Όλα από το κινητό! Η ζωή των οδηγών θα γίνει -σύντομα- ευκολότερη μέσα από δύο ψηφιακές εφαρμογές που είναι έτοιμες θα λειτουργούν μέσω κινητών, tablet, υπολογιστών κ.λπ. και θα ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

H πρώτη εφαρμογή (app) είναι το “ψηφιακό πορτοφόλι” (που αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες) όπου οι οδηγοί θα έχουν καταχωρημένο το δίπλωμα οδήγησης, την αστυνομική ταυτότητα και τα άλλα έγγραφα που υποχρεούνται να έχουν μαζί του οι οδηγοί. Το ψηφιακό πορτοφόλι του οδηγού, πρακτικά, θα μοιάζει με την αντίστοιχη εφαρμογή που ήταν καταχωρημένα -ψηφιακά- το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID και η αστυνομική ταυτότητα για άμεση ταυτοποίηση.

Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η νέα πλατφόρμα για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων που θα είναι επίσης προσβάσιμη από το κινητό υπολογιστές κλπ. Πρόκειται για ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των αγοραστών και πωλητών οχημάτων που, σήμερα, είναι αναγκασμένοι να συλλέγουν ένα ένα απαραίτητα έγγραφα από κάθε υπηρεσία. Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας τα έγγραφα αυτά θα αναζητούνται και θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και έτσι η όλη διαδικασία της μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται ταχύτερα και ευκολότερα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει και εφαρμογή για ηλεκτρονική πληρωμή των τελών μεταβίβασης, με μια εξίσου με μια απλουστευμένη διαδικασία.

Ειδικότερα, οι δυο νέες ψηφιακές εφαρμογές είναι οι εξής:

Ψηφιακό πορτοφόλι: Η νέα εφαρμογή (app) που θα είναι διαθέσιμη από το Google Play και το App Store σχεδιάζεται στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet όπου οι πολίτες είχαν ψηφιακά με QR το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους. Οι οδηγοί. αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους. Δεν θα έχει σημασία αν ο πολίτης έχει παλιάς ή νέας μορφής δίπλωμα οδήγησης καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο υπουργείο Μεταφορών. Μέσα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα θα μπορούν να καταχωρηθούν ψηφιακό τα εξής έγραφα: Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος, Τέλη Κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, Αντίγραφο Ασφαλιστικού Συμβολαίου οχήματος, Ιστορικό Συντήρησης Οχήματος,, κ.ά.

Ψηφιακές Μεταβιβάσεις Οχημάτων: Πρόκειται για νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται με στόχο είναι η διαδικασία της μεταβίβασης να ολοκληρώνεται αμιγώς ψηφιακά, χωρίς να προσκομίζεται κανένα δικαιολογητικό (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κ.λπ.). Ήδη οι πολίτες μέσω της υπηρεσίας «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου» μπορούν να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

Με την νέα υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχήματος, αγοραστές και οι πωλητές θα γλιτώσουν και από το κυνηγητό των υπόλοιπων εγγράφων: Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση, Άδεια κυκλοφορίας οχήματος, Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοαντίγραφο, Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας και τέλους Μεταβίβασης οχήματος, Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα, Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ κ.ά.

Οι εφαρμογές σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ).

Διαβάστε ακόμα: 

Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από νέα κρίση (pics)

Η ενεργειακή παγίδα, ο Κόκκαλης «μιλάει» τώρα για την Intracom Defence, ο εμφύλιος στον ΣΕΒ, η Peoplecert, η Ideal και η Unider

ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία