Μέτρα ελάφρυνσης και «κούρεμα» οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που άντεξαν να πληρώνουν φόρους και δάνεια μέσα στην κρίση, ζητά από την Κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο. Και παραθέτει λίστα με στοχευμένα μέτρα, πολλά εκ των οποίων –αν όχι όλα- θα μπορούσαν να ληφθούν για να στηρίξουν την συνείδηση πληρωμών των οφειλετών, αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, πρέπει να επιβραβευτούν» τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, καταθέτει πρόταση (παράλληλα με τις διευκολύνσεις, που παρέχονται σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν) για την επιβράβευση και ενίσχυση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών, προκειμένου και αυτοί να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια και σταθερότητα, προς όφελος όλων.

Α. ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Για τους συνεπείς φορολογουμένους και ασφαλισμένους (με σημείο αναφοράς τις 29.2.2020), το ΟΕΕ προτείνει:

1. Διπλασιασμό του επάθλου της φορολοταρίας στα 2.000 ευρώκαι να μπαίνουν στην κλήρωση μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

2. Απονομή μερίσματος από τον ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες: από το 2022 και μετά, αν ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα, να δίνει με τη μορφή μερίσματος ένα χρηματικό ποσό στο συνεπή φορολογούμενο ή να το πιστώνει στην ασφαλιστική καρτέλα του για μελλοντική χρήση.

3. Μείωση του επιτοκίου στο 0,5% αντί 1%, για τυχόν μελλοντικές οφειλές προς το δημόσιο.

4. Κληρώσεις δώρων για τους συνεπείς, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ.. Η παραχώρηση και η εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων μόνο αύξηση των δημοσίων εσόδων θα αποφέρει. Και δίνεται η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος και για επιχειρηματική χρήση.

5. Έκπτωσης φόρου 5% για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή.

Β. ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Για τους συνεπείς δανειολήπτες προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (αυτοί που την τελευταία πενταετία δεν έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές για το στεγαστικό τους δάνειο περισσότερο από 60 μέρες), το ΟΕΕ προτείνει:

1. Έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα

2. Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με έως 1% μείωση επιτοκίου μεσοσταθμικά.

3. Επιβράβευση αναδρομικά για όλη την «σκληρή» δεκαετία των Μνημονίων, ώστε να δουν μείωση στο κεφάλαιο ολόκληρου του δανείου τους.

4. Επιστροφή 10% των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο κάθε έτους για τη χρονιά που πέρασε.

5. Μείωση 20% στα ασφάλιστρα της ενυπόθηκης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.

6. Δυνατότητα επιμήκυνσης κατά 5 έτη σε περίπτωση ανάγκης του δανειολήπτη.

7. Έκπτωση 0,50% στο επιτόκιο για παροχή νέου δανείου.

8. Εκπτωση έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας.

9. Διπλασιασμός των πόντων στα προγράμματα επιβράβευσης κάθε τράπεζας.

Γ. ΓΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΛΗΠΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Για τις επιχειρήσεις που μπόρεσαν τα χρόνια της κρίσης να είναι ενήμερες (τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2019) στα δάνειά τους προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, το ΟΕΕ προτείνει:

1. νέο πρόγραμμα «επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19», με ισχύ επιδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Η προηγούμενη δράσηαφορούσε στην ενίσχυση 5 μηνών μέχρι τα τέλη Αυγούστου και το ΟΕΕ προτείνει την επέκταση της επιδότησης για άλλους 4 μήνες.

2. Μείωση κυμαινομένου επιτοκίου για χορήγηση νέων και αναδιάρθρωση υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων.

3. Επιμήκυνση δόσεων κατά 10 έτη.

4. μείωση επιτοκίου στα επιχειρηματικά δάνεια της τάξεως του 1% μεσοσταθμικά, με αναδρομική ισχύ για την τελευταία 5ετία ώστε να μειώνει και το κεφάλαιο του δανείου.

5. Επιδότηση επιτοκίου έως 50% στη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων για την ίδρυση νέας επιχείρησης ή τον εκσυγχρονισμό της ήδη υπάρχουσας.

6. Προνομιακή χρηματοδότηση έως 80% της αξίας επένδυσης και αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση ακινήτου, με τις αντίστοιχες εμπράγματες και ενοχικές εγγυήσεις.

7. Ευελιξία αποπληρωμής για κεφάλαια κίνησης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με αξιόπιστους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε: «Οι παρεμβάσεις, που προτείνουμε, δεν έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δύναται να καλυφθεί από τις θετικές επιπτώσεις της ρύθμισης τόσο στη κατανάλωση όσο και στα φορολογικά έσοδα. Η επιβράβευση των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων θα συμβάλει στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα λάβουν το θετικό μήνυμα της ανταμοιβής των θυσιών τους και θα επενδύσουν στη χώρα με απώτερο σκοπό την ταχεία ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, οι συνεπείς φορολογούμενοι θα σταματήσουν να αισθάνονται αδικημένοι και θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο την έγκυρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους».