Πολύ λιγότερα κόκκινα δάνεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αφήνει πίσω της η πανδημία, καθώς τα μορατόριουμ των τραπεζών σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις οφειλών και τις επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Γέφυρα» απέτρεψαν τα χειρότερα για τους πολίτες, τις τράπεζες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα νεότερα στοιχεία που παρέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν μέσω πανδημίας, θα φτάσει στα 4-5 δισ. ευρώ έναντι των 8-10 δισ. που ήταν η αρχική εκτίμηση της ΤτΕ.

Οι λόγοι για τους οποίους αποτράπηκε ένα ακόμη απειλητικότερο κύμα προβληματικών δανείων είναι οι εξής:

1. Τα μορατόριουμ των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 407.287 δάνεια ύψους 28,64 δισ. ευρώ μπήκαν σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων λόγω της πανδημίας. Από το αρχικό στάδιο της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν γενικευμένο καθεστώς αναβολής πληρωμής τόκων ή και χρεολυσίων δανείων που είναι συμβατό με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τους πιστούχους που επλήγησαν από την πανδημία. Η περίοδος εφαρμογής του, που αρχικά προβλεπόταν να είναι έως τον Δεκέμβριο του 2020, παρατάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου για τους οφειλέτες που δεν είχαν συμπληρώσει εννέα μήνες συνολικής αναστολής πληρωμών. Οι κλάδοι τους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών ήταν κυρίως πέντε, με πρώτο αυτόν της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και των μεταφορών. Εκτιμάται ότι από δάνεια που είχαν τεθεί σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμών το 50% επιστρέφει σε κανονική αποπληρωμή της δόσης.

2. Διμερής ρύθμιση δανείων μεταξύ πελατών – τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης. Από τα ίδια στοιχεία που παραδόθηκαν στον υπουργό Οικονομικών προκύπτει ότι εν μέσω πανδημίας οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ρύθμισαν δάνεια ύψους 23,33 δισ. ευρώ σε 431.661 περιπτώσεις δανειοληπτών. Κατά μέσο όρο, μάλιστα, ρυθμίστηκε το 42,4% του δανείου. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ορισμένες κατηγορίες δανείων έχουν πλέον εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αναχρηματοδότησης και ότι αναγκαστικά θα περάσουν στον νέο πτωχευτικό νόμο.

3. Ρυθμίσεις δανείων που έγιναν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης (Ν.4469/2017). Yποβλήθηκαν 7.252 αιτήσεις (3.490 επιχειρήσεις, 3.364 ελεύθεροι επαγγελματίες και 398 αγρότες) έως τις 30 Απριλίου του 2020 , οπότε έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων. Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2.268 (31%) αιτήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021. Δηλαδή οι δανειολήπτες ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους.

Αναλυτικότερα:

  • 494 επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι ρύθμισαν οφειλές προς όλους τους πιστωτές.
  • 1.533 ελεύθεροι επαγγελματίες ρύθμισαν οφειλές προς το Δημόσιο.
  • 241 αγρότες ρύθμισαν οφειλές προς το Δημόσιο και την πρώην Αγροτική Τράπεζα – PQH.

4. Επιδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Γέφυρα». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 4.160 φορολογούμενοι είχαν προχωρήσει -στις αρχές του Απριλίου- στην οριστική υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, το λεγόμενο «Γέφυρα 2». Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 μικρές επιχειρήσεις και 66 μεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το «Γέφυρα 2» έως τις 9 Μαΐου. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για οκτώ μήνες.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο τέλος Μαρτίου στην πέμπτη κατά σειρά πληρωμή ύψους 23,7 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις δανείων του προγράμματος «Γέφυρα 1» σε 72.581 δικαιούχους (113.961 δάνεια). Ετσι, συνολικά από το πρόγραμμα αυτό έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις 96 εκατ. ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα μηνύματα, λοιπόν, είναι όντως αισιόδοξα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να προβλέψει κανείς τη συνέχεια, τώρα που μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σηκώνουν ρολά και επιχειρούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Πότε θα εμβολιαστούν οι 20άρηδες – 2,8 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα από Μάιο

ΑΑΔΕ: Στο φως 33 υποθέσεις εικονικών τιμολογίων ύψους 261 εκατ. ευρώ

Γουόρεν Μπάφετ: Η «χρυσή» επένδυση από το 1988 που διδάσκεται στους επενδυτές της Wall Street