Τα βήματά της για την επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Στη μάχη για το ασφαλές άνοιγμα αγοράς και κοινωνίας η κυβέρνηση έχει ήδη ρίξει το όπλο των self test. Το εργαλείο αυτό, έπειτα την πρώτη εφαρμογή του σε σχολεία, αναμένεται να αξιοποιηθεί και για τους εργαζόμενους σε εστίαση, εμπορικά κέντρα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να ανοίξουν κι άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έφθασαν χθες τα 4.033 και σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων (802), στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς click inside.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η εισήγηση των ειδικών για τα παραπάνω θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Εμπορικά κέντρα και λιανεμπόριο

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναμένεται η έγκαιρη εφαρμογή των self test στην αγορά προκειμένου να εισηγηθεί την αυξημένη χρήση τους στο λιανεμπόριο με στόχο να καταργηθεί το ραντεβού.

Όσον αφορά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να δοθεί το «πράσινο φως» όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους ελεύθερου ανταγωνισμού. Έτσι, είναι αρκετά πιθανόν, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι αποθαρρυντικά, οι λοιμωξιολόγοι να επιτρέψουν την λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα.

Πότε θα λειτουργήσει η εστίαση

Το ζήτημα επανεκκίνησης του κλάδου της εστίασης και τρόπος που και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους, εξακολουθεί να απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι τα καταστήματα εστίασης να ξαναλειτουργήσουν πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα. Το επικρατέστερο σενάριο όμως θέλει τη λειτουργία της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Μαΐου θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων στις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο κίνησης, ίσο με το 7% του τζίρου του 2019.

Για μετά το Πάσχα προγραμματίζεται η επιστροφή των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων στα θρανία.

Διαβάστε ακόμα:

WISTA Hellas: Η δεύτερη ισχυρότερη παγκοσμίως Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας

Πέτσας: Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες (vid)

ΥΠΟΙΚ: 15 – 21 δισ. ευρώ οι εξαγγελίες Τσίπρα – «Αμετανόητα ανεύθυνος»