Υπεγράφη η σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μεταξύ του ναπολιτάνικου ομίλου Γκριμάλντι και του ΤΑΙΠΕΔ. Θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ενώ η μεταβίβαση των μετοχών  υπολογίζεται ότι θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου 2024 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed S.p.A. και Μινωικές Γραμμές επικράτησε στον διεθνή διαγωνισμό με τίμημα 80 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επένδυση αναμένεται να προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια.

Τα επενδυτικά σχέδια του Εμάνουελ Γκριμάλντι αφορούν στην πράσινη μετάβαση του λιμανιού  μέσω ηλεκτροδότησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροδότησης των ελλιμενισμένων πλοίων –cold ironing, εκσυγχρονισμό των υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού. «Θα στηρίξουμε την ανάπτυξη του λιμανιού, την πράσινη μετάβαση και τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και την κρητική οικονομία» δήλωσε ο Εμάνουελ Γκριμάλντι στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι με τον γιο του Γκουίντο μετά την υπογραφή της σύμβασης-παραχώρησης του λιμένος Ηρακλείου

Το φθινόπωρο είχαμε συναντήσει τον Ιταλό πλοιοκτήτη στην Αθήνα. Αρχικώς  τον ρωτήσαμε αν ισχύει η πληροφορία ότι στο Ηράκλειο θέλει να αναπτύξει car terminal για να εισάγει ο όμιλος ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα.

«Είναι ένα από τα σχέδια μας» μου απάντησε:  «Το σχέδιο με τα αυτοκίνητα  το μελετάμε γιατί το λιμάνι του Ηρακλείου έχει στρατηγική θέση. Βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ. Αυτό θα βοηθήσει στην εισαγωγή αυτοκινήτων από την Άπω Ανατολή».

Στη συνέχεια αποκάλυψε:

«Όμως ο αληθινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Γιατί το Ηράκλειο έχει να δείξει τον Μινωικό πολιτισμό, ένα υπέροχο Μουσείο και το παλάτι της Κνωσού. Πρόκειται για μία κληρονομιά προς την ανθρωπότητα  και πιστεύω ότι πολλοί  άνθρωποι πρέπει να ενδιαφερθούν να μάθουν για τον Μινωικό πολιτισμό  που αναπτύχθηκε πρώτος από όλους τους άλλους πολιτισμούς. Ίσως είναι και ο τόπος από όπου άρχισε να δημιουργείται, να  αναπτύσσεται η Ευρώπη».

Στο ερώτημα εάν ο όμιλος έχει την τεχνογνωσία να δραστηριοποιηθεί στην βιομηχανία κρουαζιέρας, απάντησε:

«Παλαιότερα, ο όμιλος δραστηριοποιείτο στην κρουαζιέρα για  πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν από τους πρώτους που μετέτρεψε πλοία Liner σε κρουαζιερόπλοια. Δραστηριοποιείτο στη  Βενεζουέλα, στην Καραϊβική και σε άλλα μέρη, παγκοσμίως. Όμως έχω και πολύ καλούς φίλους που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα. Από τον Costa Cruise που ανήκει στον όμιλο της Carnival, ξέρω  ιδιοκτήτη της ίδιας της Carnival, έχω σχέσεις με την Royal Caribbean , MSC με την Norwegian με την P&O με όλες δηλαδή τις μεγάλες εταιρείες  κρουαζιέρας.

Για το λιμάνι του Ηρακλείου πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει terminal για την κρουαζιέρα. Έχουν φτιάξει ένα σταθμό  στην περίοδο της πανδημίας. Δεν επαρκεί  για να αναπτύξουμε την κρουαζιέρα. Θα επενδύσουμε και σε αυτό».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας αναφέρθηκε και στην ακτοπλοΐα:

«Έχουμε εμπειρία από την δραστηριοποίησή μας στην ακτοπλοΐα όπου μεταφέρουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες από το Ηράκλειο κάθε χρόνο και την Σαντορίνη. Άρα υπάρχει ενδιαφέρον για να αναπτύξουμε περαιτέρω την δραστηριότητά μας στην ακτοπλοΐα με βάση και το Ηράκλειο της Κρήτης».

Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη

 

Την 1η Δεκεμβρίου ο Εμάνουελ Γκριμάλντι τιμήθηκε με το βραβείο ως Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2023. Τότε δήλωσε την θέλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών και των logistics στην  Ελλάδα, μια χώρα στην οποία αισθάνομαι πραγματικά σαν στο σπίτι μου:

«Θέλω να πιστεύω ότι το βραβείο αυτό αποτελεί επίσης αναγνώριση της δια βίου δέσμευσής μου, ακόμη πιο έντονη την τελευταία δεκαετία, για την περαιτέρω ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών και των logistics στην  Ελλάδα, μια χώρα στην οποία αισθάνομαι πραγματικά σαν στο σπίτι μου».

Ο υπουργός Οικονομικών Kωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης και ο Γρηγόρης Δημητριάδης διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου με τον Εμάνουελ Γκριμάλντι

Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας: Πωλ Κυπριανού, πρόεδρος και managing director του Συμμετοχές Ηρακλείου SA, Λουκάς Σιγάλας, διευθύνων σύμβουλος Μινωικών

Ο Έμανουελ Γκριμάλντι με τον δημοσιογράφο Μηνά Τσαμόπουλο

 

Διαβάστε ακόμη 

Επίδομα θέρμανσης: Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις για όσους «καίνε» ρεύμα

FSRU: Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της πλωτής δεξαμενής LNG στην Αλεξανδρούπολη

Αθήνα: Σε ποια 4 σημεία βγάζουν «κίτρινη κάρτα» οι τουρίστες στην πόλη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ