Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βγάλουν μια… κόλλα χαρτί οι 1.200 δικηγόροι και λογιστές – φοροτεχνικοί που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης προκειμένου οι επιτυχόντες να πιστοποιηθούν και να συνδράμουν στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι πολύ σύντομα να ξεκινήσει και δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης – πιστοποίησης, αφού ο αριθμός των αιτήσεων των επαγγελματιών έφτασε τις 3.600, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματιών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

Ωστόσο, οι δικηγορικοί σύλλογοι διεκδικούν αύξηση της αμοιβής, θεωρώντας ότι είναι μικρή σε σχέση με το κοπιώδες και πολύπλοκο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που ανησυχούν ότι οι επαγγελματίες θα ζητήσουν περισσότερα από τον τιμοκατάλογο που ορίζει ο ΕΦΚΑ, υποχρεώνοντάς τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ωστόσο έμπειροι νομικοί πιστεύουν ότι κανένα επώνυμο δικηγορικό γραφείο δεν θα διακινδυνεύσει να χαλάσει τη φήμη του εκμεταλλευόμενο την ανάγκη του ασφαλισμένου να λάβει ταχύτερα τη σύνταξή του.

Η συνήθης αμοιβή που ζητούν σήμερα τα δικηγορικά γραφεία είναι η καταβολή μιας σύνταξης, δηλαδή από 500 έως 1.200 ευρώ, ανεξάρτητα από τη δυσκολία της έκδοσής της.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον επαγγελματία που θέλει με γνώμονα το συμφέρον του από τη μεγάλη δεξαμενή των συμμετεχόντων.

Πού διαφαίνονται δυσλειτουργίες στη συνεργασία με τους ιδιώτες

Προτού καλά-καλά ξεκινήσει όμως η επιχείρηση «Συμβολή ιδιωτών», η συνέχειά της θα κριθεί στα δικαστήρια, καθώς το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί η εμπλοκή των ιδιωτών αντισυνταγματική. Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να προσδιοριστεί τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, όμως, έμπειροι δικηγόροι προεξοφλούν ότι θα δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στη συνεργασία του Δημοσίου με τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ειδικό στο Δίκαιο της Ασφάλισης, Δημήτρη Μπούρλο, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

1 Η εκπαίδευση δικηγόρων και λογιστών για περίπου έναν μήνα δεν επαρκεί ώστε να έχει τη δυνατότητα ο πιστοποιημένος να εκδίδει σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. «Από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα 39 χρόνια ενασχόλησης με την κοινωνική ασφάλιση, θεωρώ ότι η εκπαίδευση πρέπει να διαρκέσει 6 μήνες», λέει.

2 Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πολύ δύσκολο για τον επαγγελματία να εκδώσει βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, έγγραφο που προϋποθέτει την καταμέτρηση των ενσήμων. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι δεν έχουν πλήρη φάκελο με τα ένσημά τους, είτε μηχανογραφημένα είτε σε καρτέλες. Επίσης, δύσκολα μπορούν να αναζητηθούν αφού πολλές εταιρείες στις οποίες έχει δουλέψει στο παρελθόν ο ασφαλισμένος θα έχουν κλείσει. Θα έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες στα αρχεία του ΕΦΚΑ; Πρέπει, άραγε, να ακολουθήσουν διευκρινίσεις για αυτά τα θέματα;

3 Σύμφωνα με τη διάταξη, ο ΕΦΚΑ διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των περιπτώσεων και αν διαπιστώσει ελλείψεις και λάθη ακυρώνει τη συνεργασία με τον πιστοποιημένο ιδιώτη.

Μάλιστα αν διαπιστωθεί βαριά αμέλεια που ζημιώνει τον ΕΦΚΑ, επιβάλλεται πρόστιμο στον πιστοποιημένο συνεργάτη. Αν δε από μεταγενέστερο έλεγχο προκύψει ότι η σύνταξη χορηγήθηκε εσφαλμένα, η απόφαση απονομής ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται λόγω πλάνης, το αργότερο, εντός δεκαετίας. Οπως επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% στα σχέδια αποφάσεων των ιδιωτών είναι μικρό ποσοστό και ο εκ των υστέρων έλεγχος που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια θεωρείται μεγάλο διάστημα. Αν έχει γίνει λάθος, δεν μπορείς να ζητήσεις να επιστρέψει ο συνταξιούχος αχρεωσθήτως καταβληθέντα 10 ετών. Το λάθος καλό είναι να εντοπίζεται -το πολύ- εντός διετίας ώστε και ο συνταξιούχος και ο πιστοποιημένος να μην αντιμετωπίζουν υπέρογκους καταλογισμούς.

4 Οι διατάξεις αναφέρουν επίσης ότι μια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων θα αναλάβει την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους πιστοποιημένους ιδιώτες. Ο κ. Μπούρλος θεωρεί ότι θα πάρει χρόνο ώστε να γίνει αρμονική και χωρίς εντάσεις η συνεργασία εξαιτίας του εχθρικού κλίματος που καλλιεργείται σε ανάλογες περιπτώσεις συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ποιες πράξεις πρέπει να ζητήσει κατά προτεραιότητα ο ασφαλισμένος

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο, όμως, δεν είναι οι δυσκολίες των επαγγελματιών, αλλά η διευκόλυνση που θα προσφέρουν στον ασφαλισμένο προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης της σύνταξής του.

Ας δούμε στην πράξη, όμως, τι μπορεί να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες και πώς μπορεί να επωφεληθεί από το νέο σύστημα:

1 Ο ασφαλισμένος που καταθέτει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει από το φθινόπωρο σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

2 Το πρώτο που μπορεί να ζητήσει είναι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, μια εργασία που πρέπει να προηγηθεί γιατί είναι χρονοβόρα ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η εν λόγω βεβαίωση κοστίζει στον ΕΦΚΑ 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ) και 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

3 Επίσης απαραίτητη είναι η βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία (30 ευρώ).

4 Σε περίπτωση οφειλών, πρέπει να ζητήσει από τον επαγγελματία να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών (30 ευρώ). Υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση καταβολής της σύνταξης είναι ο δικαιούχος να μην έχει χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Το ποσό μειώνεται στα 6.000 ευρώ για ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός φορείς, τότε το όριο ορίζεται σωρευτικά σε 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις όπου η οφειλή είναι υψηλότερη, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό, διαφορετικά υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών.

5 Μία ακόμα εργασία που μπορεί να αναλάβει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας είναι να εκδώσει βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης (30 ευρώ). Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να μην εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προτού μπουν στην τελική ευθεία για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μόνο τότε θα ξέρουν πραγματικά πόσα χρόνια τους λείπουν και αν τους συμφέρει η εξαγορά. Οι ίδιοι λένε ότι πολλοί ασφαλισμένοι βιάστηκαν να αναγνωρίσουν χρόνια τα οποία τελικά δεν χρειάστηκαν, καθώς υπολόγισαν λάθος γιατί άλλαξε η νομοθεσία.

6 Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Οπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου. Η αμοιβή του ιδιώτη για το σχέδιο σύνταξης είναι 60 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι διαδοχική, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

Διαβάστε ακόμα

Οι αριθμοί που σήμαναν το «συναγερμό» για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας

Για ποιους επώνυμους χτυπάει η καμπάνα του πλειστηριασμού το Σεπτέμβριο (pics)

Δουλεύετε από το σπίτι; Απαγορεύεται το κάπνισμα!