Mε το ένα χέρι δίνει και με το άλλο παίρνει το κράτος τη βοήθεια προς τους πληγέντες.

Επιχειρήσεις με μεγάλο προσωπικό που έκαναν χρήση της παράτασης που έδωσε ο ΕΦΚΑ για να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των τριών πρώτων μηνών της πανδημίας (Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου 2020) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καλούνται ξαφνικά να πληρώσουν πρόσθετους (και παράλογους για πολλούς) φόρους, καθώς η Εφορία «τιμωρεί» όσους πλήρωσαν ήδη τις οφειλές τους ή θα τις πληρώσουν νόμιμα από 1ης Ιουλίου έως τέλος του έτους.

Στα λογιστήρια επικρατεί αναβρασμός. Λογιστές καλούνται να εξηγήσουν στους πελάτες ή εργοδότες τους πώς γίνεται να πρέπει να πληρώσουν διαφορετικό φόρο πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια χαρακτηριστικά (έσοδα, προσωπικό κ.λπ.) οι οποίες είναι καθ’ όλα νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Διακρίσεις και χρεώσεις

Στις 31 Μαρτίου 2021 ο ΕΦΚΑ έδωσε παράταση μέχρι 31-12-2021 για να πληρωθούν εισφορές που οφείλονταν από το πρώτο lockdown του 2020. Δύο μήνες μετά, όμως, μια φορολογική εγκύκλιος έθεσε άλλα κριτήρια προκειμένου να εκπέσουν οι εισφορές αυτές από έσοδα ως «εμπρόθεσμες» και να μη φορολογηθούν γι’ αυτές οι επιχειρήσεις.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ (Ε 2110/21-5-2021) αναφέρει ότι «επειδή για το έτος 2020 η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών παρατάθηκε (…) εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα και μέχρι την προθεσμία που ορίζεται για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (…) εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο φορολογικό έτος που αφορούν».

Θέτει δηλαδή δύο κριτήρια για να εκπέσουν:

  •  «…Εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα…»
  • «…Και μέχρι την προθεσμία…», που λήγει στις 30 Ιουνίου 2021.

Οπως γνωρίζουν όλοι στην αγορά όμως, αλλά και η ίδια η απόφαση της ΑΑΔΕ μνημονεύει, «με την ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν, ενώ ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν».

Δηλαδή, με βάση τα παραπάνω:

  •  Εισφορές που έχουν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή και εντός της παράτασής της θεωρούνται «εμπρόθεσμες» και εκπίπτουν το 2020.
  •  Μόνο εισφορές «οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα» δεν εκπίπτουν το 2020 «αλλά κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν», δηλαδή το 2021.

Παρά την παράταση του ΕΦΚΑ δηλαδή, η φορολογική εγκύκλιος αντιμετωπίζει σαν να ήταν «εκπρόθεσμες» (και άρα χωρίς έκπτωση για το 2020) τις πληρωμές εισφορών μετά τις 30 Ιουνίου.

Ετσι η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με εκκαθαριστικά που αποκαλύπτουν αντιφάσεις, όπως οι εξής:

  •  Επιχειρήσεις που αξιοποίησαν το ευεργέτημα που τους πρόσφερε ο ΕΦΚΑ το 2020 στερούνται ρευστότητα το 2021 γιατί θα πληρώσουν σε φόρους το 24% των εισφορών που πήραν παράταση.
  •  Και για μία μέρα διαφορά στην πληρωμή (π.χ. 1η Ιουλίου αντί την 30ή Ιουνίου 2021) άλλες επιχειρήσεις φορολογούνται με 24% χωρίς να τους αφαιρεθούν οι εισφορές του πρώτου lockdown από τα έσοδα του 2020, ενώ άλλες απαλλάσσονται κανονικά από αυτές.

«Ακυρες» οι φοροελαφρύνσεις του 2021

Οσοι μάλιστα πλήρωσαν ήδη από την 1η Ιουνίου και μετά τις οφειλόμενες εισφορές βγαίνουν πολλαπλά ζημιωμένοι έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων:

  •  Και ρευστότητα έχασαν διότι κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις εισφορές.
  •  Και τις 72 δόσεις (ή 36 άτοκες ως το 2025) έχασαν εφόσον ήδη εξόφλησαν και δεν θα μπουν σε ρύθμιση το 2022.
  • Και φόρο 24% θα πληρώσουν το 2021, τον οποίο άλλοι δεν θα πληρώσουν.
  •  Και 9% μεγαλύτερο φόρο από τους άλλους θα πληρώσουν το 2022.

Πώς και γιατί θα συμβεί αυτό;

Αν φορολογούνταν όπως οι υπόλοιποι για τις ασφαλιστικές εισφορές φέτος, θα είχαν φορολογική έκπτωση 24% επί του τζίρου. Αφού θα εκπέσουν το 2021, το όφελος δεν είναι 24% αλλά 22%, αφού οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν τότε για όλους κατά 2 μονάδες. Αρα χάνουν αυτή τη φοροελάφρυνση, ιδίως οι επιχειρήσεις που διατήρησαν πολυπρόσωπο προσωπικό και δεν έκαναν απολύσεις μέσα στη μεγάλη κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Έμα Ραντουκάνου: Το 18χρονο φαινόμενο του τένις, τα 2,5 εκατ. από το US Open και οι χρυσές χορηγίες

Ακίνητα: Γιατί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου βάζει «φρένο» στις μεταβιβάσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται bonus για αύξηση στην παραγωγικότητα – Οι δικαιούχοι (vid)