Τ α έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος ή τα αναπηρικά επιδόματα αποτελούν παροχές που θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 4 χρόνια, να εξισωθούν στο πλαίσιο της έκδοσης του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Χωρίς τον κανονισμό που θα ορίζει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, η ένωση υπό τον ΕΦΚΑ είναι μόνο στα χαρτιά

Ωστόσο, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγαν το αγκάθι του νέου κανονισμού, καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι για τους ασφαλισμένους ιδίως των προνομιούχων Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν για το ΙΚΑ.

Ετσι, κάθε Ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.

Για παράδειγμα, το κονδύλι των εξόδων κηδείας εμφανίζει τεράστιες διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην Ταμείο Δημοτικών Υπαλλήλων 1.200 ευρώ.

Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή 3.000-5.000 ευρώ. Εως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (Ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.

Ειδικά για τα έξοδα κηδείας είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος πριν από μερικά χρόνια, όταν τα πρώην Ταμεία λάμβαναν τιμολόγια ύψους πάνω από 5.000 ευρώ τα οποία έπρεπε να πληρώσουν στον ασφαλισμένο. Μια «βασιλική» κηδεία μπορεί -ανάλογα με τις απαιτήσεις- να αγγίξει και τα 10.000 ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι ποιο ποσό πρέπει να πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας

Μεγάλες διαφορές έχουν και άλλα επιδόματα από Ταμείο σε Ταμείο.

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο των τραπεζών λαμβάνουν για επίδομα συμπαράστασης, δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Επίσης, το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης και έως 1.000 ευρώ ως παροχή ασθένειας. Ακόμα υψηλότερο, στα 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Την ίδια ώρα, το πρώην ΙΚΑ ως παροχή ασθένειας καταβάλλει το 60% των ημερομισθίων. Αμοιβή βοηθού προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας και παραπληγίας (εξω-ιδρυματικό επίδομα), ενώ το επίδομα κατασκήνωσης δίνεται μετά από αίτηση από τον ΟΑΕΔ με εισοδηματικά κριτήρια.

Και παρότι δεν πρόκειται τουλάχιστον άμεσα να θεσπιστεί ενιαίος κανονισμός για όλες τις παροχές, η αρχή έγινε με τα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ για το επίδομα ασθενείας. Εύλογο είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να μην μπορεί να υποστηρίξει ένα κατακερματισμένο σύστημα, όπου άλλα ισχύουν για το επίδομα ασθενείας και μητρότητας στο πρώην ΙΚΑ, άλλα στο Δημόσιο και άλλα στον πρώην ΟΑΕΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περίπτωση γνωμάτευσης από ιδιώτη ιατρό η παραπομπή σε Υγειονομικές Επιτροπές γίνεται ακόμη και για μία ημέρα ασθενείας, ενώ αυτό δεν ισχύει σε άλλα Ταμεία.

Ετσι, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο προστέθηκε άρθρο που προβλέπει ενιαία διαδικασία πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή της πιθανής ημερομηνίας τοκετού, θεσπίζοντας ενιαίους κανόνες παραπομπής των ιατρικών γνωματεύσεων στις Υγειονομικές Επιτροπές, μέχρι τη θέσπιση Ενιαίου Κανονισμού Παροχών σε χρήμα.

Διαβάστε ακόμη: 

«Στάμου» vs «Δημητρίου»: Η μάχη του ρυζόγαλου

Μέρες ανασχηματισμού, γάμοι και βαφτίσια αλά Μονακό και… ρωσικές παπάτζες Μυκόνου!

Business Insider: Αυτοί είναι οι μισθοί στις Big Tech – Πόσα κερδίζουν μηχανικοί, developers και product managers