Στις διαφορές που έχει η τρέχουσα κρίση με εκείνη του 2009 αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, κ. Θεοφάνης Μυλωνάς. «Καταρχάς, στη μεγάλη κρίση του 2009 οι τράπεζες ήταν το πρόβλημα, ενώ τώρα μπορούν να είναι η λύση. Ειδικά στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους, σίγουρα μπορούν και πρέπει να είναι ένα μεγάλο κομμάτι της λύσης. Παράλληλα, είναι διαφορετικό το καθεστώς των επιτοκίων, σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο. Πλέον τείνουν προς το μηδέν και η στήριξη γενικότερα από των τραπεζών και των κυβερνήσεων είναι τεράστια», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «To Ελληνικό Χρηματιστήριο στην μετά Covid-19 εποχή», για να συνεχίσει: «Επομένως, θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, ένα μέρος των οποίων στο ελληνικό, αλλά και σε διεθνείς χρηματαγορές. Οπότε, έτσι θα υπάρξει ανάκαμψη, μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων κ.ο.κ. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει ζήτηση για εναλλακτικά προιόντα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίοδο της κρίσης υπήρξαν κλάδοι, οι οποίοι επέδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα, όπως η εναλλακτική ενέργεια, οι εταιρείες κοινής ωφελείας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. «Με τον ερχομό της ανάκαμψης κλάδοι, όπως οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.ο.κ. θα μπορέσουν να επανέλθουν πιο γρήγορα», τόνισε, εκτιμώντας πως στην Ελλάδα η ανάκαμψη είναι κοντά. «Όσο, βέβαια, αργεί ο εμβολιασμός αυτή πηγαίνει λίγο παρακάτω. Άποψή μου είναι πως θα αρχίσουμε να έχουμε ανάκαμψη μετά το β’ τρίμηνο του 2021. Παρόλα αυτά, η οικονομία θα αναπληρώσει 40 με 50% από το ΑΕΠ που χάθηκε μέσα στο 2020. Έχουμε χάσει γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, άρα, ήταν πολύ μεγάλη η κρίση και σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στους θεσμικούς επενδυτές, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως σε όλες τις αγορές παγκοσμίως αυτοί έχουν αντίστοιχη σχέση με το χρηματιστήριο. «Στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, δηλαδή, βλέπουμε να μεγαλώνουν επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο κεφάλαιο στο χρηματιστήριο και όλο αυτό το κύκλωμα θα μπορέσει να βοηθήσει και τις ίδιες τις εταιρείες. Όσο μεγαλύτερες είναι οι επενδύσεις που γίνονται, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν οι θεσμικοί επενδυτές να στηρίξουν το χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση τις ίδιες τις εταιρείες», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Στάση πληρωμών λόγω… έλλειψης ΙΒΑΝ

Τρικυμία στο Λιμάνι: Κόντρα Cosco με τους εφοδιαστές πλοίων

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς