Οικονομία

Οδηγός για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς θα πάρετε πίσω πινακίδες Ι.Χ. χωρίς πρόστιμο

  • Στέλιος Κράλογλου


Αναλυτικά η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας myCar - Οι προϋποθέσεις και τα «ψιλά γράμματα» - «Τσιμπίδα» για τα ανασφάλιστρα Ι.Χ.- Ποιούς αφορά - Ο επίσημος οδηγός από την ΑΑΔΕ

Όσοι έθεσαν σε ακινησία τα οχήματά τους μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCar τους προηγούμενους μήνες θα μπορούν να ξαναβάλουν στα αυτοκίνητά τους τις πινακίδες που κρατούν αποθηκευμένες στο σπίτι τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που έχουν απομείνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής άνοιξε για να δεχθεί αιτήσεις αλλά κρύβει μέσα της και μια παγίδα: Για να εγκριθεί το κάθε αίτημα θα πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος για το εάν το συγκεκριμένο όχημα είναι ασφαλισμένο. Προφανώς τα ανασφάλιστα οχήματα θα απορρίπτονται και θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Για τα υπόλοιπα, η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται άμεσα και το όχημα θα μπορεί να κυκλοφορήσει μόλις πληρωθούν τα τέλη. Μάλιστα όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα γίνεται χωρίς κανένα πρόστιμο.

Συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCar: «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» της ΑΑΔΕ οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού γίνει ψηφιακά διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας. Με την καταβολή των δωδεκατημορίων των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης γίνεται η επανατοποθέτηση των πινακίδων και πλέον το αυτοκίνητο βγαίνει στο δρόμο. Να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Υπολογίζεται ότι φέτος κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από 130.000 οχήματα.

Πρακτικά, για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Δεν προστίθεται δηλαδή και ένας έπιπλον μήνας ως πρόστιμο όπως ίσχυε πρόπερσι.

Π.χ. για όχημα 2.000 κυβικών που έχει ετήσια τέλη 690 ευρώ για διάστημα δυο μηνών (Μάιο και Ιούνιο) η επιβάρυνση είναι 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι βαρύ, ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η ΑΑΔΕ, ανήρτησε στον ιστότοπό της μια νέα έκδοση του αρχείου με τις οδηγίες χρήσης για την εφαρμογή «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση»

Διαβάστε ακόμα 

Μπακατσέλος στο Newmoney: Πώς κλείσαμε το deal με τους Γερμανούς της BSH για την Pitsos

Παροχές σε εργαζόμενους: Ποιες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν φορολογούνται  

Κανονικότητα με Ταμείο Ανάκαμψης περιμένοντας τα μπουζούκια