Όσοι σπεύσουν να ασφαλίσουν την κατοικία τους (έναντι φυσικών καταστροφών) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προλαβαίνουν να πάρουν μια μικρή μείωση (2,5%) στον ΕΝΦΙΑ του 2024. Από εκεί και πέρα, όποιος ασφαλίζει κατοικία για ένα χρόνο θα λαμβάνει ολόκληρη τη μείωση 10% στον φόρο.

Η νέα ρύθμιση για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίσουν τη κατοικία τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ιδιοκτήτες ακίνητων. Εχει ανοίξει, όμως, και την όρεξη και σε επιτήδειους που σκέφτονται πως μπορούν να ασφαλίσουν εικονικά την κατοικία τους για να μειώσουν τον φόρο που πληρώνουν.

Μπορεί, άλλωστε, για ένα μέσο ακίνητο η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ να αφορά μερικές δεκάδες ευρώ, όμως σε πολυτελείς κατοικίες, βίλες και αλλού τέτοιου τύπου ακίνητα το όφελος είναι πολύ μεγάλο. Τόσο, που είναι πιθανό να οδηγήσει κάποιους σε εικονική ασφάλιση της κατοικίας τους, με πολύ χαμηλό δηλαδή ασφάλιστρο, σχεδόν καθόλου αποζημίωση, αλλά με σημαντικό όφελος στην μείωση του ΕΝΦΙΑ! Δηλαδή, αν κάποιος γλιτώνει 500 ευρώ φόρου και μπορεί να ασφαλίσει εικονικά το ακίνητο του με 100 ευρώ, είναι πιθανό να το σκεφτεί…

Τι σημαίνει «εικονική ασφάλιση»; Σημαίνει ένα συμβόλαιο που παρέχει μεν ασφάλιση, αλλά οχι ουσιαστική αποζημίωση. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, καθώς δε λαμβάνουν υπόψη το κόστος ανακαίνισης. Μπορεί και να μεταφέρουν μεγάλο μέρος της αποζημίωσης στον καταναλωτή και όχι σ’ αυτούς.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα βάλει δικλείδες ασφαλείας και καθαρούς ορούς στην ασφάλιση κατοικιών πριν δώσει την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά δηλαδή, στην ασφάλιση της κατοικίας θα λαμβάνεται υπόψη και το κόστος ανακατασκευής (υπολογίζεται σε περίπου 1.200 έως 1.700 ευρώ το τετραγωνικό για ένα μέσο ακίνητό), ενώ θα πρέπει να ασφαλίζεται το σύνολο της επιφάνειας που εμφανίζεται στην εφορία.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, για να δοθεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση, να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9, εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση επί ,12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Τρεις αλλαγές στην ρύθμισης ρίχνει στο «τραπέζι» η ΠΟΜΙΔΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν οτι ελοχεύει ο κίνδυνος να «θαφτεί» και αυτή η θετική πρωτοβουλία, στην πλήρη αδιαφορία των πολιτών, όπως έγινε και με τη διάταξη για την εντός τετραετίας επιστροφή του 40% των εργασιών, της αναβάθμισης κτιρίων κλπ.

Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν και καταθέσουν αλλαγές στα εξής σημεία:

• Πρώτον ότι το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 10% είναι για τους περισσότερους φορολογούμενους συμβολικό και όχι αποτελεσματικό κίνητρο. Το ποσοστό πρέπει και μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον στο 25%, δεδομένου ότι η πολλαπλή φορολόγηση ολόκληρου του ασφαλιστικού τζίρου, ελαχιστοποιεί στην κυριολεξία το εντεύθεν δημοσιονομικό βάρος.

• Δεύτερον ότι, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, η έκπτωση χορηγείται «εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου, όπως καθορίζεται στην εκδοθείσα το προηγούμενο έτος πράξη διοικητικού προσδιορισμού του άρθρου». Όμως «ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου»!

• Εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης λογική αντίφαση: Είναι γνωστό σε όλους ότι η «Τιμή Ζώνης», το βασικό δηλαδή μέγεθος του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού της ανά τ.μ. αξίας των ακινήτων, εμπεριέχει και την αξία του ποσοστού οικοπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα, κατάστημα κλπ.). Έτσι η διάταξη ρητά υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε αναγκαστική και παράλογη «υπερασφάλιση» των κτισμάτων τους, προσθέτοντας και την αντιστοιχούσα οικοπεδική αξία (!), παρότι σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση αυτή απαλλάσσεται ρητά! Για να μην αποτύχει η ρύθμιση, πρέπει να οριστεί ρητά ως ελάχιστο όριο ασφαλιστέας αξίας το κατασκευαστικό κόστος κατοικίας, όπως το υπολογίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, και όχι η συνήθως υπερτιμημένη αξία τους στον ΕΝΦΙΑ.

• Τρίτον ότι, όσοι ασφαλισμένοι πάθουν ζημιά από θεομηνία, μοιραία θα αποκλειστούν από τη δωρεάν κρατική αρωγή προς τους ανασφάλιστους! Εν όψει του ότι σε όλα τα ασφαλιστήρια σεισμού υπάρχει απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, για να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει ο νόμος να προβλέπει ρητά ότι, σε ζημιές που υπερβαίνουν π.χ. τις 10.000 ευρώ, αυτό το ποσοστό θα καλύπτεται από το κράτος και ολόκληρο το υπόλοιπο 98% της ζημιάς τους από την ασφαλιστική εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ρεύμα: Σε επίπεδα… καύσωνα παραμένουν οι τιμές

Brain drain πλήττει τις τράπεζες – Οι «διαρροές» στελεχών και οι προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ