της μείωσης ενοικίων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που θα μένουν κλειστές με εντολή του κράτους (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, αθλητισμό, πολιτισμό κ.α.). Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ που προσθέτει τα εξής:
“Συμφωνα με αυτό μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 κατά 80%, ήτοι οι ενοικιαστές θα καταβάλουν στους εκμισθωτές τους μόνον το 20% ενώ οι τελευταίοι θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του συνολικού ενοικίου, ήτοι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να εισπράξουν το 80% του πλήρους ενοικίου. Τα μισθώματα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 στις κατηγορίες αυτές, αλλά και άλλες απλώς πληττομένων επαγγελμάτων, ανέρχονται στό ίδιο συνολικό ποσοστό του 80% με τη διαφορά ότι με την νέα ρύθμιση θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο το 60% του ενοικίου ενώ με την ισχύουσα είναι μόνον το 20%.
Τα παραπάνω μας διευκρινίστηκαν κατηγορηματικά από αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα με τον οποίο επικοινώνησε η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ αύριο αναμένονται σχετικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις.  Δεν είναι συνεπώς ακόμη γνωστό το θα συμβεί με τις μισθώσεις των υπολοίπων επαγγελματικών κατηγοριών, των κατοικιών και των φοιτητικών μισθώσεων των εργαζομένων σε αναστολή, ούτε αν θα γίνει δεκτό ειδικά μετά από αυτήν την εξέλιξη, το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων, που ενώ υφίστανται αιματηρές μειώσεις ενοικίων, εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση.”
Διαβάστε ακόμη

Η Ναυτεμπορική, οι ισραηλινοί επενδυτές και ο CEO τράπεζας – αρνητής του εμβολίου! 

Ακίνητα: Data centers, logistics, πολυτελή resorts και «πράσινα» γραφεία οι …νικητές της πανδημίας

Κούρεμα 80% στα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους