Πάνω από 1.350 συμμετέχοντες, ειδικές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με ξένους επενδυτές και 153 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών. Τα μηνύματα απ’ το φετινό, 19ο Capital Link Invest in Greece Forum φαίνεται πως ήταν θετικά καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα και μετά τις γιορτές να δρομολογήσει μία νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έχοντας στο χέρι της και την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη υπό τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επιχείρησαν να προτάξουν το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις αφού μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Κάτι στο οποίο προσπάθησαν να «πατήσουν» και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων και μη εταιρειών στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν επενδυτές. Από την πλευρά τους ξένοι κεφαλαιούχοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά υπογράμμισαν την πεποίθηση τους ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρος ευκαιριών ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών πιστοποίησαν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, φροντίζοντας παράλληλα να επισημάνουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του.

Ακολουθούν οι δημόσιες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στις εργασίες του συνεδρίου στα θεματικά πάνελ που είχαν διοργανωθεί και τα οποία κάλυπταν όλους τους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Οι τοποθετήσεις είναι όπως κοινοποιήθηκαν απ’ την διοργανώτρια εταιρεία, Capital Link. Ως εκ τούτου κάποιες παραμένουν στην αγγλική. 

Οι τοποθετήσεις

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Θεοχάρης Λαλάκος ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, κατά την οποία οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγροδιατροφικό και κτηματομεσιτικό τομέα. Η νέα αυτή δυναμική στις διμερείς οικονομικές, εμπορικές, και επενδυτικές σχέσεις καταδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 2018. Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος, τόνισε, επίσης, τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες. Η ελληνική οικονομία, κατέληξε, μετακινείται σταδιακά από μια κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.

ΕΝΟΤΗΤΑ “CURRENT STATE & OUTLOOK OF THE GREEK & THE EUROPEAN ECONOMY”

Έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Το πάνελ ασχολήθηκε με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και με επίκεντρο την Ελλάδα, σημειώνοντας την πρόοδο ως σήμερα αλλά και τις προκλήσεις που απομένουν. 

Συντονιστής: κ. Yannis Manuelides, Partner, London, Allen & Overy LLP

Ομιλητές:

κ. Charles Seville, Senior Director, North America Sovereigns, Fitch Ratings Inc.

κα Elena Duggar, Chair of Moody’s Macroeconomic Board, Associate Managing Director, Credit Strategy & Research, Moody’s Investor Service

κ. Panos Tsakloglou, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics & Business, former Chairman of Greek Government Council of Economic Advisers

κ. Declan Costello, Mission Chief for Greece, European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs

κ. Nicola Giammarioli, Head of Strategy and Institutional Relations, European Stability Mechanism (ESM)

Ο κ. Yannis Manuelides, Partner, London, Allen & Overy LLP, στην ομιλία του τόνισε: “Με την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και την ανταλλαγή των ομολόγων της με ομόλογα υπό συνήθεις όρους αγοράς, την ομαλή πρόοδο του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και την επικεντρωμένη και επίμονη προσπάθεια επίλυσης των, παραδοσιακά, δυσκολότερων προβλημάτων της, η Ελλάδα αρχίζει να αποκομίζει οφέλη από τη σταθερότητα και τη μεταρρύθμιση. Ορισμένες ελληνικές εταιρείες επέστρεψαν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι Διεθνείς και Υπερεθνικοί Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί συνεχίζουν να επενδύουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Με την οικονομία σε μια μέση αλλά συνεχή ανοδική πορεία, με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της δύσκολης προσπάθειας και με μια καλή προοπτική για την Ευρώπη και την ευρωζώνη, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα.”

1) Ο κ. Charles Seville, Senior Director, North America Sovereigns, Fitch Ratings Inc., στην ομιλία του τόνισε: «Η ‘Fitch Ratings’ αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από CCC προκειμένου να αντικατοπτρίσει τις απόψεις μας ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σταδιακά θα βελτιώνεται, όπως ορίζουν οι όροι του προγράμματος του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της διατηρήσιμης ανάπτυξης του ΑΕΠ και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η θετική προοπτική στην αξιολόγηση δείχνει τις προσδοκίες ότι η γ’ αξιολόγηση του προγράμματος του ESM θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθούν αναταράξεις και ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας το 2018. Θεωρούμε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος μίας νέας κυβέρνησης που θα αντιστρέψει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος». 

2) H κα Elena Duggar, Chair of Moody’s Macroeconomic Board, Associate Managing Director, Credit Strategy & Research, Moody’s Investor Service, στην ομιλία της τόνισε: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που ενισχύθηκε το 2017 υποστηρίχθηκε από μία ευνοϊκή νομισματική πολιτική και μία σημαντική βελτίωση στην αγορά χρέους. Περιμένουμε μία ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί στην Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί απ’ την περιφερειακή ανάπτυξη και μία ανάκαμψη θα λάβει χώρα με το πραγματικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται 1,5% φέτος και περίπου 2% το 2018 έναντι 0% το 2016. Υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια που θα μπορούσε να έλθει ως αποτέλεσμα των μέτρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής εφόσον το πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά και η εμπιστοσύνη επιστρέφει». 

3) Ο κ. Panos Tsakloglou, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics & Business, former Chairman of Greek Government Council of Economic Advisers, στην ομιλία του τόνισε: Οι τεράστιες ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελληνικής οικονομίας είχαν ήδη αποκατασταθεί το 2014 και η οικονομική ανάκαμψη είχε ξεκινήσει. Παρά το θετικό εξωτερικό περιβάλλον, για πολιτικούς λόγους, την επόμενη διετία η οικονομία παρέμεινε σε στασιμότητα. Τώρα η οικονομία ανακάμπτει και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δείχνουν να είναι θετικές. Αν και η χρηματοδότηση της οικονομίας από εσωτερικούς πόρους παραμένει προβληματική, ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων, των χαμηλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων και της διαθεσιμότητας άνεργου εργατικού δυναμικού αρκετά υψηλής εξειδίκευσης και σχετικά χαμηλού κόστους μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στο παρόν κλίμα, αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για της οικονομική ανάκαμψη.

4) Ο κ. Declan Costello, Mission Chief for Greece, European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs, στην ομιλία του τόνισε: «Επετεύχθη συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος ESM. Αυτά 

“Agreement has been reached with the Greek authorities on the reforms needed to complete the 3rd review of the ESM programme. These should be completed by the meeting of Eurogroup Finance Ministers on 22 January, who hopefully will then trigger the discussions on the implementation of additional measures to ensure debt sustainability. Overall economic developments combined with better momentum in implementing reforms indicate that Greece is on a trajectory that could lead to a successful conclusion to the ESM programme on schedule in August 2018. Whilst Greece has eliminated many of the economic imbalances and has made considerable progress in legislating important reforms under the ESM, it is evident that a sustainable economic recovery will require the sustained implementation of structural reforms over many years to achieve a sustainable recovery. This includes the need to sustain the reform in areas such as the reform of tax system, measures to make Greece a more attractive place to business and invest, and actions to modernise the public administration and justice system.”

5) Ο κ. Nicola Giammarioli, Head of Strategy and Institutional Relations, European Stability Mechanism (ESM), στην ομιλία του τόνισε: “This year is the first time I can physically join this event. I am very glad. This is very good news not just for me but especially for Greece: it means that, contrary to the last two years, the negotiations for the current review have been completed swiftly and on time. From the ESM, I can also report another piece of good news. We have successfully implemented the short-term debt relief measures for Greece over the course of 2017. Those measures were approved just about a year ago and were presented to this very forum at the end of 2016. The ESM now estimates that the total package of short-term debt relief measures will reduce the country’s debt-to-GDP ratio by about 25 percentage points by 2060, and the gross financing needs-to-GDP ratio by around six percentage points. This is a bigger reduction than foreseen in the original estimates. Such an outcome will help the country in its efforts to regain the confidence of markets. Greece must now continue reforming its economy, so that it can successfully exit its third assistance programme by next August. With loans to Greece maturing in over 40 years, our commitment with Greece and the benefits of our favorable lending terms will outlive the programme. The ESM is a long term partner of Greece.”

 

THE GOVERNMENT PERSPECTIVE”

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού: “A New Era of Opportunity for Greece” (Μέσω WEBCAST)

Κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο «19ο Ετήσιο Invest in Greece» Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.

«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν φέρει απτά αποτελέσματα καθώς τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και να επιστρέφει στον δρόμο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας αλλά και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων:

Ανάπτυξη: 2% για το 2018

Ανεργία: Μείωση κατά 6% από το 2015

Άμεσες ξένες επενδύσεις Αύξηση 69% τους πρώτους εννιά μήνες του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδύτες πως η εν λόγω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “TRANSFORMING THE GREEK TAX COLLECTION SYSTEM”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: “Η λέξη-κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη, κανείς δεν θα επενδύσει το χρόνο και τα χρήματά του σε μια χώρα. Και τι σημαίνει εμπιστοσύνη, όταν πρόκειται για τη φορολογική διοίκηση; Αποτελεσματικότητα και φορολογική δικαιοσύνη. Βεβαιώνοντας ότι όλοι πληρώνουν, με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, αυτό που οφείλουν στο κράτος, έτσι ώστε να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός από τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή. Και όχι περισσότερο από αυτό που πραγματικά οφείλουν. Αυτό προσπαθούμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.”

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING FOR GROWTH”

Κύριος ομιλητής της ενότητας ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: “Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της Κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην ενισχυμένη εγχώρια βιομηχανική παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης αντιστοίχως και στην απασχόληση του υψηλής ειδίκευσης και καλά επιμορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ακόμα πιο θετικές. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο όπως και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.”

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “OPTIMIZING THE GREEK STATE ASSETS PORTFOLIO”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Hellenic Corporation of Assets & Participations S.A. κα Ράνια Αικατερινάρη, η οποία τόνισε: “Η ίδρυση της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» («ΕΕΣΥΠ») και η εταιρική οργάνωση της εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα θεσμό με χαρακτηριστικά σταθερότητας και μακροπρόθεσμης προοπτικής, στον οποίο έχει ανατεθεί η προώθηση βέλτιστων πρακτικών. Σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να προωθήσει νέα πρότυπα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, αντιστρέφοντας τον κατακερματισμό ευθύνης που ισχύει μέχρι σήμερα ως προς τη διαχείριση και τη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ έχει τέσσερις βασικούς στόχους: α) να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό τη σκέπη της, προωθώντας στρατηγικές για τη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, β) να καθιερώσει βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διοίκησης, γ) να ενισχύει την μακροπρόθεσμη αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και δ) να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, από τα οποία το 50% θα αποδίδεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 50% θα επιστρέφεται στο Κράτος με τη μορφή επενδύσεων.”

 

 

BOND INVESTING”

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING IN GREEK BONDS – GOVERNMENT & CORPORATE BONDS”

This panel discussed the issuance in the global capital markets of fixed income instruments by the Greek Government, the Greek Banks and Greek Corporates. It also discussed global investor interest in Greek Risk and Greek Fixed Income Instruments.

Συντονιστής: κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos

Ομιλητές:

κ. Antonios Kerastaris, Group CEO, Intralot

κ. Vasilios Kotsiras, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece

κ. Guy Morgan, Managing Director, EMEA Head Of Liability Management, Goldman Sachs

κ. Giulio Baratta, Head of Debt Capital Markets, BNP Paribas

κ. Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination, Citi

κ. Henrik Johnsson, Managing Director, Head of EMEA Syndicate, Deutsche Bank

 

Η κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos, στην ομιλία της τόνισε: “Κατόπιν ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο 2017, το ελληνικό Δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις διεθνείς αγορές χρέους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το κρατικό ομόλογο του Ιουλίου και οι ανταλλαγές ομολόγων του PSI, οι καλυμμένες ομολογίες συστημικών τραπεζών και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνούς επενδυτικής αγοράς. Η αγορά προετοιμάζεται για το 2018 χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατός της τις θετικές προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας· ως καταλυτικοί παράγοντες για τις επερχόμενες εκδόσεις κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αναμένεται να λειτουργήσουν η σταθερή πορεία εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς επενδύσεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s) ύψους περί τα € 100 δισεκατομμύρια και, ιδίως, οι συνεχείς πρωτοβουλίες στήριξης του επιχειρείν που αναμένεται να φέρουν βιώσιμη κερδοφορία και ταχεία ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.”

1) Ο κ. Antonios Kerastaris, Group CEO, Intralot, στην ομιλία του τόνισε: “Εταιρείες με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και με ένα σχέδιο να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς εταιρείες όπως η INTRALOT κατάφεραν να προσελκύσουν μια παγκόσμια πελατειακή βάση και να προσαρμοστούν επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Παρά τις δυσκολίες, η ελληνική οικονομία κατάφερε να παραμείνει συνδεδεμένη με την αγορά, αλλά οι βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις (συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας μισθωτών υπηρεσιών και της κοινωνικής ασφάλισης που αυξάνουν το κόστος εργασίας) αποτέλεσαν ένα σημαντικό αντικίνητρο για επενδύσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα επενδυτικά κίνητρα και οι ανταμοιβές για εταιρείες που καινοτομούν και εξάγουν θα φέρουν σημαντικά νέα έσοδα για το κράτος και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».”

2) Ο κ. Βασίλης Κώτσηρας, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε ότι: “Oι πρόσφατες συναλλαγές Καλυμμένων Ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές. Απέδειξαν πως υπάρχει σημαντική ζήτηση για ομόλογα και πέτυχαν όλους τους στόχους τους: διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων μορφών χρεογράφων, υποστήριξη της εξόδου από τον ELA και καλή πορεία στην δευτερογενή αγορά. Οι Διεθνείς Χρηματαγορές απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και όχι ευκαιριακή αντιμετώπιση. Οι εξασφαλισμένες συναλλαγές είναι ένα αποδοτικό μέσο απεξάρτησης από τον ELA, αλλά επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο ένα πιο πολυσύνθετο φάσμα προκλήσεων αναδύεται. Οι τράπεζες οφείλουν να εναρμονιστούν με κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες όπως το LCR, NSFR και MREL. Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει στο επίκεντρο καθώς έχει μεγάλη επίπτωση στην κερδοφορία. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας το 2012 είναι ο σωστός δρόμος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εδώ. Προκειμένου όμως οι διεθνείς επενδυτές να εμπιστευθούν και υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τις ελληνικές τράπεζες απαιτούν σχεδιασμό, όραμα, αποτελέσματα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.”

3) Ο κ. Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “Philip Brown is Managing Director in Citi’s Capital Markets Origination business, heading Citi’s global franchise with Sovereign, Supranational and Sovereign Agency. Citi is a leading Primary Dealer in all Euro Area Sovereign Bond Markets. The GGB market has been the star-performer in 2017, returning over 15%, which compares impressively to the IG euro-area government bond index returns of low single digits. As we move into a QE Tapering and a rising core yield environment next year, Greek Government Bonds are well placed to again give investors the best returns in the euro area.”

4) Ο κ. Henrik Johnsson, Managing Director, Head of EMEA Syndicate, Deutsche Bank, στην ομιλία του τόνισε: “2017 has seen real development in international investor appetite for Greek risk across all categories – Sovereign, Financial, Corporate and High Yield. A further positive sign is the diversification of interest, as many more types of investors are now looking to add exposure to Greece, which of course drives the yields down for everyone. It will be important during 2018 to ensure that this momentum is kept up in order to completely normalise Greece in the European capital markets”.

 

 

SECTOR REVIEWS & INVESTMENT OPPORTUNITIES”

ΕΝΟΤΗΤΑ “THE GREEK BANKING SECTOR – STRATEGY AND OUTLOOK”

This panel discussed current trends and developments in the Greek banking and financial sector; cost issues, liquidity, upcoming stress tests and growth strategies.

Συντονιστής: κ. Panos Papazoglou, Country Managing Partner Greece – Central and South East Europe Accounts Leader, EY

Ομιλητές:

κ. Vassilios Psaltis, General Manager and CFO, Alpha Bank

κ. Nikolaos Karamouzis, Chairman, Eurobank Ergasias SA & Chairman, Hellenic Bank Association

κ. Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank

κ. Leonidas Fragkiadakis, CEO, National Bank of Greece

κ. Francesco Drudi, Principal Adviser, European Central Bank

1) Ο κ. Vassilios Psaltis, General Manager and CFO, Alpha Bank στην ομιλία του τόνισε: “Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, είναι η προσέλκυση όλο και περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία. Ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διευκόλυνση εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην επιτυχή αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με την αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που αφορούν μη βιώσιμες εταιρίες με τρόπο που να διασφαλίζει την παραγωγική επανένταξη των περιουσιακών τους στοιχείων στην οικονομία και επιπλέον με την παροχή χρηματοδότησης σε επενδυτικές προτάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι ελληνικές τράπεζες συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγικότητας στη χώρα, η οποία θα επιτρέψει και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.»

2) Ο κ. Nikolaos Karamouzis, Chairman, Eurobank Ergasias SA & Chairman, Hellenic Bank Association, στην ομιλία του τόνισε: “Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις όπως, ορισμένες εκ των οποίων κληροδοτήθηκαν από την πρωτοφανή κρίση όπως: τα υψηλά (αν και μειούμενα) επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το βελτιούμενο μεν αλλά υπαρκτό ακόμα πρόβλημα της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων Η κεφαλαιακή επάρκεια, η ποιότητα του ενεργητικού, οι συνθήκες ρευστότητας και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βαίνουν όμως βελτιούμενες, τα σχέδια αναδιάρθρωσης οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε οργανική κερδοφορία μετά από χρόνια σωρευτικών ζημιών στα πλαίσια μίας ανακάμπτουσας οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ευρύτερες προκλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων κάποιων εποπτικών πρωτοβουλιών (π.χ. IFRS 9, Basel III, MIFiD 2, TRIM, PSD2, calendar provisioning), η εφαρμογή των οποίων μπορεί δυνητικά να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ενώ σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις αγορές, τους μη-τραπεζικούς διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τις μεταβολές των προτιμήσεων των πελατών και τις νέες ρηξικέλευθες τεχνολογίες, απαιτούν μεγάλου εύρους μετασχηματισμό στο υπάρχον τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την διαφαινόμενη πιθανότητα ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς απ’ το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, τη σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία (περίπου €4.2δισ. σε ετησιοποιημένη βάση), που αποτελεί σημαντικό περιθώριο ασφάλειας για δυνητικές μελλοντικές προβλέψεις, το δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις στο 50%, τα οποία ελαττώνονται σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους, νιώθω σήμερα περισσότερο πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού.”

3) Ο κ. Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank, στην ομιλία του τόνισε: “Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε τροχιά επιταχυνόμενης εξομάλυνσης, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των πελατειακών καταθέσεων. Η κεφαλαιακή τους θέση είναι στιβαρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ η ρευστότητα βαίνει βελτιούμενη, με τις ελληνικές τράπεζες να ανακτούν την πρόσβασή τους στην αγορά και να μειώνουν τη χρηματοδότησή τους μέσω Ευρωσυστήματος. Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν κυρίως λόγω: (α) της πολιτικής σταθερότητας, (β) της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και, (γ) των αποφασιστικών κινήσεων των νέων διοικητικών ομάδων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προκλήσεις παραμένουν, με τη μορφή των επερχόμενων κανονιστικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προτύπου IFRS9, ενώ τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων παραμένουν υψηλά και το πρόγραμμα αποεπενδύσεων μη κύριων στοιχείων ενεργητικού απαιτητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές προοπτικές στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης.”

4) Ο κ. Leonidas Fragkiadakis, CEO, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε: “Σε επίπεδο οικονομίας, τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον ορατά. Πέραν του απόλυτου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ έχει ιδιαίτερη σημασία η ευρεία συμμετοχή εταιριών όλων των μεγεθών και τομέων της οικονομίας σε αυτή την ανάκαμψη, ώστε να μπορούν τα οφέλη να διαχυθούν στην οικονομία. Για τις τράπεζες, η επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτείται από 2 χαρακτηριστικά: αύξηση εσόδων μέσω πιστωτικής επέκτασης και αύξηση της κερδοφορίας από την αποκλιμάκωση των προβλέψεων. Το τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Η επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι στοιχεία απαραίτητα αλλά και αρκετά για να βεβαιώσουν και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του κλάδου έως τώρα.”

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTING IN THE GREEK BANKING & FINANCIAL SECTOR”

This panel of senior executives from major global investment banks active in the Greek market discussed regulatory trends, M&A and consolidation activity in the sector and comparative sector valuations. Also, what types of investors are looking at Greek financial sector assets (HF’S, PE’S, strategic investors), and what will take to make foreign investors more comfortable.

Συντονιστής: κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner, Head of European Capital Markets, Shearman & Sterling (London) LLP

Ομιλητές:

κ. Alex Pretzner, Managing Director, Citi

κ. Georgios Triantafyllou, Executive Director, Investment Banking Services Greece and South Eastern Europe, Goldman Sachs

κ. Stefanos Papapanagiotou, Managing Director, Country Head, Greece & Cyprus, Head of Nordic Investment Banking, UBS AG

κ. Spyros Tsiloglou, Director, Head of Greece and Cyprus, Investment Banking and Capital Markets, Credit Suisse International

Ο κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner, Head of European Capital Markets, Shearman & Sterling (London) LLP, στην ομιλία του τόνισε: “Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα υπέστη τα τελευταία χρόνια μια βαθιά και σαρωτική κρίση. Οι Ελληνικές τράπεζες, αφού άντλησαν τα απαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία τους κεφάλαια και ενίσχυσαν τις δομές της εταιρικής τους διακυβέρνησης και των κανόνων εσωτερικού τoυς ελέγχου, έθεσαν ως νέους, φιλόδοξους, στόχους την αποτελεσματική διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και την επαύξηση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δύο αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και σωρευτικά δύνανται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών. Καθώς αφήνουμε το 2017 πίσω μας και βαδίζοντας προς το 2018, γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν και το συνέδριο αυτό ανέδειξε τις σημαντικότερες από τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.”

1) Ο κ. Alex Pretzner, Managing Director, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “As Greece is exiting a prolonged recession, the systemic Greek banks are expected to play a key role in funding the nascent recovery. The systemic Greek banks have made great progress in terms of improving their operational efficiency, disengaging from Eurosystem funding as well as implementing their restructuring plans. It will be interesting to see how the competitive landscape develops and whether challenger banks are created as was the case in the UK market. ”

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “TOURISM & HOSPITALITY”

Greece is experiencing record high number of visitors. Privatization of key tourist and transport state assets (marinas, regional airports), the development of premium tourist resorts and of specialized tourist products are transforming the tourism industry and create attractive investment opportunities.

Κύρια ομιλήτρια: Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2015 με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, καθώς και τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές, η Ελλάδα εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% και ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: τις διεθνείς αφίξεις – που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια το 2015, τα 28 εκατομμύρια το 2016 και τα 30 εκατομμύρια το 2017- τα τουριστικά έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, την πληρότητες των καταλυμάτων, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα, καθώς και στην απασχόληση και τις νέες επενδύσεις. Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων δυναμικών ξένων αγορών, η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιούργησαν ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέα επιχειρηματικότητα και κινητοποίησαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Υπουργείο περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ 254 τουριστικές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο. Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί το θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, και συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς θεσμούς και φορείς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), καθώς εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως μέλος το Εκτελεστικό του Συμβούλιο για την περίοδο 2018-2021 καθώς και με τον ΟΟΣΑ, όπου επί ελληνικής προεδρίας στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό τον περασμένο Οκτώβριο, υιοθετήθηκε Δήλωση Πολιτικής για τη Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Τουριστική Ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του ΕΟΤ. Ειδικότερα, για την αμερικανική αγορά ανέφερε σε μία σειρά στοχευμένων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και οδήγησαν σε διψήφια ετήσια αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και ανέδειξαν τη δυναμική να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αφίξεις τα επόμενα χρόνια, ενώ νέες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από κορυφαίους Αμερικανικούς Ομίλους και επενδυτές που επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική τουριστική αγορά.

Συντονιστής: κ. Julian Allen, Managing Director, Head of EMEA Real Estate & Lodging Group, Citi

Ομιλητές:

κ. Elias Athanasiou, CEO, Enterprise Greece

κ. Nikos Hadjos, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus), International Hotel Leasing Company, Marriott International Inc.

Ο κ. Julian Allen, Managing Director, Head of EMEA Real Estate & Lodging Group, Citi, στην ομιλία του τόνισε: “Spectacular scenery, a long coastline, glorious weather, superb cultural monuments, and legendary hospitality: Greece has incredible assets that underpin its comparative advantage in tourism. How can Greece best continue to capitalize on this unique endowment, within a context of shifting hospitality and travel trends and an increasingly global tourism market with a broader audience, but also tougher competition? What kind of destination should Greece aspire to be in 10 years? Which feeder markets are the most promising? What initiatives can the country take to increase its competitiveness and derive maximum economic benefits from tourism? These are some of the topics that my panelists and I will try to address, and I look forward to provoking some interesting debate, drawing from my experience across Europe and the US, as well as in Greece itself, where my team and I have had the privilege of being involved in some of the most iconic recent transactions in the Greek hotel sector (Hellinikon, Astir Palace, Athens Hilton).”

1) Ο κ. Elias Athanasiou, CEO, Enterprise Greece, στην ομιλία του τόνισε: “Επενδύοντας στον ελληνικό τουρισμό. Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Διαθέτει αξιόλογες και ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και προσελκύει σημαντικές τουριστικές επενδύσεις. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών. Η τουριστική βιομηχανία, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει σε πιο εξελιγμένες μορφές τουρισμού και στοχεύει στον εμπλουτισμό του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος με πιο εστιασμένα τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας στον θαλάσσιο, συνεδριακό και θρησκευτικό τουρισμό. Για τους επενδυτές, η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες που κυμαίνονται από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έως την ανάπτυξη θέρετρων υψηλής ποιότητας ή τη ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων και υποδομών.”

2) Ο κ. Nikos Hadjos, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus), International Hotel Leasing Company, Marriott International Inc., στην ομιλία του τόνισε: “Ο χώρος της ελληνικής ξενοδοχείας έχει ξεκινήσει να μεταλλάσσεται τον τελευταίο καιρό, τόσο με την πρόσφατη είσοδο ελληνικών θεσμικών επενδυτών όπως η ΠΑΝΓΕΑ ΑΕΕΑΜ και η ΓΡΙΒΑΛΙΑ ΑΕΕΑΜ αλλά και ξένων όπως η OAKTREE CAPITAL. Παράλληλα, ένας επιλεκτικός αριθμός ελληνικών ξενοδοχειακών οικογενειών, έχοντας συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επιδέχεται η εγχώρια αλλά και η διεθνής ξενοδοχειακή βιομηχανία, έχει αρχίσει να γίνεται πιο δεκτικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες μέσω είτε hotel management ή franchise agreements. Την ίδια χρονική περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να ακολουθούν το λειτουργικό μοντέλο των ξένων τραπεζών και άρχισαν να υιοθετούν ένα πιο ορθολογικό μοντέλο χρηματοοικονομικής αξιολόγησης αιτημάτων δανειοδότησης ξενοδοχειακών πρότζεκτ. Οι παράμετροι αξιολόγησης πλέον συμπεριλαμβάνΟυν όχι μόνο ένα αναλυτικό business plan και μια μελέτη βιωσιμότητας/σκοπιμότητας από μία αναγνωρισμένη εξειδικευμένη-στον-ξενοδοχειακό-χώρο συμβουλευτική εταιρεία, αλλά και την συμμετοχή – μέσω είτε hotel management ή franchise agreement – κάποιας διεθνούς ξενοδοχειακής εταιρείας ή οποία με την σειρά της προσδίδει ένα επιπρόσθετο και σημαντικό δείκτη αξιοπιστίας και ασφάλειας στις τράπεζες. Η τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης – κάτω από τις διακριτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την έναρξη της διευθέτησης/εξυγίανσης των ξενοδοχειακών NPLs, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την ομαδοποίηση και πώληση ενός σημαντικού αριθμού από αυτών σε ελληνικά και ξένα funds, θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την είσοδο νέων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία με την σειρά τους θα συνεισφέρουν στην σταδιακή αναδιαμόρφωση του ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού περιβάλλοντος στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα.”

 

ΕΝΟΤΗΤΑ “REAL ESTATE & INFRASTRUCTURE”

Investors are returning to the Greek Real Estate market as Europe’s hardest hit economy is showing signs of recovery. The panel discussed which areas show the most growth potential, the key factors affecting real estate investment in Greece and which flagship hotel, urban regeneration, retail and commercial projects are already in the pipeline which will change the way we look at this vital market.

Συντονιστής: κα Virginia Murray, Partner, Watson Farley & Williams

Ομιλητές:

κ. George Tziallas, Secretary General for Tourism Policy and Development, Ministry of Tourism, Hellenic Republic

κ. George Chryssikos, CEO, Grivalia Properties

κ. Odisseas Athanassiou, CEO, Lamda Development

κ. Aristotelis Karytinos, CEO, NBG Pangaea REIC

Η κα Virginia Murray, Partner, Watson Farley & Williams, στην ομιλία της τόνισε: “Greek real estate values in all sectors have fallen steeply since the beginning of the crisis, fuelled by the crisis itself but also by increasing property taxation. 2017 has however brought a number of reasons for optimism, from imaginative investment programmes in urban renewal and energy efficiency projects, the slow but positive developments in the Hellinikon project, increased investment in older hotel stock, including the first steps of the larger hotel brands, and a slowly recovering retail sector. There are still significant obstacles facing real estate developers, and these were discussed openly by the highlyexperienced panel members who together represent the largest current investors in Greek real estate.”

1) Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κος Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των υπαρχουσών τουριστικών ΜΜΕ και την ίδρυση νέων, καθώς και την αναβάθμιση υποδομών όπως είναι οι μαρίνες και οι ιαματικές πηγές. Επιπλέον, ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος δίνει την ευκαιρία σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους. Τόνισε ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν δημιουργήσει μια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων με την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για αγορά και μίσθωση ξενοδοχείων ή κτηρίων που πρόκειται να μετατραπούν σε τέτοια.

2) Ο κ. George Chryssikos, CEO, Grivalia Properties, στην ομιλία του τόνισε: “Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανάμεσα στους 20 πιο ισχυρούς οργανισμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμός είναι αξίες βαθιά ριζωμένες στην εταιρεία μας. Στόχος μας η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους, τους ανθρώπους και την κοινότητά μας. Επενδύουμε σε ακίνητα που έχουν σαφείς προοπτικές ανατίμησης, όχι μόνο μέσω ενός σεναρίου συμπίεσης των αποδόσεων αλλά και μέσω της ισχυρής πιθανότητας μελλοντικής αύξησης των εσόδων, αλλά και σε ακίνητα που με τη δική μας ορθή διαχείρισή τους δύναται να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Επενδύουμε, επίσης, στη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου μας με εν εξελίξει πρωτοβουλίες έχοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω του 25% στα κτίρια μας αλλά και να τοποθετηθούμε για τη μελλοντική ζήτηση. Προσφάτως ιδρύσαμε μία θυγατρική εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικό προϊόν κυρίως στην Ελλάδα, την Grivalia Hospitality, η οποία στοχεύει όχι μόνο να ξεπεράσει τις αποδόσεις των αγορών αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.”

 

INVESTING IN GREECE: THE INVESTOR PERSPECTIVE

ΕΝΟΤΗΤΑ “INVESTMENT OPPORTUNITIES IN GREECE – THE VIEWPOINT OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS & DOMESTIC INSTITUTIONAL INVESTORS”

International and Supranational Organizations have earmarked significant funds for investments in Greece. The Panel outlined these investment programs and funding mechanisms. Also, how these funds will be invested in the Greek market through domestic institutional investors and where they see investment opportunities.

Συντονιστής: κ. Constantinos Lambadarios, Managing Partner, Lambadarios Law Firm

Ομιλητές:

κα Sabina Dziurman, Director – Greece & Cyprus, European Bank for Reconstruction and Development

κ. Ioannis Kaltsas, Head of Division, European Investment Bank

κ. Takis Solomos, Co-Founder, First Athens Corporate Finance

κ. George Katsanos, Partner, Levant Partners

κ. Thor Talseth, Managing Director, Amerra Capital

Ο κ. Constantinos Lambadarios, Managing Partner, Lambadarios Law Firm, στην ομιλία του τόνισε: “Ευκαιρίες Επένδυσης στην Ελλάδα». Η θέση των Διεθνών Οργανισμών και των Εγχώριων Θεσμικών Επενδυτών. Οι Διεθνείς και Υπερεθνικοί Οργανισμοί έχουν διαθέσει σημαντικούς πόρους για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχουν αναπτυχθεί σταθερά σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι EIB, EBRD, EIF και IFC πραγματοποίησαν επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων σε τομείς όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, REICS, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κατασκευές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης και η ψήφος εμπιστοσύνης των εν λόγω οργανώσεων στην ελληνική οικονομία θεμελίωσαν τη βάση έντονου ενδιαφέροντος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές οι οποίοι διερευνούν ακόμα ευρύτερο φάσμα ευκαιριών στην ελληνική αγορά.”

1) Η κα Sabina Dziurman, Director – Greece & Cyprus, European Bank for Reconstruction and Development, στην ομιλία της τόνισε: “The EBRD’s engagement in Greece started in late 2015 to support the country’s recovery and to date has invested more than €1.3 billion in 24 projects across a range of sectors including banks, insurance, telecoms, natural resources, renewable energy, property and agribusiness. EBRD aims to support the resurgence and enhance the resilience of the corporate sector through a shift to a more export-oriented growth model, to support the stabilisation of the financial sector and deepen intermediation to unlock private sector access to finance and encourage private sector participation and commercialisation in the energy and infrastructure sectors to enhance regional integration and improve quality of utility services. EBRD helps to build sustainable economies which are competitive, integrated, well-governed, green, resilient and inclusive.”

2) Ο κ. George Katsanos, Partner, Levant Partners, στην ομιλία του τόνισε: “Το 2018 θα είναι ένα έτος σημαντικής προόδου για την Ελλάδα, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Έχοντας απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της, η Ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί και η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο. Η αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Το χρηματιστήριο είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο. Οι εταιρίες που επιβίωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον συρρίκνωσης της ζήτησης, έλλειψης χρηματοδότησης και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γίνει εξαιρετικά αποδοτικές και είναι πρωταθλητές στη διαχείριση κρίσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στο ότι μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία ξεδιπλώνεται μπροστά μας.”

3) Ο κ. Thor Talseth, Managing Director, Amerra Capital, στην ομιλία του τόνισε: “As an asset manager exclusively focused on investing in aqua & agri businesses AMERRA Capital Management is excited about investing in Greece. Our opinion is that Greece has unique comparative advantages in building a successful, profitable and sizable aquaculture industry. In order to achieve this goal political/regulatory entities, the banking community and the industry itself have to cooperate and together create the foundation for the aquaculture industry so that it can continue to play an important role for Greece. AMERRA will as an investor in the Greek aquaculture industry actively contribute to and invest in this process”.

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Το μεσημεριανό γεύμα τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, η κα Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, o Πρέσβης της Ελλάδος στην Washington κ. Χάρης Λαλάκος, η Πρέσβειρα της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, κα Μαρία Θεοφίλη, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Dr. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο κ. Stefan Jekel, Head of International Listings, New York Stock Exchange, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking, Citi.

Κεντρικός ομιλητής: O υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων. Ο λόγος είναι ότι το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των ελλήνων πολιτών. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά δεδομένων τα οποία υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, τη βελτίωση στις εξαγωγές.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις. Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία. “Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.

 

INVESTING IN GREECE: THE GLOBAL INVESTOR PERSPECTIVE

ΕΝΟΤΗΤΑ “GLOBAL INVESTOR PANEL”

The panel provided the point of view of major foreign investors active in Greece. It highlighted challenges, opportunities and risks; the progress achieved so far and what needs to be done to solidify Greece as an attractive business and investment destination.

Συντονιστής: κ. Constantine Karides, Partner, Reed Smith

Ομιλητές:

κ. Stephen Johnson, Managing Director, WL Ross & Co. LLC

κ. John Koudounis, CEO, Calamos Investments

κ. John Wollen, Founder, Portfolio Manager, Waterwheel Capital Management

κ. Antonios Achilleoudis, Group Managing Director, AXIA Ventures Group Ltd.

κ. J. Kyle Bass, Chief Investment Officer, Hayman Capital Management

κ. Anthony Diamandakis, Global Co-Head of Global Asset Managers, Citi

1) Στo Global Investor Panel, Ο κ. John Koudounis, CEO, Calamos Investments, discussed his outlook for investment in Greece. He noted, “In addition to major investments into the country that we have already made and current investments we are working on, I am excited to see inflows coming from China into areas such as infrastructure, energy, ports and financials, as it is crucial to obtain diverse streams of major foreign investments. The third European bailout will still be difficult from an austerity perspective; however, Europe is stronger now than it was during previous bailouts. There is hope there will be some debt easing for the Greek people along with expectations that capital controls should come off by the end of 2018. We are in favor of what is best for the Greek economy regardless of which political party provides oversight. We strongly believe – and have proven through our actions – that now is the time to invest in Greece.”

2) Ο κ. Antonios Achilleoudis, Group Managing Director, AXIA Ventures Group Ltd., στην ομιλία του τόνισε: “Axia Ventures Group, as a leading independent investment bank in Greece, is working with its core investor clients to identify and capitalize on opportunities in the European periphery. Investors looking at Greece, see a country that has managed to significantly temper its sovereign risk and is beginning to show signs of stability while offering value in assets classes that are hard to find in the developed world with hard currencies. The combination of the above provides a very unique point in time for Greece where investors who understand the dynamics, can uniquely position for further recoveries in the economy. Continued reforms and privatizations will further boost economic activity and the new legal framework has created an friendlier environment for restructurings and reorganizations of stressed and distressed corporations. With further stability and a friendlier tax regime, we believe that the universe of investment opportunities will continue to expand and attract foreign investments which are crucial for an accelerated economic recovery.”

3) Ο κ. J. Kyle Bass, Chief Investment Officer, Hayman Capital Management, στην ομιλία του τόνισε: “Let peace and wealth come cresting through the land.” ~ Zeus. Greek officials have worked hard to shore up their economy and finances. From 2010 through 2016, the government achieved the all-but-impossible task of shrinking its primary budget deficit by nearly 18 percent of gross domestic product, and is finally in a surplus. After a brutal contraction of almost 30 percent, the economy is exhibiting positive signs in almost every area — industrial production, new automobile registrations, construction permits, tourist arrivals. The banking sector, too, has made great strides. After two full inspections of their loan books — first by BlackRock in 2013 and later by the European Central Bank’s Single Supervisory Mechanism — the banks have been fully recapitalized twice. They have bolstered their provisions against bad loans, and their capital ratios are now significantly higher than the European average, providing a buffer against any future losses. Greece, however, still carries a heavy burden: the roughly 250 billion euros that the IMF and its European partners lent the country to save its economy and most likely the entire euro area. This stock of official bail-out debt remains due even though private creditors have been amply haircut, restructured and wiped out. In 2012, for example, the government’s private-sector bondholders were forced to accept a loss of nearly 80 percent. Greek bank shareholders have seen their investments wiped out twice in recapitalizations. The official sector creditors should write off or equitize their debts to lighten Greece’s burden. This would benefit the country’s long-term economic health, and therefore Europe’s, too. Instead, the funds are demanding further austerity measures and insisting on “structural” reforms of dubious value. By sticking to their economic ideology, they are neutering the nascent economic growth and stifling any hope of real prosperity. What is needed in Greece is a slightly smaller primary surplus so that the government can spend and invest 1.5% to 2% of GDP on productive growth measures.”

 

SECTOR REVIEWS & INVESTMENT OPPORTUNITIES

ΕΝΟΤΗΤΑ “ENERGY & GEOPOLITICS: THE NEW LANDSCAPE”

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, τόνισε το στρατηγικό μήνυμα στην απόφαση της Ελλάδας – που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον – να αρχίσει να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ. Στην ομιλία του με τίτλο «Η ενέργεια και η γεωπολιτική: το νέο τοπίο», ο Πρέσβης δήλωσε: «Έχουμε ήδη δει επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλά στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να υνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία.»

ΕΝΟΤΗΤΑ “GREECE AS AN ENERGY GATEWAY”

Major infrastructure projects for the delivery of gas to the European markets and increased interest in hydrocarbons exploration in the Eastern Mediterranean will change the energy landscape in the region with wider geopolitical implications. Also, the liberalization of the electricity market and increased activity in the field of renewables create new investment opportunities.

Συντονιστής: κ. Mr. Arnaud Jossien, Managing Director, BNP Paribas

Ομιλητές:

• κ. Grigoris Stergioulis, CEO, Hellenic Petroleum SA

• κ. Edward F. Cox, Member of the Board of Directors, Noble Energy

• κ. Emmanouil Panagiotakis, Chairman & CEO, Public Power Corporation S.A. (PPC)

1) Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την τοποθέτησή του στο 19ο συνέδριο Capital Link με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε τις θετικές προοπτικές που ανακύπτουν από τα επενδυτικά έργα σε αγωγούς φυσικού αερίου που είναι υπό κατασκευή ή υπό εξέταση (ΤΑΡ, IGB, ITGI, Poseidon), καθώς και από την αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Ρεβυθούσας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στον τομέα της Ε&Π υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, με εστίαση στην παρούσα φάση σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η συμβολή αυτών των έργων, προστιθέμενη στο εύρωστο δυναμικό του εγχώριου τομέα διύλισης θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική ενεργειακή πύλη στην ΝΑ Ευρώπη.

2) Ο κ. Emmanouil Panagiotakis, Chairman & CEO, Public Power Corporation S.A. (PPC), στην ομιλία του τόνισε: Οι εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι ραγδαίες. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδος, η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση καθώς και την ανάδειξής της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά. Για το σκοπό αυτό, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση.

ΕΝΟΤΗΤΑ “IS RE-INDUSTRIALIZATION A GROWTH OPTION FOR GREECE?”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. George Tsopelas, Senior Partner, Greece & Cyprus, McKinsey & Company, ο οποίος τόνισε: “Manufacturing remains an important contributor to the Greek economy in terms of gross value added, employment, investments and exports. This has persisted in spite of the crisis and de-industrialization, which has been more prominent in Greece compared to the rest of Europe. “Re-industrialization” is emerging as a priority both in Greece and in Europe. It could act as a growth engine for the economy creating significant upside. To achieve that, several structural changes are required, including a National Industrial Strategy to set priorities; a progressive Industrial Development Framework to remove legislative barriers that impede investment; a comprehensive framework for operational and financial restructuring for distressed companies; and the introduction of Industry 4.0 practices focusing on digitalization, across Greek companies.”

ΕΝΟΤΗΤΑ “NPLs – THE BIG OPPORTUNITY FOR RESTRUCTURING, GROWTH & INVESTMENT”

The successful handling of NPLs will inject new liquidity in to the economy and will improve the competitiveness and sustainability of Greek companies. There is progress with a new regulatory framework, the approval of NPL manager licenses and the establishment of an NPL Forum for corporate loans among the four systemic banks, which are now much better positioned to deal with NPLs. Significant challenges remain but the potential for a positive outcome is there.

Συντονιστής: κα Thenia Panagopoulou, Partner, A.S. Papadimitriou & Partners Law Firm

Ομιλητές:

• κ. Theodoros Athanassopoulos, Executive General Manager Non Performing Loans Wholesale Banking, Alpha Bank

• κ. George Georgakopoulos, Executive General Manager, Non-Core Business & Restructuring Portfolio, Piraeus Bank

• κ. George Katsikas, Executive Director, Financial Institutions Group, UBS London

• κ. Dimitrios Psarris, Partner, Oliver Wyman

• Dr. Martin Czurda, CEO, Hellenic Financial Stability Fund

H κα Θένια Παναγοπούλου, εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία» σχολίασε: «H συγκυρία στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευνοϊκή. Υπήρξε πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια από τα θέματα που δημιουργούσαν εμπόδια στις συναλλαγές αντιμετωπίστηκαν. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (όπως η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι αλλαγές του ΚΠολΔ, οι τροποποιήσεις της διαδικασίας εξυγίανσης και πτώχευσης και η παροχή προστασίας στα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση οφειλών και τη διαγραφή χρεών) θα διευκολύνουν την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρώτη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4354/2015) έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σύντομα σε νέες συναλλαγές.»

1) Ο κ. Theodoros Athanassopoulos, Executive General Manager Non Performing Loans Wholesale Banking, Alpha Bank, στην ομιλία του τόνισε: “Παρόλο που η προ αποσβέσεων μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων (NPE) ήταν περιορισμένη τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια προσπάθεια αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε σε ένα μη σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία σε ύφεση και την αγορά υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο μετατράπηκε σταδιακά αλλά με αργούς ρυθμούς σε πιο ευνοϊκό για τα Πιστωτικά Ιδρύματα, δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν θετική προ προβλέψεων κερδοφορία. Καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, όπως απεικονίζεται και στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, με τις πρώτες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να ξεκινούν την λειτουργία τους εντός του 2017, το άνοιγμα της αγοράς των πλειστηριασμών και τις ενδείξεις από συναλλαγές χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι σαφές ότι η αγορά θα κινηθεί προς πιο επιθετικούς ρυθμούς μείωσης των NPE που θα προέρχονται τόσο από την καλύτερη επίδοση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων όσο και από λύσεις προερχόμενες από την αγορά. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συστημικές τράπεζες εκτιμούν μία μείωση των NPEs κατά € 37,2 δισ. μέχρι το 2019, εκ των οποίων 31% ή € 11,6 δισ. θα προέρχεται από πωλήσεις δανείων. Αυτή τη στιγμή, οι τέσσερις τράπεζες έχουν υλοποιήσει ή εκκινούν διαδικασίες πωλήσεως ανεξασφάλιστων (unsecured) δανειακών χαρτοφυλακίων. Η πρώτη συναλλαγή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σταδιακά αναμένεται και η υλοποίηση παρόμοιων συναλλαγών. Επιπλέον, υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα πώλησης μεμονωμένων εταιρικών δανείων στη δευτερογενή αγορά, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου. Στο μέλλον προσδοκούμε να δούμε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις και συναλλαγές στα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις.”

2) Ο κ. George Georgakopoulos, Executive General Manager, Non-Core Business & Restructuring Portfolio, Piraeus Bank, στην ομιλία του τόνισε: “Η Ελλάδα από τις αρχές του 2009 έχει αντιμετωπίσει διπλή ύφεση -30% ΑΕΠ/ ›25% ανεργία, η εκκαθάριση 12 τραπεζών, τα AQRs, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η επιβολή capital controls εκτίναξαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό άνω του 45%. H αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το δυσκολότερο project των Ελληνικών Τραπεζών για τα επόμενα χρόνια. Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα βελτιώνεται, πλατφόρμες διαχείρισης και δεξιότητες αναπτύσσονται, το ενδιαφέρον των επενδυτών για Ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αυξανόμενο. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αποτελεσματικά. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία.”

3) Ο κ. Dimitrios Psarris, Partner, Oliver Wyman, στην ομιλία του τόνισε: “Η πολυετής προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE), η εξέλιξη του νομικού και δικαστικού πλαισίου, η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιριών διαχείρισης και επαγγελματιών αναδιάρθρωσης και η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την πιο δραστική αντιμετώπιση των NPEs. Ωστόσο, το μέγεθος, η πολυπλοκότητα και ο συστημικός χαρακτήρας του προβλήματος επιτάσσουν την ανάπτυξη δομών συνεργασίας. Πρωτοβουλίες όπως το Project Solar αποσκοπούν σε συνέργιες που προέρχονται από την συγκέντρωση δεξιοτήτων και υποδομών, τη βελτιστοποίηση των λύσεων αναδιάρθρωσης μέσω της καλύτερης κατανόησης της συνολικής κατάστασης του πελάτη, καθώς και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων με χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες.”

4) Ο Dr. Martin Czurda, CEO, Hellenic Financial Stability Fund, στην ομιλία του τόνισε: “Significant achievements in the legal, judicial and the overall NPL management framework have been introduced in Greece, within the last two and a half years, which could be highlighted in the following areas: an Out- of Court-Workout framework has been enacted, amendments in the Greek Bankruptcy Code address satisfactorily the previously identified impediments, changes in the Code of Civil Procedure appear to have set the basis for much improved efficiency in the enforcement of security rights (including electronic auctions), the issue on the liability of banks’ restructuring personnel has been addressed, the profession of the insolvency administrator has been regulated, the issue regarding tax losses arising from sales of receivables has been resolved, etc. Banks have accelerated initiatives regarding NPL resolution in the lights of HBA’s NPL Coordination Committee, NPL Forum for Large Corporates, the Project Solar; while the Bank of Greece, has already granted 8 NPL servicer licenses. HFSF’s mission is to safeguard Greek taxpayers’ funds and contribute to the stability of the Greek banking system. HFSF is owned by the Greek State and works closely with the European Institutions.”

 

THE REBIRTH OF GREEK SHIPBUILDING

ΕΝΟΤΗΤΑ “A PRESENTATION BY ONEX TECHNOLOGIES”

Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Panos Xenokostas, Founder & CEO, ONEX Technologies, Inc., ο οποίος παρουσίασε το πλάνο αναδιοργάνωσης και Αναγέννησης του Ελληνικού Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα μέσα από την επικείμενη εξαγορά του Ιστορικού Ναυπηγείου της Σύρου. Αφού πρώτα έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή, περιέγραψε την κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα σε σχέση με τη Μεσογειακή και τη Διεθνή αγορά. Ανέδειξε τις προκλήσεις, το πλάνο ανάπτυξης των επομένων ετών καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει η εταιρεία του σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αξιοποιώντας στρατηγικές υποδομές σε μια γεωπολιτικά ρευστή περίοδο. Η συμβολή της Αμερικανικής εταιρείας στην διάσωση ενός Ιστορικού Ναυπηγείου, θα δώσει δυνατότητες αξιοποίησης τεχνογνωσίας πλέον των 100 ετών, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μία επένδυση με Γεωπολιτικό αντίκτυπο και την απόφαση του επιχειρηματία να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα κλάδο ριζικά…

11th ANNUAL GLOBAL SHIPPING MARKETS ROUNDTABLE

ΕΝΟΤΗΤΑ “GLOBAL SHIPPING MARKETS ROUNDTABLE”

The panel discussed trends, developments and outlook of the energy, commodity and shipping markets (dry bulk, oil and gas, containers). Shipping is the second largest contributor to Greece’s GDP but it is a business conducted on a global scale outside Greece. It depends on the world economy, the commodity and energy markets. Greeks are the largest shipowners with 20+% of the global fleet.

Συντονιστής: κ. Michael S. Pak, CFA, Managing Director, Institutional Clients, AXIA Capital Markets

Ομιλητές:

• κ. Harrys Kosmatos, Head of Strategy & Business Development, Tsakos Energy Navigation

• κ. Hamish Norton, President, Star Bulk Carriers

• κ. Fotis Giannakoulis, Executive Director, Research, Morgan Stanley

• κ. Nicholas Notias, CEO, SteelShips

• κ. Robert Burke, CEO, Ridgebury Tankers

• Dr. Tasos Aslidis, Chief Financial Officer, Euroseas Ltd

Ο κ. Michael S. Pak, CFA, Managing Director, Institutional Clients, AXIA Capital Markets, στην ομιλία του τόνισε: Finishing off the afternoon sessions, we hosted the 11th Annual Global Shipping Markets Roundtable Discussion. A diverse panel of top executives from the shipping industry lent their perspectives on the current state of global shipping with an important emphasis on the future outlook. Particular attention was paid to global macro trends, key success drivers and sector supply-demand dynamics. We also delved into what are the main risks, both macro and companyspecific, heading into 2018. Lastly we concluded by asking each of the panelists to make their early New Year’s resolution for their shipping companies and the markets.

1) Ο κ. Hamish Norton, President, Star Bulk Carriers, στην ομιλία του τόνισε: “We expect dry bulk fleet growth not to exceed 2.5% during 2018 as both scheduled deliveries and scrapping are bound to decrease. We expect tons shipped to grow more than that and ton miles to continue to grow at a higher pace than tons during 2018 and 2019 due to Brazil Iron ore and West Africa bauxite mine expansion, increasing distances for coal trade and increasing demand for grains from the Pacific. We are generally positive about the market for at least the next couple of years where supply will be relatively restrained and demand will remain solid. Thereafter, the impending environmental regulations will contribute to vessel scrapping and slow steaming as well as reduced vessel utilization and efficiencies however, if ship owners embark in massive undisciplined NB ordering, such a regulation-led market upturn may prove to be short-lived.”

2) Ο Dr. Tasos Aslidis, Chief Financial Officer, Euroseas Ltd, στην ομιλία του τόνισε: “Η ναυτιλία είναι ένας τομέας με επιτυχή και σημαντική ελληνική παρουσία που αντανακλά θετικά στην Ελλάδα. Η ναυτιλία μπορεί και πρέπει να γίνει παράδειγμα γιά την Ελλάδα γιά να υιοθετήσει ένα αξιόπιστο επενδυτικό, οικονιμικό και δικαστικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα και οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της.”

 

DINNER AND DIALOGUE BETWEEN BUSINESS EXECUTIVES & GOVERNMENT LEADERS OF GREECE AND THE UNITED STATES

Το 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο στο Harvard Club και Κεντρικό Ομιλητή τον κ. Jonathan R. Cohen, που εκτελεί σήμερα καθήκοντα Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, καλύπτοντας Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία από τον Αύγουστο του 2016.

Σύντομη ομιλία έκανε ο Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στα πλαίσια του δείπνου ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ απένειμε το “2017 Hellenic Capital Link Leadership Award” στον κ. Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας.

Τον κ. Καλαντζόπουλο προλόγισε ο κ. James Hansel, Senior Vice President, Red Apple Group.

Ο κ. Καλαντζόπουλος στην ομιλία του τόνισε: “Η Philip Morris International έχει σημαντική παρουσία και αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία μέσω της θυγατρικής της «Παπαστράτος». Οι επενδύσεις της Philip Morris στην Ελλάδα από το 2003 ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η πλέον πρόσφατη επένδυση είναι σε εξέλιξη και μετατρέπει το εργοστάσιο της Παπαστράτος στο τρίτο κέντρο παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και αποτελώντας μία έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.”