Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση), που εισάγεται για συζήτηση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Στη συζήτηση που έγινε νωρίτερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στη διάταξη.

«Το άρθρο αυτό αφορά τους εργάτες γης. Με βάση τα όσα τραγελαφικά έχουμε ζήσει τις τελευταίες μέρες, το έχετε συζητήσει με τους βουλευτές σας ή θα έχουμε πάλι δράματα;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και συνέχισε: «Ως κυβέρνηση πάτε καλά; Το αρμόδιο υπουργείο σε δύο μέρες φέρνει διατάξεις του υπουργείου του σε δύο διαφορετικά νομοσχέδια άλλων υπουργείων; Κάποιοι που μας βλέπουν, θα αναρωτηθούν. Δηλαδή, το υπουργείο που ασχολείται με το μεταναστευτικό έφερε κάποια άρθρα στο υπουργείο Οικονομίας και κάποια στο Εργασίας».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε ότι το πλαίσιο για τους πολίτες τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια πιο ολιστική ή, εν πάση περιπτώσει, μεσοπρόθεσμη λύση. «Θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να σχεδιάζονται μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται κάποια ευελιξία. Δεν λέμε να λυθούν όλα με μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά το μεσοπρόθεσμο διάστημα – 3 με 5 χρόνια, όπως το ορίζουν οι οικονομολόγοι – είναι ένας εύλογος χρόνος για να αντιμετωπιστούν κάποια από αυτά τα θέματα», είπε ο κ Καζαμίας.

Διαβάστε ακόμη

Στον όμιλο Γκριμάλντι το λιμάνι Ηρακλείου – Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης (pics)

Εθνική Τράπεζα: Θετικό αναμένεται το 2024 για τις ελληνικές εξαγωγές

Παπαθανάσης για πολυνομοσχέδιο: «Φέρνουμε διατάξεις που δίνουν λύσεις σε προβλήματα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ