Με διαδικασίες εξπρές για να εισρεύσουν ως επιβράβευση περί τα 748 εκατ. ευρώ στα κρατικά Ταμεία, θέλει να κλείσει την 8η αξιολόγηση η κυβέρνηση. Σε 48 ώρες μέσω τηλεδιασκέψεων προβλέπεται να κλείσουν και τα τελευταία μέτωπα πριν την εκταμίευση της δόσης. Εκεί θα κλειδώσει και το Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμιεύσεις κονδυλίων 32 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, που θα συνοδεύονται όμως και από βαθιές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το κράτος, τους φόρους και τις αγορές.

Για να εκταμιευθεί η δόση, τον δρόμο άνοιξε και ο Πτωχευτικός Κώδικας που κατατέθηκε, ο οποίος προβλέπει όμως και δαπάνες επιδότησης των δανείων ιδιωτών από το κράτος.

Παράλληλα η Αθήνα θα δεσμευθεί και ότι θα πληρώσει περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις, όπως επιτακτικά θύμιζε πριν ένα μήνα στην Αθήνα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του επίσημου δανειστή της χώρας μας.

Αδειάζουν τα ταμεία

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε ήδη δια νόμου και αυξάνει άμεσα το ύψος της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλεται και αναδρομικά, ώστε να πέσει περισσότερο χρήμα στα νοικοκυριά και στην οικονομία.  Παράλληλα θα σπεύσει να αποπληρώσει μέσα στις τελευταίες 70 ημέρες του 2020 περισσότερα εφάπαξ και άλλες εκκρεμείς υποχρεώσεις σε ιδιώτες, προμηθευτές κλπ.

Άμεσα όμως, από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τέλος του μηνός, θα πληρώσει αναδρομικά και 1,3 δισ. ευρώ σε 950.000 συνταξιούχους, ενώ τον Νοέμβριο έχει να δώσει και επιπλέον ποσά για όσους δικαιούνται περισσότερα με πάνω από 30 χρόνια δουλειάς, βάσει του νόμου Βρούτση.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση ψάχνει και «πυρομαχικά»  για ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης που καλείται να καταβάλλει, όπου επιβάλλονται τοπικά lockdown –και ενώ τα πράγματα φαντάζουν δυσοίωνα και διεθνώς όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να έχει καταβάλει όλα τα λεφτά για επίδομα θέρμανσης και άλλες παροχές της τελευταίας στιγμής. Για όλα αυτά όμως , τα 748 εκατ. ευρώ  δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω». Η κυβέρνηση διαθέτει ταμειακό απόθεμα 37,9 δισ. ευρώ, αλλά και αυτό απειλείται, γιατί η οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο που οι εισπράξεις κρατικών εσόδων μπορεί να δυσκολέψουν λόγω παρατάσεως εκτάκτων μέτρων, καραντίνας ή και οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών.

Η ώρα των αγορών

Παρότι το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του 2020 έχει ολοκληρωθεί και στεφθεί με επιτυχία, εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι  τίθεται ξανά η έκδοση νέου κρατικού ομολόγου, για να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο  τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με 5ετές ομόλογο που χρειάζεται η καμπύλη επιτοκίων της χώρας μας. Κίνηση που θεωρητικά μπορεί να εκδηλωθεί στις επόμενες εβδομάδες ή ημέρες κιόλας, ιδιαίτερα τώρα που το επιτόκιο κινείται κοντά στο 1% και η ΕΚΤ ενδέχεται να υιοθετήσει και νέα μέτρα στήριξης της ρευστότητος, ενόψει μιας νέας έξαρσης της πανδημίας διεθνώς και των επιπτώσεών της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Με τα δεδομένα αυτά πάντως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η Αθήνα αναμένει ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poors και DBRS,  ενώ θα ακολουθήσει ο οίκος Μοody’s  6 Νοεμβρίου και η γερμανική Scope στις 4 Δεκεμβρίου.