Τόσο φτηνά σαν την Γερμανία δανείζεται ξανά η Ελλάδα, όπως ακριβώς και πριν 13 χρόνια. Οκτώβριο του 2008 το spread στα επιτόκια γερμανικού και ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν 105 μονάδες βάσης, δηλαδή η χώρα μας δανειζόταν 1 ποσοστιαία μονάδα μόλις ακριβότερα από το Γερμανικό Δημόσιο.

Τότε όμως η Ελλάδα βαθμολογείτο ακόμα με «Α» από τους Οίκους Αξιολόγησης. Αντιθέτως σήμερα που δεν είναι καν στην επενδυτική βαθμίδα (κατηγορία «σκουπίδια») η Ελλάδα δανείζεται με 115 μονάδες βάσης υψηλότερο επιτόκιο ή μόλις 1,1% ακριβότερα από όσο η Γερμανία.

Αυτή η αντιστροφή της πορείας, δείχνει ενδεχομένως και την συντελούμενη διόρθωση. Πριν 13 χρόνια η Ελλάδα ήταν μέρος του προβλήματος (και λίγο αργότερα η αιτία του). Σήμερα η Ελλάδα πείθει τις διεθνείς αγορές πως είναι μέρος της λύσης, όταν τουλάχιστον εμπιστεύονται τα λεφτά τους για να τα πάρουν πίσω ξανά το 2031, βάζοντας στην άκρη τις μνήμες της χρεωκοπίας και του «haircut» των ομολόγων.

Για 4 φορά μέσα σε 5 μήνες το υπουργείο Οικονομικών άντλησε άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Με 11,5 δισ. ευρώ κάλυψε έτσι εμπροσθοβαρώς συνολικά το δανειακό πρόγραμμα τη χρονιάς (που ήταν 12 δισ. αρχικά για φέτος). Αλλά με τη μία έκδοση πιο πετυχημένη από την άλλη, επιτυγχάνει να βελτιώνει αισθητά το προφίλ χρέους της χώρας, εμπλουτίζοντας τις διαθέσιμες εκδόσεις, δίνοντας βάθος στην αγορά ομολόγων και βελτιώνοντας διαρκώς την καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων.

Άλλη έκδοση μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται ξανά στον ορίζοντα. Και τούτο διότι καθ’ όλο το α΄εξάμηνο η Αθήνα «έκτισε ανοσία» σε ταμειακές δυσκολίες, μαζεύοντας σήμερα έναν «κουμπαρά» (απόθεμα ρευστότητος) ύψους 36 δισ. ευρώ -που δεν τα είχε ούτε όταν έμπαινε στον εφιάλτη της πανδημίας πριν 1,5 χρόνο.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν καταφαίνεται μόνον στα 30 δισ. που της προσφέρθηκαν εχθές από τις αγορές. Ούτε στο εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της έκδοσης υπό τη μονάδα (κουπόνι 0,75% και απόδοση 0,888%). Όχι τυχαία άλλωστε, την ίδια μέρα εχθές η Αθήνα δανείστηκε και 1 δισ. επιπλέον με αρνητικό επιτόκιο (-0,31%) για 12 μήνες με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή κάποιοι δανειστές φτάνουν ακόμα και να …πληρώνουν την χώρα μας για να τη δανείζουν, αφού θα πάρουν πίσω σε 1 χρόνο λιγότερα από όσα έδωσαν χθες δανεικά στο Δημόσιο.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι όμως ποιοι αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα: ποιοτικοί μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εκείνοι που πρόσφεραν εχθές 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά του 10ετους ελληνικού ομολόγου, πιστεύοντας ότι θα τα πάρουν πίσω ξανά τα λεφτά τους το 2031.

Μόλις 8% ήταν εγχώριοι επενδυτές (τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία) ενώ το 92% ήταν λεφτά από το εξωτερικό και μόλις 6% (!) από καιροσκοπικά Hedge Funds. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Έκδοσης, τα οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το 69% καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων και 22% από εμπορικές τράπεζες. Ένας στους 4 ή 24% των επενδυτών προέρχονταν από το Ην. Βασίλειο, 8% από την Ελλάδα, 19% από τη Γαλλία, 13% από Γερμανία, 8% από Ιταλία, 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, 17% από την υπόλοιπη Ευρώπη και 2% από την Αμερική.

.8% από Ιταλία, 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, 17% από την υπόλοιπη Ευρώπη και 2% από Αμερική”””

Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν και τα 30 δισ. με υπερκάλυψη πάνω από 10 φορές από το σκοπούμενο πόσον. Και μέσα σε 2 χρόνια, από τον Ιούλιο του 2019, δανείστηκε 27,5 δισ. ευρώ συνολικά, με τα περιθώριο επιτοκίου όμως να καταρρέουν συνεχώς, όπως επεσήμανε και ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρόβλημα υπερχρέωσης βεβαίως παραμένει, αλλά αμβλύνεται καθώς αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη πια. Αυτήν την εβδομάδα που βγήκε για δανεικά η χώρα μας, «ξεζουμίζουν» τις αγορές επίσης Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία κ.ά. ενώ την ερχόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένεται να βγουν να αντλήσουν τρισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM, ενδεχομένως και η FED στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Η δημοσιονομική βόμβα «Παντελής», το χρυσό μέρισμα του ΟΤΕ και κάτι… βιοϊατρικά μυστήρια

Γραμματικό: Και νέα αναβολή στον διαγωνισμό για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Μύκονος: Έρευνα της ΥΠΑ για την προσγείωση του ελικοπτέρου στην παραλία