Ανεξάρτητα από την έκβαση του Εurogroup, οι οικονομίες δεν σώζονται μόνο με δόσεις και κουρέματα. Χρειάζονται στρατηγικές και επενδύσεις, πολιτικές φίλιες για την προσέλκυση κεφαλαίων, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και αμοιβές αξιοπρεπείς με επαρκή ασφάλιση.

Χθες το Νewmoney.gr δημοσιοποίησε μια μαύρη πλευρά της έκθεσης του ΔΝΤ, όπου αναφέρεται ότι θα φτάσουμε στο 2040 για να πέσει η ανεργία στο 12%.

Την ίδια ώρα, ο Ακης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, στην εισήγησή του στο συνέδριο που έλαβε χώρα χθες, έλεγε τα εξής: Μια ανάλυση της κατανομής της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους δείχνει πως το κενό απασχόλησης στην μεταποίηση είναι τεράστιο, σχεδόν 550.000 θέσεις εργασίας λείπουν στην ελληνική μεταποίηση. Η αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας μπορεί να επιτευχθεί βασικά με την ανάπτυξη της βιομηχανίας με μια εθνική στρατηγική.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρθηκαν στην πτώση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια παρά τα μνημόνια, λέγοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η άρση των ρυθμιστικών αντικινήτρων. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη. Ομως ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί για πρώτη φορά ίσως ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο για φορολογικά κίνητρα στις παραγωγικές επενδύσεις,με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, σημαντικές εκπτώσεις για τα νέα πάγια που ενσωματώνονται στις αποσβέσεις,μείωση φορολογικών συντελεστών για επανεπένδυση υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte, διαπιστώνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη των λεγόμενων Μονάδων Κοινής Υπηρεσίας μεγάλων πολυεθνικών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με αντίστοιχες σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα στον τομέα των logistics.

Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο τομείς και προτάσεις,που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτά πρέπει να τα ακούσει και να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος. Είναι βέβαιο ότι θα παρέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το ζητούμενο όμως είναι η άμεση αποτελεσματικότητα. Και σε αυτόν τον τομέα υστερούμε δραματικά. Είναι δε μεγάλης σημασίας από πολιτικής άποψης κατά πόσο οι δυναμικές ανάκαμψης, αν επιτευχθούν, θα έχουν αντίκρυσμα στην ίδια την κοινωνία και δεν θα είναι τα οριακά ονομαστικά μεγέθη, που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν σαν αντίβαρο.

Ομως το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως είμαστε, θέλουμε πολύ δουλειά ακόμα και πρέπει να ακουστούν οι απόψεις των πιο ειδικών, που διαθέτουν εμπειρία και πράγματι επεξεργάζονται στρατηγικές.