Οικονομία

Ο Τόμσεν (ΔΝΤ) ξαναχτυπά: Κάθε μήνας lockdown κοστίζει στην Ευρώπη το 3% του ετήσιου ΑΕΠ

  • newsroom


«O COVID-19 έπληξε την Ευρώπη με  αγριότητα. Ενώ δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, γνωρίζουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός»

Στις σοβαρές επιπτώσεις που αφήνει στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού και το γενικευμένο lockdown στην ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρθηκε με άρθρο του στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, o επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν.

«O COVID-19 έπληξε την Ευρώπη με  αγριότητα. Ενώ δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, γνωρίζουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πόλ Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σημειώνει ότι στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι μη ουσιαστικές υπηρεσίες που έχουν κλείσει με κυβερνητικό διάταγμα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι τομείς αυτοί παραμένουν κλειστοί μεταφράζεται σε πτώση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 3% και αυτό συμβαίνει πριν ληφθούν υπόψη άλλες διαταραχές και μεταπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία. «Μια βαθιά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα» επισημαίνει σε άρθρο του στο blog του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στις αναπτυγμένες οικονομίες, ο Πόλ Τόμσεν επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει καλή χρήση του χώρου πολιτικής και των θεσμών τους, εφαρμόζοντας σημαντικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης. Οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι περιορισμοί σωστά αναστέλλονται για να μπορέσει να υπάρξει μία μεγάλης κλίμακας έκτακτη στήριξη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα επιτρέπεται να αυξηθούν. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τεράστια προγράμματα αγορών assets, και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις για να επιτρέψουν στις τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πελάτες τους και την οικονομία γενικότερα.

Oι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών προς τον ESM να παράσχει συμπληρωματική στήριξη στις εθνικές δημοσιονομικές προσπάθειες, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα έχουν το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζονται για να αντιδράσουν δυναμικά στην κρίση. Η αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσουν το ευρώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ε.Ε αν και θα ωφεληθούν από τη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ελλειμμάτων και του χρέους τους τα τελευταία χρόνια, καθώς και από την ενίσχυση των τραπεζικών τους συστημάτων, δεν έχουν ωστόσο, τον ίδιο χώρο πολιτικής με τις χώρες της ευρωζώνης» υποστηρίζει ο Τόμσεν.

Ενώ υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι χώρες αυτές στρέφονται τώρα στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια. Εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι περισσότερες από τις εννέα αναδυόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για έκτακτη βοήθεια μέσω προγραμμάτων ταχείας οικονομικής στήριξης του ΔΝΤ.