Σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών και της κοινής αντίληψης για ένα μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία, ο Φράνσις Φουκουγιάμα παραμένει αισιόδοξος.

Συνηθισμένος να πηγαίνει αντίθετα στις κοινές πεποιθήσεις και να προσκομίζει νέες παραμέτρους στο δημόσιο διάλογο, ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και συγγραφέας του εμβληματικού έργου «Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος» υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να ανατραπεί, έως το τέλος του καλοκαιριού, και ο κόσμος- κυρίως οι φιλελεύθερες δημοκρατίες- να πάρουν μία βαθιά ανάσα.

«Πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του πολέμου» είπε στο newmoney.gr όταν τον συναντήσαμε στο Λαγονήσι, όπου μετέχει στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

«Υπάρχει μία κοινή εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, ότι θα είναι ένα αδιέξοδο, μία “παγωμένη σύγκρουση”. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει. Νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να επανακτήσουν τη δυναμική που είχαν τον Απρίλιο και το Μάιο και να διώξουν τους Ρώσους, τουλάχιστον από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Αν συμβεί αυτό, θα αποκαταστήσει μία ελπίδα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση χωρίς να χάσουν σοβαρό κομμάτι του εδάφους τους, χωρίς οι Ρώσοι να “στραγγαλίζουν” τις εξαγωγές σιτηρών, λαδιού κ.λπ. Η εκτίμηση ότι θα έχουμε μία μακρά σύγκρουση μπορεί να μην είναι σωστή».

Τον ρωτήσαμε αν η Ευρώπη -και η Ελλάδα συγκεκριμένα- πρέπει να φοβούνται μία νέα οικονομική κρίση.

«Αν υπάρξει ύφεση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις» μας είπε. «Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει πάρει πολλά μέτρα για να θωρακίσει τον εαυτό της σε μελλοντικές κρίσεις. Οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος τέτοιος κίνδυνος. Ωστόσο, αν υπάρξει σοβαρή ύφεση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα κάνουν ότι μπορούν για να βγούνε από την ύφεση. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στην πράσινη μετάβαση και θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ αρνητικά την Ουκρανία. Όπως ξέρετε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, με την οποία οι Δημοκράτες δεν είχαν πολύ καλές σχέσεις για αρκετό καιρό, γιατί θέλει η Σαουδική Αραβία να παράξει περισσότερο πετρέλαιο. Και αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε πράσινη μετάβαση. Πιστεύω ότι πολλά θα μπούνε σε αναμονή, όσο η οικονομία φαίνεται τόσο εύθραυστη όσο είναι τώρα.»

Η αισιοδοξία, λοιπόν, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Ο διάσημος συγγραφέας δεν κρύβει την ανησυχία του και για το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας, κυρίως στις ΗΠΑ.

«Πάντα με ανησυχεί» μας απάντησε. «Πιστεύω ότι είχαμε πολλά πισωγυρίσματα τα τελευταία 15 χρόνια. Το πιο ανησυχητικό είναι οι μεγάλες δημοκρατίες, αυτά που συμβαίνουν στην Ινδία, αλλά κυρίως αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μου, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντόναλτ Τραμπ κατάφερε να πείσει πολλούς Αμερικανούς ότι το σύστημά τους είναι “χαλασμένο”, ότι οι τελευταίες εκλογές εκλάπησαν. Όλα αυτά είναι απολύτως ψεύτικα, όμως είναι τόσο καλός δημαγωγός που κατάφερε να πείσει πολύ κόσμο ότι αυτό συνέβη. Πιστεύω ότι ίσως αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μία μεγάλη συνταγματική κρίση.».

Νωρίτερα, ο Φ. Φουκουγιάμα μετείχε σε πάνελ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS, Ε. Μυτιληναίο, όπου σημείωσε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων».

Διαβάστε ακόμη: 

Η ενεργειακή παγίδα, ο Κόκκαλης «μιλάει» τώρα για την Intracom Defence, ο εμφύλιος στον ΣΕΒ, η Peoplecert, η Ideal και η Unider

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)

Με εφαρμογές στο κινητό το δίπλωμα οδήγησης και η μεταβίβαση Ι.Χ.