Διπλό χτύπημα σε νησιά και τουριστικές περιοχές ετοιμάζει η εφορία χρησιμοποιώντας μια νέα τακτική με… εικονικούς αλλά και πραγματικούς ελέγχους!

Το νέο σύστημα της κυκλικότητας που εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει, αρχικά, επισκέψεις σε τουριστικές επιχειρήσεις εστιατόρια καφετέριες κ.λπ. από ελεγκτές, στελέχη της ΑΑΔΕ, που θα προέρχονται από τον ίδιο τόπο του ελέγχου. Θα πραγματοποιείται απλά μια επίσκεψη χωρίς κατ’ ανάγκη να καταλογίζεται παραβατικότητα! Ποιος ο λόγος; Να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι έγιναν για εφέτος οι έλεγχοι, να χαλαρώσουν οι επιχειρηματίες και να ξεκινήσει η πραγματικότης έφοδος. Έτσι, οι επιχειρήσεις να βρεθούν απροετοίμαστες αφού συνήθως παίρνουν τα μέτρα τους μόλις πέφτει σύρμα για απόβαση ελεγκτών στο νησί, στην περιοχή κ.λπ.

Έτσι λοιπόν όταν ολοκληρωθεί η πρώτη επίσκεψη ακολουθούν οι πραγματικοί ελέγχου με στελέχη της ΑΑΔΕ από άλλη περιοχή της χώρας. Στο τέλος θα αναλαμβάνουν ρόλο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Σε αυτούς θα δοθούν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις και οι έλεγχοι πλέον θα είναι στοχευμένοι.

Φέτος η εφορία βάζει στο στόχαστρο τις εποχικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν με το νέο εργαλείο. την επιβολή «ενδιάμεσου φόρου». Στελέχη της ΑΑΔΕ τονιζόσουν πως αρκετές εποχικές επιχείρησες αρχίζουν τη λειτουργία τους υποβάλλοντας κανονικά την πρώτη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ και στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν, είτε πληρώνουν την πρώτη δόση του ΦΠΑ. Ακολούθως κλείνουν είτε εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία! Για να σταματήσει αυτή η «πρακτική» η ΑΑΔΕ θα μπορεί να επιβάλει έναν εκτιμώμενο φόρο στις εποχικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια πρακτική ισχύει και σήμερα για όσες επιχειρήσεις υπάρχει υποψία ότι σκέφτονται να βάλουν λουκέτο σε μια νύχτα και να εξαφανιστούν. Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη το νέος σύστημα επιβολής φόρους θα εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στις υψηλού κινδύνου εποχικές επιχειρήσεις. Ετσι, η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει και θα επιβάλει τον φόρο πριν οι επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά και, μάλιστα, αν η επιχείρηση δεν ανταποκριθεί, θα έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Εβδομαδιαίες εκταμιεύσεις επιστροφών φόρων σε δικαιούχους

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού – Ποιες είναι, πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ