Ισχυρό κίνητρο για τη γρήγορη υποβολή της δήλωσης αποτελεί η ταχύτητα με την οποία γίνεται πλέον η καταβολή του φόρου στους φορολογούμενους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Όσοι σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν επιστροφή φόρου τότε θα δουν άμεσα τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέσα στον ένα μήνα που έχει ανοίξει το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ έχει ήδη εγκρίνει επιστροφές φόρου ή συμψηφισμούς συνολικού ύψους 29,3 εκατ. ευρώ σε 126.901 ΑΦΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έχουν ξεκινήσει από τις 12 Μαΐου. Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα οι πληρωμές των ποσών γίνονται ως εξής:
• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε 620.791 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί (σε σύνολο 6,6 εκατ.), το 52,36% (325.046 δηλώσεις) είναι μηδενικές.

Το 22,11% (137.257 δηλώσεις) πιστωτικές με τον συνολικό φόρο που πρέπει να επιστραφεί να φτάνει στα 44,2 εκατ. ευρώ και το μέσο φόρο επιστροφής να ανέρχεται σε 967,2 ευρώ.

Το 25,53% (158.487 δηλώσεις) των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά με τον μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να φτάνει στα 322 ευρώ.

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:
• Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
• Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Διαβάστε ακόμη 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα όπως πρότειναν Μητσοτάκης και Τουσκ (live)

Ναυτιλία: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2024

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η μεζονέτα του Π. Νίκα στην Τήνο – Στα αζήτητα η βίλα του “Mr. Sea Satin” στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ