Την παραδοχή ότι αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού» έκανε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

«Εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών. Από την άλλη μεριά, έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Όσον αφορά το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και τα παράπονα των επαγγελματιών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πώς «υπάρχει και μια πραγματικότητα, μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down. H επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως, όπως και η επιβράδυνση που μπορεί να υπάρξει στην Κίνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις…».

Επίσης όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή είμαστε όλοι αλληλένδετοι και οι ανατιμήσεις ήταν εισαγόμενες, πρέπει να περιμένουμε λίγο. Εμείς πήραμε ένα πακέτο μέτρων κάποιων μηνών και ελπίζω να μην χρειαστεί να το παρατείνουμε».

Αναφορικά με τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κόσμου από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί, τότε η απάντηση είναι ναι.

«Ξέρετε ότι στην διετία του κορωνοϊού το ΑΕΠ, παρά την απότομη κάμψη του, θα έχει μια απότομη ανάκαμψη, η οποία θα εξισορροπήσει την ύφεση της μιας χρονιάς με την ανάπτυξη της άλλης. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Το επόμενα χρόνια, πιστεύω, ότι θα είναι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βλέπει τις διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα που είναι πολύ καλύτερη. Το όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί. Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό».

Και όπως είπε, «η εισφορά αλληλεγγύης και άλλοι φόροι που έχουν μειωθεί ή ανασταλεί το τελευταίο διάστημα εντάσσονται στο ευρύτερο διάστημα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, σε όλα τα επόμενα βήματα, με πρώτο αυτό του προϋπολογισμού, θα πλησιάζουμε ακόμα ένα βήμα προς την άρση εκτάκτων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Αν θα είναι καθολικό ή πιο στοχευμένο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρξουν».

Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών για τους πυρόπληκτους

Σχολιάζοντας ο κ. Πέτσας το θέμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους επισήμανε ότι υπάρχουν δύο θέματα: «Το πρώτο είναι οι αποκαταστάσεις των ζημιών και η στήριξη των συμπολιτών μας. Περίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών που είχαν πληγεί. Τα πιο απλά έργα που χρειάζονται να γίνουν στους δήμους έχουν ξεκινήσει ήδη. Για τα αντιπλημμυρικά περάσαμε μια έκτακτη διαδικασία από τη βουλή να συντμίσουμε τους χρόνους. Και σήμερα, ενδεχομένως, θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο έργων ύψους 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Αττική, στην οποία οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης. Για να μην έχουμε διαδικασίες μηνών προχωρήσουμε σε διαδικασίες 45 ημερών».

Ενώ πρόσθεσε ότι «εκτός από τους απλούς καθαρισμούς ρεμάτων και τα αντιδιαβρωτικά, θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα πολύ γρήγορα. Ελπίζω ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα».

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Societe Generale: Οι Γερμανοί ψήφισαν για να αποφευχθεί μια ισχυρή αριστερή στροφή