Την περασμένη εβδομάδα τρία ήταν τα γεγονότα που πρωταγωνίστησαν για όσους παρακολουθούν στενά τον αμερικανικό πληθωρισμό, δηλαδή, όπως σχολιάζει η Pimco, στη δεδομένη στιγμή, σχεδόν όλους: Πρώτα, η ομιλία του Πάουελ της Fed στο Brookings Institution, δεύτερον, τα στοιχεία για τον αμερικανικό ΔΤΚ που βγήκαν την Πέμπτη και τρίτον, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Το πρώτο γεγονός ήταν αυτό που κίνησε κυρίως την αγορά: στην ομιλία του ο Πάουελ παρέθεσε τους λόγους που υπάρχει αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σε αγαθά και αγορά κατοικίας, σημείωσε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στους μισθούς παραμένει ένας παράγοντας ανησυχίας, εκτός από την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων για τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία πληθωρισμού που έδειξαν 5% σε ετήσια βάση, έδωσαν ώθηση στην αγορά. Τα στοιχεία για την απασχόληση και την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ που αποδείχθηκαν ισχυρότερα του αναμενόμενου πάντως μείωσαν κάπως τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση, θετικά λειτούργησαν οι δύο από τους τρεις παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξού και τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν την εβδομάδα σημαντικά ψηλότερα. Βοηθητικά λειτούργησαν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, που ανήλθε στο 10%, εμφανίζοντας πτώση από το 10,6%, στην πρώτη πτώση εδώ και 16 μήνες.

Ο S&P 500 είχε απόδοση 1,2% και οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν κάτω από το 3,50% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης φόβου Vix έπεσε κάτω από τις 20 μονάδες, ένδειξη ότι οι επενδυτές αισθάνονται πιο αισιόδοξοι στο τέλος του έτους, ενώ περαιτέρω ώθηση σε αυτό το κλίμα δίνει και το ασθενέστερο δολάριο. Επόμενα ορόσημα για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική θα είναι τα στοιχεία για τον αμερικανικό ΔΤΚ στις 13 Δεκεμβρίου και η απόφαση της Fed για τα επιτόκια στις 14 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει όμως και το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης που δεν είναι και τόσο ευοίωνο: Ο μεταποιητικός PMI των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στις 49 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2020.

Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός είναι στο 47,1, και στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα χαμηλότερα στο 46,5. Οι γερμανικές εξαγωγές ήταν επίσης πολύ πιο ήπιες από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας περισσότερα προβλήματα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παράλληλα, οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Κίνα μπορεί να αμβλύνει τους περιορισμούς λόγω COVID οδήγησαν σε ενίσχυση των τιμών ορισμένων εμπορευμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Κίνα. Πάντως, δεν υπάρχει σαφήνεια αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας.

Όπως σχολιάζει η Pimco, θεωρεί ότι σχετικά γρήγορα αυτό που θα πρωταγωνιστήσει στην προσοχή των επενδυτών θα είναι η ανάπτυξη που θα έρθει να αντικαταστήσει τον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει, η ρητορική των κεντρικών τραπεζών αρχίζει να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, «αλλά δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα μέχρις την κορύφωση του πληθωρισμού. Προς το παρόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή και η ανάπτυξη παραμένει στο παρασκήνιο».

Διαβάστε ακόμη:

«Αγεφύρωτο» το χάσμα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων – Το κέρδος των τραπεζών και οι ενστάσεις της κυβέρνησης

Optima Bank: Το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών – «Βλέπει» κέρδη 3,7 δισ. ευρώ για φέτος

Ντίμον: Ο πληθωρισμός ίσως οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση