search icon

Οικονομία

Πληθωρισμός: Πόσα χρήματα «χάνουμε» από τον μισθό – Έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

«Ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων το κύμα ακρίβειας

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα εισοδήματα των εργαζομένων κρούει με την ανάλυσή του, το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς διαπιστώνει περαιτέρω απώλεια της αγοραστικής δύναμης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έφθασε το 10,4%, ενώ η απώλεια ενός μέσου εργαζόμενου μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%.

Ως αποτέλεσμα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, όσον αφορά στο μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα, καθορίστηκε στο 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Ο μέσος δε, δείκτης τιμών για το 12μηνο του 2021, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2020.

«Η οριζόντια συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων καθιστά αναγκαίο να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού και οριζόντιας διάχυσης αυτής της αύξησης στους ονομαστικούς μισθούς του συνόλου των μισθωτών μερικής και πλήρους απασχόλησης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, η έρευνα της ΓΣΕΕ εστιάζει και στις αποδοχές των νοικοκυριών:

Διαβάστε ακόμα

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα spam

O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα

Exit mobile version