Μπορεί 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται από σήμερα αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε μια φόρμουλα για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ειδική Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη να καταρτίσει το νέο σύστημα αντικειμενικών- εμπορικών τιμών των ακινήτων βρίσκεται σε αδιέξοδο αφού τα μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο πώς καθορίζεται η εμπορική αξία ενός ακινήτου.

Μέχρι στιγμής δύο είναι οι λύσεις που έχουν πέσει στο «τραπέζι». Οι εκτιμητές ακινήτων και οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστηρίζουν ότι σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος θα ορίζει την αξία με βάση την οποία θα υπολογίζονται και οι φόροι.

Ωστόσο, η λύση αυτή δέχεται μεγάλες αντιδράσεις καθώς θεωρείται ότι αφενός είναι αναποτελεσματική κι αφετέρου ενθαρρύνουν την διαφθορά.

Μια τεχνική λύση που επίσης εξετάζεται, είναι η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για σύστημα εναρμόνισης αντικειμενικών- εμπορικών τιμών από τον Ιούνιο του 2017.

Σύμφωνα με τους γνώστες του αντικειμένου, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία θα ανανεώνεται ανά 3μηνο ή 6μηνο με τα στοιχεία των συναλλαγών από τους συμβολαιογράφους, που είναι και τα πλέον αξιόπιστα. Για μια αξιόπιστη τέτοια βάση δεδομένων υπολογίζεται ότι απαιτούνται ως και 5.000 πραγματικές συναλλαγές απ’ όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια πολιτική λύση καθώς ο χρόνος εξαντλείται και οι φορολογικοί στόχοι… τρέχουν.