Στο στόχαστρο των νέων “ειδικών ομάδων” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν οι πρόσφατες οι συναλλαγές με ακίνητα και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα δυο νέα κέντρα φορολογίας κεφαλαίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη πιάνουν δουλειά και ξεκινούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε μεταβιβάσεις ακινήτων, ειδικά εκεί που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα άξιων με στόχο την επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ταυτόχρονα, θα ελέγχουν τα στοιχεία που δηλώνονται ανά μήνα προκειμένου να διαπιστώνουν εάν δηλώνονται τα έσοδα που αποκτούνται.

Όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες. Τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του έτους δημιουργείται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, ο «Μεγάλος Αδελφός», δηλαδή για όλα τα ακίνητα το οποίο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο.

Οι βασικότερες διασταυρώσεις που έχει προγραμματίσει η ΑΑΔΕ προβλέπουν:

  • Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων
  • Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα,
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking.
  • Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

Διαβάστε ακόμη

«Ανάσταση» της μεσαίας τάξης μέσα σε μία τετραετία

Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά (pic + πίνακας)

Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες – Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ