Οικονομία

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

  • Κωστής Πλάντζος


Yπό εξέταση τι θα ισχύσει για συνταξιούχους  και  δημοσίους υπαλλήλους - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί οριστικά

Διπλά ωφελημένοι θα βγουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, από την αναστολή του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει προβλεφθεί και θα ισχύσει εφέτος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης, η αναστολή της εισφοράς δεν θα ισχύσει μόνον για το 2021. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μην επιβληθεί η εισφορά ούτε 2022. Δηλαδή το όφελος διπλασιάζεται για σχεδόν όλους τους πληττόμενους της κρίσης οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Προς το παρόν, για το 2022 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνει  -κατ’αρχήν- τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο, διότι είναι εισοδήματα που δεν περικόπηκαν αλλά κατεβλήθησαν στο ακέραιο παρά την πανδημία. Ωστόσο η εξαίρεση τελεί υπό εξέταση, καθώς ήδη εξαιρέθηκαν και το 2021 από την αναστολή.

Η  αναστολή επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης όμως κατά επιπλέον ένα χρόνο, για το 2022, θέτει ουσιαστικά υπό κρίση και την πλήρη αναστολή ή και οριστική κατάργησή της για το 2023. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε ένα χρόνο, όταν ξεκαθαρίσει εάν και σε ποιο ύψος θα τεθούν ξανά δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, για τα πλεονάσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μέχρι τότε πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα, θα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:

1. Τα εισοδήματα από μισθούς του 2022, εφόσον καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνεται από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα. Υπό εξέταση , όπως αναφέρθηκε, τελεί αν θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα. Θα χάνουν την απαλλαγή πάντως, όπως όλα δείχνουν, όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

2.  Τα λοιπά εισοδήματα  του 2021, δηλαδή  κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από  ενοίκια, μερίσματα, τόκους,  και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.  Αυτά τα εισοδήματα θα δηλωθούν το 2022 και στο εκκαθαριστικό φόρου δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος εισπράττει άλλα εισοδήματα ως συνταξιούχος ή αν εργάζεται στο δημόσιο. Αν δηλαδή οι μισθοί και συντάξεις από το δημόσιο δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώσουν καθόλου  εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό διότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό ετήσιο εισόδημα, μαζί με τα τυχόν ενοίκια ή τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα από κεφάλαιο ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, και αν δεν μηδενίζεται, σε πολλές περιπτώσεις η εισφορά μειώνεται δραστικά για του υπόχρεους.

Διαβάστε ακόμη

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

O μουτζούρης της τράπεζας, ο καυγάς των ακτοπλόων και το ορφανοτροφείο με θέα! 

Μόνο τα ακίνητα εντός αντικειμενικών μπορούν να μεταβιβαστούν ηλεκτρονικά