To νέο lockdown είναι, πια, γεγονός. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χώρα από το Σάββατο (07/11) μπαίνει ξανά σε καραντίνα, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε όσα θα ισχύσουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις υπό τις συνθήκες οι οποίες είναι γνώριμες, από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε καταβάλλεται – Οι δικαιούχοι

Στα 800 ευρώ, λοιπόν, διαμορφώνεται το ποσό που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής για τον μήνα Νοέμβριο. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα 800 ευρώ των εργαζομένων θα είναι αναλογικά, βάσει των ημερών που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Με άλλα λόγια, επίδομα 800 αντί 534 ευρώ, επιπλέον του δώρου Χριστουγέννων θα λάβουν όλοι όσοι υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο.

Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση κατά 266 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που αντιστοιχεί σε διάστημα 30 ημέρων για τον μήνα Νοέμβριο. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όλοι οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή ορισμένες μέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις των αναστολών

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις αναστολών του Οκτωβρίου πρέπει να υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από τις 6 έως και τις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παραπάνω προθεσμία είναι δεσμευτική και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, κάθως πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι που θα δηλωθούν σε αναστολή για τον Οκτώβριο θα λάβουν 534 ευρώ ειδική αποζημίωση για τον Οκτώβριο. Όσοι από αυτούς δηλωθούν σε αναστολή και για τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ ειδικά για τον Νοέμβριο.

Μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, και κατά πάσα πιθανότητα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται κατά το πρότυπο της περασμένης άνοιξης. O εργαζόμενος καλείται να υποβάλλει τη δήλωσή του στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5: Oι δικαιούχοι – Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις δύο καινούργιες Επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν

Οι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας μετά την 1η Μαρτίου 2020 θα είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ.

Eιδικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας και παραμένουν άνεργοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν τη νέα οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους θα δοθεί με αντίστοιχη φόρμουλα όπως αυτή που υιοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Δικαιούχοι είναι οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ειδικότερα:

  • Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.