Πλήρη επανασχεδιασμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα, είτε μέσω μείωσης των ποσών και του αριθμού των δικαιούχων, είτε μέσω της πλήρους κατάργησής τους, προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα, ως σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έχει ήδη επιδοθεί στον υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, αν και δεν είναι γνωστό αν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τα 15 επικρατέστερα επιδόματα για κατάργηση είναι τα εξής:

1. Το επίδομα θέρμανσης
2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι’ αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.

Η μεταρρύθμιση του Κράτους Πρόνοιας και η εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα εφαρμόζεται από το 2017 αποτελούν δύο δύσκολα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας χώρισαν τα επιδόματα σε τρεις κατηγορίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσκολία αποδοχής των μέτρων από έναν πληθυσμό που κατά το 1/3 βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Η πρώτη ομάδα επιδομάτων αφορά την εξοικονόμηση κονδυλίων τα οποία θα προκύψουν από τον έλεγχο των πόρων και τη μείωση της κλίμακας των εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Έτσι, η πρώτη ομάδα επιδομάτων στοχεύει στον περιορισμό των δικαιούχων, με καλύτερη στόχευση, η δεύτερη την κατάργησή τους και την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα του κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ στην τρίτη ομάδα συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα εκείνα που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προχωρήσει και σε εισηγήσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.