Έγινε η παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολογίου για πολίτες και στη Θεσσαλονίκη από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιου Σακαρέτσιου.

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στις υπηρεσίες, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με σκοπό την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με το Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα:

maps.ktimatologio.gr: εφαρμογή μέσω της οποίας δίνεται σε κάθε πολίτη και επαγγελματία πρόσβαση στη θέαση των γεωχωρικών δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς και η δυνατότητα να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί, ώστε να δηλώσει ή να διορθώσει τα στοιχεία του ακινήτου του στο Κτηματολόγιο.

Gov.gr Wallet: όλη η πληροφορία που αφορά στο ακίνητο θα βρίσκεται με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet. H εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης, ελέγχου και διακίνησης των ψηφιακών εγγράφων του Κτηματολογίου, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Ψηφιακός βοηθός για το Κτηματολόγιο στο ktimatologio.gr: εφαρμογή η οποία, μέσω τεχνικής νοημοσύνης, απαντά σε ερωτήματα του πολίτη για θέματα που αφορούν το κτηματολόγιο σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί επίσης και στον νομικό έλεγχο ώστε και με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές.

Επίσης, ο Υφυπουργός κατά την παρουσίασή του, ανακοίνωσε τη θέσπιση:

Voucher αξίας 2.200€ για ψηφιακό εξοπλισμό συμβολαιογράφων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα και με ταχύτητα τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου (Εγχειρίδιο Ενιαίων Κανόνων Νομικού Ελέγχου) που πραγματοποιείται στα Κτηματολογικά Γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου και τα Υποκαταστήματά τους, ώστε για πρώτη φορά δημοσιευμένοι ενιαίοι κανόνες ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας θα τηρούνται τόσο από τους Προϊστάμενους Κτηματολογικών Γραφείων, όσο και από τους Συμβολαιογράφους και τους Δικηγόρους, για να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση και αντίληψη για τις εγγραπτέες πράξεις.

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι το 2024 είναι η χρονιά με τις περισσότερες εντάξεις των υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα, ενώ αναφορικά με την επιλογή της Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών, τόνισε: «Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Μακεδονίας, για να παρουσιάσουμε νέα ψηφιακά εργαλεία του κτηματολογίου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά πανελλαδικά και σε συνεργασία με τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς , οι υπάλληλοι των οποίων πραγματικά έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, το τελευταίο διάστημα, για να βάλουμε σε τάξη το χάος που προηγήθηκε. Καταφέραμε να φτιάξουμε αρκετές πλατφόρμες οι οποίες βοηθούν και επαγγελματίες και πολίτες».

Διαβάστε ακόμη 

Γιώργος Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Ξεκίνησε την εταιρεία από το παιδικό δωμάτιο, τώρα πουλάει κουζίνες χιλιάδων ευρώ (pics)

ΛΑΡΚΟ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση

De Beers: Τέλος εποχής για την ιστορική αυτοκρατορία διαμαντιών; Γιατί η Anglo American εξετάζει την πώληση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ