Με μία τιμή πάνω από τα 18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα η Βουλιαγμένη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» όσον αφορά το μέσο ενοίκιο σε όλη την Αθήνα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Τα νότια προάστια, όπως είναι εύλογο έχουν την τιμητική τους με τις υψηλότερες μέσες τιμές, πάνω ακόμη και από το Παλαιό Ψυχικό, με μέσες τιμές πάνω ακόμη και από τα 16 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στον αντίποδα, η φθηνότερη περιοχή για ενοικίαση στην Αττική είναι αυτή του Καματερού με μία τιμή στα 5 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία παραθέτει η νέα έρευνα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής για ένα μέσο τυπικό σπίτι επιφάνειας 80- 100 τ.μ., από πρώτο όροφο και πάνω. Η έρευνα, όπως αναφέρει ο Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α. είναι βασισμένη σε ένα πραγματικό δείγμα 1.114 ακίνητων, για τη μέση τιμή ενοικίων, σε κατοικίες που βρίσκονται σε όλες περιοχές της Αττικής. Όπως προκύπτει, για τη μέση τιμή σε όλη την Αττική, αυτή διαμορφώνεται αυτή την στιγμή λίγο κάτω από τα 10 ευρώ ανά τ.μ. και πιο συγκεκριμένα στα 9,7 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Το κέντρο

Για το δήμο της Αθήνας, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού όπως και για το ιστορικό κέντρο, με μέση τιμή που αγγίζει τα 14,5 ευρώ ανά τ.μ.. Πάνω από τα 14 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα διαμορφώνεται και η μέση τιμή για την πιο στενή περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ακολουθούν με τιμές από τα 11,5- 12,5 ευρώ ανά τ.μ. οι γειτονιές που συγκεντρώνουν και αρκετούς επισκέπτες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης όπως είναι το ΚουκάκιΜακρυγιάννη και το Μέτς- Καλλιμάρμαρο. Στον αντίποδα, ο χαμηλότερες τιμές από 6- 6,5 ευρώ ανά τ.μ. σημειώνονται σε περιοχές όπως ο Άγιος Ελευθέριος – Προμπονά – Ριζούπολη, τα Ανω Πατήσια και Κολωνός- Κολοκυνθούς.

 

Τα βόρεια και τα νότια προάστια

Το Παλαιό Ψυχικό, με μέση τιμή ανά τ.μ. κάτω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα (15,8 ευρώ) διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή των βορείων προαστίων, ενώ ψηλά με λίγο χαμηλότερα των 15 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα βρίσκονται ακόμη η Εκάλη και η Ανοιξη. Για τις πολύ δημοφιλείς περιοχές των βορείων προαστίων, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι η μέση τιμή διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα των 11 ευρω ανά τ.μ., ενώ το πιο φθηνό προάστιο στα βόρεια είναι ο Αγιος Στέφανος, λόγω και της μεγαλύτερης απόστασης από το κέντρο της Αθήνας, με μέση τιμή λίγο πάνω από τα 6 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Στα ακριβότερα προάστια της Αττικής, στη νότια πλευρά της Αθήνας, είναι εντυπωσιακό ότι η μέση τμή στο Ελληνικό, κοντά στα 15 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, προσεγγίζει πλέον τη Βούλα, έχοντας προεξοφλήσει ως ένα βαθμό, όπως σχολιάζουν αρκετοί μεσίτες, τη μελλοντική ανάπτυξη λόγω του μεγάλου project της αξιοποίησης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου. Πέραν της Βουλιαγμένης με τα 18,5 ευρώ ανά τ.μ. και της Βούλας με 15,4 ευρώ ανά τ.μ. και της Γλυφάδας που είναι σταθερά υψηλά λόγω της ζήτησης από το εγχώριο και το ξένο κοινό έχουν ανέβει επίσης το Παλαιό Φάληρο και η Αργυρούπολη, με μέση τιμή πάνω από τα 11 ευρώ ανά τ.μ.. Η χαμηλότερη τιμή για ένα μέσο τυπικό σπίτι επιφάνειας 80- 100 τ.μ., από πρώτο όροφο και πάνω στα νότια καταγράφεται στον Υμηττό με κοντά στα 6,5 ευρώ ανά τ.μ..

Δυτικά και ανατολικά προάστια

Τα φθηνότερα ενοίκια καταγράφονται αυτή την στιγμή στα δυτικά της Αθήνας, με το Καματερό να είναι αυτή την στιγμή η φθηνότερη περιοχή με 5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ κάτω των 6 ευρώ ανά τ.μ. είναι επίσης η μέση τιμή σε Αιγάλεω και Χαλκηδόνα. Στο Χαϊδάρι παρατηρούνται αυτή την στιγμή οι υψηλότερες τιμές στα ενοίκια στη Δυτική Αθήνα, όπως και στη Νέα Ιωνία με τιμές λίγο υψηλότερα και λίγο χαμηλότερα των 9 ευρώ ανά τ.μ..

Ανερχόμενα είναι τα ανατολικά προάστια- αν και αρκετές γειτονιές σε αυτή την περίπτωση στερούνται βασικών υποδομών και δικτύων. Σε Μαραθώνα και Κορωπί καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές με πάνω από 11 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 9 ευρώ είναι οι μέσες τιμές σε δημοφιλείς περιοχές όπως ο Γέρακας και η Παλλήνη.

Πειραιάς

Ανομοιογένεια χαρακτηρίζει τις περιοχές του Πειραιά με την ευρύτερη περιοχή γύρω από το κέντρο να αγγίζει τα 8 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ως μέση τιμή. Πολύ χαμηλά είναι τα ενοίκια σε Νίκαια, Πέραμα και Κορυδαλλό, χαμηλότερα των 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στον αντίποδα, στον Ταύρο σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές με πάνω από 12 ευρώ ανά τ.μ..

Υπόλοιπο Αττικής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άνοδος των τιμών στο υπόλοιπο της Αττικής με σημαντική άνοδο στις περιοχές κοντά στη θάλασσα: Στη Σαρωνίδα μία μέση τιμή είναι πάνω από τα 12 ευρώ ανά τ.μ., όπως και στην Παλαιά Φώκαια, ενώ στο Λαύριο το μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. σε μηνιαία βάση η τιμή είναι λίγο χαμηλότερα των 14 ευρώ ανά τ.μ..

Διαβάστε ακόμη

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο

Ταμείο Ανάκαμψης: Στις «ράγες» νέα έργα ασφαλείας 35 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο

Υπογραφές συμβάσεων στο έργο-μαμούθ των €309,8 εκατ. για την ψηφιοποίηση στα υποθηκοφυλακεία (pics)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ