Για τη σημασία του τρίπτυχου ESG (Environmental Social Governance) μίλησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πάνελ που συντόνισε ο κ. Σπύρος Κουβέλης, διευθυντής EPLO Institute for Sustainable Development.

Ο κ. Πατέλης τόνισε ότι το ESG είναι κάτι που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Στο πρώτο σκέλος του τρίπτυχου, του τομέα του περιβάλλοντος, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» θα διοχετευθεί σε επενδύσεις για το περιβάλλον. «Η κλιματική αλλαγή είναι σημαντική, και θα γίνεται ολοένα εντονότερη και ολοένα και πιο σημαντική ως παράμετρος για επενδύσεις», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Στο τομέα της κοινωνίας, εκεί υπάρχουν πολλά πράγματα που πλέον πρέπει μια επιχείρηση να λαμβάνει υπόψη της για την ανάπτυξή της, όπως η διαφορετικότητα, η προστασία του καταναλωτή, αλλά και ο «Νόμος 4706», που προβλέπει ποσοστώσεις γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών (25%).

Στο τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης η χώρα μας είναι πολύ πίσω είπε ο κ. Πατέλης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του Reuters στην Ελλάδα μόνο 14 από τις 60 εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτή έλαβαν βαθμολογία έως 50, με άριστα το 100.

Άλλη έρευνα του περιοδικού Fortune -στην οποία αναφέρθηκε- καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα μόνο 200 γυναίκες μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών, δηλαδή ποσοστό 16%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 34%.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το 44% των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχουν οικογενειακό χαρακτήρα, στις οποίες τουλάχιστον δύο μέλη είναι συνδεδεμένα με την οικογένεια.

«Το ESG δεν είναι ένα ακόμη CSR (Corporate Social Responsibility) και πρέπει οι επιχειρήσεις να το κατανοήσουν. Το 2020 επενδύθηκαν 350 δις ευρώ για ESG από Funds», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International, είπε ότι στην Ελλάδα το θέμα του ESG είναι πολύπλοκο.

«Στην εταιρία μας, είμαστε τυχεροί, καθώς η βιωσιμότητα ήταν πάντα στο DNA μας. Σε εμάς το πρόβλημα δεν ήταν το κοινωνικό μας πρόσωπο, αλλά το προϊόν. Πριν 13-14 χρόνια πήραμε μία απόφαση να επενδύσουμε στο να “φύγει το τσιγάρο από τη ζωή μας” και επενδύσαμε σε προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη (beyond nicotine products). Σιγά-σιγά η εταιρεία μετασχηματίστηκε σε μία εταιρεία βιώσιμης ανάπτυξης, που πρόσφατα μάλιστα προχώρησε στην εξαγορά μίας φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει προϊόντα που βοηθούν στην προσπάθεια απεξάρτησης από το τσιγάρο».

«Η ανάγκη για βιωσιμότητα δημιουργεί την ανάγκη για επενδύσεις στην καινοτομία, σε μία ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με διάφανο και δεσμευτικό τρόπο», είπε καταλήγοντας συμπληρώνοντας ότι «αυτό που θέλω να αφήσουμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον είναι να είμαστε καλοί πρόγονοι».

Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, τόνισε ότι το ESG έχει πρωτεύοντα ρόλο στη χάραξη της οικονομική πολιτικής της χώρας, στον νέο κλιματικό νόμο αποτελώντας ταυτόχρονα κίνητρο για την εισροή κεφαλαίων που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα.

«Το 97,5% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολούν από 1-9 άτομα. Η παγκοσμιοποίηση μας ωθεί στο να αποκτήσουμε διεθνή ανταγωνιστικότητα, να παράγουμε προϊόντα με διεθνή ζήτηση. Οι πόροι υπάρχουν. Αν υπάρξει ένας καλός σχεδιασμός, τότε η επένδυση σε κλιματικά ουδέτερα προϊόντα που είναι βιώσιμα και ανταγωνιστικά είναι ένας εφικτός στόχος».

Ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, σημείωσε ότι οι επενδυτές (τράπεζες και funds) ασκούν τεράστιες πιέσεις έτσι ώστε τα αποθεματικά τους να επενδύονται σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστικά ESG.

«Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα δεν έχουμε μικρές επιχειρήσεις, εγώ θα τις χαρακτήριζα σχήματα ευκαιρίας που επιλέγουν να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερους κανόνες διαφάνειας “κάτω από το ραντάρ”. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι αυτό το 1% των επιχειρήσεων που διαθέτουν μακροπρόθεσμο πλάνο, εταιρικούς κανόνες, βιώσιμη και διαφανή λειτουργία».

Το τρίπτυχο επιχειρήσεις – επενδύσεις – κράτος είναι δύσκολο, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία για δημιουργία κανόνων με ευρύ χρονικό ορίζοντα. Στη χώρα δεν λείπει η χρηματοδότηση, αλλά οι κανόνες. Τα στραβά των τελευταίων 20-25 ετών είναι μια ευκαιρία τώρα να αλλάξουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σπύρος Κίντζιος, Business Development Manager της εταιρείας Uni-Pharma, τόνισε ότι για τη μακροημέρευση μιοας επιχείρησης χρειάζεται ένα σοβαρό ESG πλάνο, το οποίο να είναι μέρος της στρατηγικής της εταιρείας και όχι ένα πλάνο που να προσπαθεί να εναρμονιστεί με το έως τώρα ισχύον καθεστώς λειτουργίας της εταιρείας.

«Υπάρχει διασύνδεση: Ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας επιχείρησης όπως η δική μας και το διοικητικό της μοντέλο είναι αλληλένδετα με το πρόγραμμα ESG. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στις επόμενες γενιές, να κάνουμε επιλογές χωρίς ταμπού και να θεωρούμε το σκέλος S και G, δηλαδή το κοινωνικό και το εταιρικό σκέλος, ως απόλυτα αλληλένδετα».

Διαβάστε ακόμη

Μετακινήσεις στα νησιά: Τι αλλάζει από 5 Ιουλίου – Τα νέα μέτρα

Η «επέλαση» της παραλλαγής Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

ΟΑΕΔ: Με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών