Όσοι προσλάβουν προσωπικό τον Οκτώβριο και το διατηρήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος για το 2023! Όσοι δε, καταφέρουν να αυξάνουν ετησίως το προσωπικό πλήρους απασχόλησης θα γλιτώνουν, επίσης κάθε χρόνο, από το τέλος επιτηδεύματος.

Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό ξεκινάει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 – 1.000 ευρώ. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ισχύει, από φέτος κιόλας, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση και για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Πρακτικά δηλαδή, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Για παράδειγμα, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών περίπου 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που απασχολούν ή μπορούν ν απασχολήσουν προσωπικό, μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό.

Όμως οι επιχειρήσεις θα έχουν και άλλα δυο κίνητρα για να ενισχύσουν η να διατηρήσουν το προσωπικός που απασχολούν. Καταρχήν μονιμοποιείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, θα δοθούν κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται, για 1 έτος, από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι παίρνουν διπλάσια και ποιοι αποκλείονται

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος 

Σίντα Γουιτζάτζα Καμντάνι (B20, Sintesa Group): Άνοιγμα της Ινδονησίας στην Ελλάδα