Σε μία σειρά πληρωμών προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει εργαζόμενους, ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους, κλείνοντας τοιουτοτρόπως μία χρονιά που τα εισοδήματα του γενικού πληθυσμού δοκιμάστηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα οικογενειακά εισοδήματα εν όψει Χριστουγέννων και με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικά οι πληρωμές στους δικαιούχους:

Σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΕΤΑΤ του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ. Ήδη από την Τρίτη έχει ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών σε συνολικά 65.251 συνταξιούχους, μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις μετά τις 13/5/2016 λαμβάνουν τα νέα ποσά σύνταξης, αυξημένα από το 50% στο 70% και 80% καθώς και τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την αρχική ημερομηνία συνταξιοδότησης.

‘Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» στην έντυπη έκδοσή τους, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής θα λάβουν από τον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το ποσοστό του μισθού τους από τις υποβολές της δεύτερης φάσης που ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 800 ευρώ και αναλογεί σε 30 ημέρες.

Οι μακροχρόνια άνεργοι τους θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα ή τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ έχει ανακοινώσει ότι η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 θα ξεκινήσει από τον Οργανισμό στις 7 Δεκέμβρη μαζί την προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων στους δικαιούχους.

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να καταβληθεί και το επίδομα ύψους 400 ευρώ στους επιστήμονες (δικηγόρους, οικονομολόγους κά) και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την 11 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ τον Νοέμβριο. Την ίδια μάλιστα ημερομηνία θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και εργαζόμενοι που εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες του «Ιανού».

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος στην τσέπη του. Για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή, η ενίσχυση του κράτους θα δοθεί στο ποσό των αναστολών, δηλαδή είτε τα 534 είτε τα 800 ευρώ με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών συντάξεων κληρονόμων, με τη πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Διπλό ποσό θα λάβουν στις 30 Δεκέμβρη 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δικαιούχοι θα είναι άστεγοι και γυναίκες – θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), αλλά και 300 ευρώ παραπάνω, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ, ενώ πολύτεκνη οικογένεια επιπλέον 500 ευρώ.

Τέλος, στα τέλη Δεκέμβρη το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να κατάβαλει σε 190.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά όπως ορίζει ο νόμος Βρούτση. Η καταβολή θα γίνει μαζί με τις συντάξεις του Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο 1,5 δισ. εκτινάσσεται η Επιστρεπτέα 4 – Πάνω από 333.000 αιτήσεις σε έξι ημέρες

Αθανασίου (Lamda): «Την άνοιξη θα φανούν τα πρώτα έργα στο Ελληνικό»

Υπόθεση Folli Follie: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού των Κουτσολιούτσων