«Γέφυρες» και συμμαχίες για να μην ζήσει η Ευρώπη ξανά μέρες του 2009, όταν οι μισές χώρες ζητούσαν χαλάρωση της λιτότητας, αλλά οι άλλες μισές πίεζαν για δημοσιονομική πειθαρχία, «χτίζονται» στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να μετάσχει σε εκδήλωση του Economist για τις προτεραιότητες της Ελλάδας μετά τον κορωνοϊό. Θα έχει και συζήτηση –δημόσια αλλά και κατ’ιδίαν- με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και με τον Πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μέγα ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, αλλά και η επαναφορά σε δημοσιονομική ισορροπία μόλις το επιστρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έχει αναγνωρίσει και εξάρει δημόσια τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Έλληνας ομόλογός του, στους σχεδιασμούς για τα πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης. Και μόλις εχθές η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης και του πληθωρισμού για να φτάσει στο 2% τουλάχιστον.

Με την εμπειρία του και από τα μνημόνια της Ιρλανδίας όμως, ο Πασκάλ Ντόναχιου ξέρει ότι σύντομα μπορεί οι «σκληροί» της Ευρώπης να επιστρέψουν και πάλι σύντομα στη γραμμή της αυστηρής λιτότητας.

«Κλειδί» των εξελίξεων για τη χώρα, εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πλέον και τα εμβόλια. Διότι ο κίνδυνος για εκ νέου κλείσιμο της οικονομίας το φθινόπωρο, θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

«Το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα δημόσια οικονομικά» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας σε όλους τους τόνους. Γιατί, όπως λέει, τυχόν νέο lock down σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα και μεγαλύτερο χρέος, το οποίο είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η γραμμή Σταϊκούρα είναι ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά και σταδιακή προσαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι απότομη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε και δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όπως λέει, τα ταμειακά αποθέματα της χώρας βρίσκονται σε ασφαλή επίπεδα (τα ίδια προ υγειονομικής κρίσης) αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες να αυξήσεις το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν και οι αγορές, υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο» θυμίζει.

Το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ξανά οι διαχωριστικές γραμμές, ενισχύουν τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις βόρειες και πιο πλούσιες χώρες (πάνω από 65% ή και 75% ήδη σε Ολλανδία, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία κλπ).

Επιδημιολόγοι προβλέπουν ότι από τις αρχές του 2022 οι πιο ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Και στη φάση εκείνη, μπορεί να μην επιδείξουν πλέον ξανά το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης (όπως άλλωστε συνέβη στην αρχή της υγειονομικής κρίσης με τη σύγκρουση Ιταλίας-Ολλανδίας), καθώς οι αποφάσεις για μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας για στήριξη της οικονομίας ελήφθησαν όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη:

Το ιερό παλάτι του Ψυχικού και ο εργολάβος, το σπασμένο ποτήρι του 1,5 εκατομμυρίου και το χρυσό ακίνητο στο Μαρούσι

ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως (pics)

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις αγορές παροχής υπηρεσιών σίτισης και κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου