Ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Μόλις χθες (17/4) το Ταμείο ώθησε τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερα στο 3,2% το 2024 και στο ίδιο ποσοστό για το 2025.

«Όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο γύρω από αυτό το επίπεδο αναφοράς, οι πιθανότητες να έχουμε παγκόσμια ύφεση είναι ελάχιστες. Σε αυτό το σημείο, θα χρειαστούν πολλά για να εκτροχιαστεί η οικονομία. Υπήρξε λοιπόν τεράστια ανθεκτικότητα όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε στο CNBC ο Πιερ-Ολιβιερ Γκουρίνχας, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο ΔΝΤ.

Το «σύνολο των θετικών στοιχείων» περιλαμβάνει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και αρκετών αναδυόμενων οικονομιών, καθώς και τον αποπληθωρισμό ο οποίος πραγματοποιείται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε ο Γκουρίνχας.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι υπάρχει απόκλιση στην Ευρώπη, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά τις αυξάνει για την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη επηρεάστηκαν από την αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να επικρατούν για την αγορά πετρελαίου, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς οδήγησε σε διακοπές στα δρομολόγια των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των θαλάσσιων επιθέσεων από τους Χούθι.

Όλα αυτά συνδυάστηκαν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σημαντικά και επίμονα καθ′ όλη τη διάρκεια του 2024 και η περαιτέρω διαταραχές στη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό το 2024, σημείωσε ο Γκουρίνχας, γεγονός που θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, μια σταθερή άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 15% το 2024 θα ωθούσε τον παγκόσμιο πληθωρισμό σε αύξηση περίπου 0,7%, αν και η αξία του εμπορεύματος έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής σχετικά σταθερή ακόμη και μέσω της πρόσφατης έξαρσης των εντάσεων Ισραήλ-Ιράν.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Στρωμένος» με πλεονάσματα ο δρόμος της Ελλάδας ως το 2029

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλανητικές πρακτικές- Στο μικροσκόπιο 20 Έλληνες

Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ