Τέλος οι φτηνές μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς 31 Μαρτίου λήγει η διορία για συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές. Από 1ης Απριλίου όλα τα συμβόλαια επιβαρύνονται με τις νέες αντικειμενικές, αλλά και «έξτρα» χρεώσεις μηχανικών και δήμων.

Οι παρατάσεις πέφτουν «στο κενό» όμως και αδικούν χιλιάδες νοικοκυριά που αποκλείονται, είτε λόγω ασυνεννοησίας των συναρμοδίων υπουργείων, είτε και εκ προθέσεως ή βάσει σχεδίου ίσως. Και αυτό διότι:

· Αύριο «πέφτει η αυλαία» στις παρατάσεις που έδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και υπουργεία Περιβάλλοντος για 2 μήνες –και μόνον για όσους οι κρατικές υπηρεσίες επέτρεψαν να προλάβουν να ενταχθούν.

· Σε κενό νόμου «πέφτουν» όμως τα νοικοκυριά που ακόμα περιμένουν την παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά «η αυλαία… δεν σηκώνεται»! Και αν δηλαδή γλιτώσουν φόρους και έξοδα μεταβίβασης έως αύριο, θα πληρώσουν αυξημένο ΤΑΠ από το οποίο θα έπρεπε να απαλλάσσονται! Και αυτό γιατί από 24 Μαρτίου 2022 ήδη, ισχύει νέος νόμος (4915/2022) που αλλάζει αναδρομικά την ημερομηνία της προηγούμενης ρύθμισης, από 31.12.2021 που είχε λήξει, σε 30.6.2022. Και εφόσον τροποποιεί την ημερομηνία λήξεως και παρατείνει τον παλαιό νόμο, θα έπρεπε κανονικά να καλύπτει αναδρομικά για όλο το διάστημα που δεν ίσχυσε, την δυνατότητα μείωσης των προστίμων.

· «Στην παγίδα του νόμου» πέφτουν ακόμα και όσοι πρόλαβαν να ενταχθούν στην παράταση που δόθηκε τον Ιανουάριο, αν δεν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία μέχρι αύριο. Αν δηλαδή, μετά από 4 ή 5 μήνες, οι Δήμοι ή ο ΕΦΚΑ δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εκδώσουν βεβαιώσεις, τότε η παράταση «πάει στράφι» χωρίς να φταίει ο πολίτης, που θα πληρώσει και όλα τα κόστη που νόμιζε ότι γλίτωσε, όταν μπήκε στη διαδικασία αυτή.

Όποιος προλάβει…

Με τα δεδομένα αυτά, όποιος πρόλαβε, τις παρατάσεις είδε!

Γιατί, στην πράξη, γεννώνται άπειρες αδικίες και ανασφάλεια δικαίου αφού, όποιος κάνει μεταβίβαση στο μεσοδιάστημα των παρατάσεων που δίνονται, υφίσταται τις επιβαρύνσεις που γλιτώνουν όλοι «οι πριν», αλλά και «οι μετά» από αυτόν!

Για παράδειγμα, ακόμα και αν κάποιοι ξεκίνησαν μια γονική παροχή τον Οκτώβριο, για όμοια ακίνητα και στην ίδια περιοχή:

όποιος κατάφερε και ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση έως 31.12.2021 επωφελήθηκε από χαμηλές αντικειμενικές και μείωση προστίμων των δήμων για αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά και με το χαμηλό κόστος για απλή βεβαίωση μηχανικού

όποιος κατάφερε και ολοκλήρωσε απόν 1.1.2021 έως 31.3.2022 επωφελείται από χαμηλές αντικειμενικές και απλή βεβαίωση μηχανικού, αλλά όχι από τη μείωση προστίμων των δήμων για αδήλωτα τετραγωνικά

όποιος δεν τα κατάφερε αν και τρέχει 4-5 μήνες τώρα, αλλά τελικά θα ολοκληρώσει μεταβίβαση από 1.4.2022 και μετά, θα έπρεπε να επωφελείται από τη μείωση προστίμων των δήμων για τα αδήλωτα τετραγωνικά -που ακόμα όμως δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Αντιθέτως θα επιβαρύνεται με τις νέες αντικειμενικές και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου -αντί της βεβαίωσης μηχανικού- αφού οι δύο αυτές ρυθμίσεις εκπνέουν.

Και γενικότερα όμως, στο μεσοδιάστημα που ανοικογκλείνει η πλατφόρμα “τακτοποίησης” των τετραγωνικών, οι δήμοι επιβάλλουν αυξημένα πρόστιμα, χωρίς τις εκπτώσεις που ισχύουν πριν και μετά από αυτές.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 31ης Μαρτίου αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι μπόρεσαν και υπέβαλαν πριν από την εκπνοή του 2021 στις ΔΟΥ (ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ) τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Με όλες τις απανωτές παρατάσεις πάντως, αλλά ακόμα και με το νέο Νόμο του ΥΠΕΣ που κάνει «by pass» στις καθυστερήσεις έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους δήμους, το Κράτος ομολογεί και επιβεβαιώνει πως φταίνε οι υπηρεσίες τελικά που «ναυάγησαν» πολλές χιλιάδες “φθηνές” μεταβιβάσεις, και όχι οι πολίτες ή οι συμβολαιογράφοι ή οι μηχανικοί -που είναι τα θύματα της γραφειοκρατίας και του κόστους που προκαλούν τα Υπουργεία στην αγορά και την κοινωνία συνολικά.

Διαβάστε ακόμη:

Τζιανλουίτζι Απόντε και Εμμάνουελ Γκριμάλντι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην επιβατηγό ναυτιλία

Τράπεζες: Ανάπτυξη 3% και πληθωρισμός πέριξ του 6% το βασικό σενάριο για το 2022

Ο Μπιλ Γκέιτς «βλέπει» το μέλλον: Επενδύει σε startup που φτιάχνει νερό από τον αέρα