Μέτρα με… μέτρο για κάθε είδους κρίση, θα περιλαμβάνει η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Απέναντι στην ενεργειακή, πληθωριστική και επιτοκιακή κρίση που σαρώνει τα νοικοκυριά και απειλεί εισοδήματα, κατανάλωση και ανάπτυξη, η κυβέρνηση αντιτάσσει «πυροσβεστικά» έκτακτα μέτρα για φέτος, μέτρα «αμέσου δράσεως» για το 2023, αλλά και «μελλοντικά» μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Πριν «χτυπήσουν» καν ακόμα νέα «κόκκινα δάνεια», ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα πακέτο δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι τράπεζες για ένα «καλάθι» των δανειοληπτών, με επιδοτήσεις, ρυθμίσεις, μειώσεις χρεώσεων και προμηθειών.

Για τις παροχές που έχουν δημοσιονομικό κόστος όμως, καθώς πέφτει η αυλαία της χρονιάς και κλείνει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έχει να επιλέξει: να κλείσει τη χρονιά με μικρότερο έλλειμμα ο προϋπολογισμός για να στείλει ένα τελευταίο «σήμα» στις αγορές προκειμένου να κατακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα; Ή να «γλυκάνει» κάπως (λόγω των ημερών) τις κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση;

Τις δύο αποφάσεις χωρίζουν έως και 350 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 0,2% του ΑΕΠ. Τόσο μεγάλη διαφαίνεται η υπέρβαση εσόδων για τον φετινό προϋπολογισμό. Αν παραμείνουν όλα στα κρατικά ταμεία, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,4-1,5% αντί 1,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Θα είναι μια ισχυρή θετική έκπληξη που θα μετρήσει τους «λογαριασμούς» των Οίκων αξιολόγησης, για την μετά-Μνημόνιο εποχή που αρχίζει το 2023.

Εισηγήσεις και αιτήματα υπάρχουν όμως, για παροχές ακόμα και για…«μικροποσά» ύψους 10-30 εκατ. ευρώ. Αλλά και αυτά ενδεχομένως μπορεί να αλλοίωναν την θετική δημοσιονομική εικόνα του 2022.

Στη βάση αυτή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προδιαγράψει (άμεσα ή έμμεσα) 4 κατηγορίες παροχών: έκτακτες παροχές λόγω κρίσης, τόσο για φέτος όσο και για το 2023, μόνιμες παροχές για το 2023, αλλά και νέες μόνιμες παροχές για την περίοδο μετά τις εκλογές, για το 2024 και μετά –ενδεχομένως όμως και από τα τέλη του 2023.

Έκτακτες παροχές 2022

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε παροχές «μιας χρήσης» που θα δοθούν άμεσα τις επόμενες μέρες όπως το εφάπαξ βοήθημα των 250 ευρώ από ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, τα 600 ευρώ σε ένστολους, η επιδότηση σε αγρότες για τα λιπάσματα, το διπλό ΚΕΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και 1,5 δόση επιδόματος τέκνων (Α21).

Μόνιμες παροχές 2023

Τα έκτακτα μέτρα, όπως θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, συνδυάζονται με μόνιμες παροχές: αύξηση συντάξεων κατά 7,75%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση της κράτησης 1% στους μισθούς του δημοσίου, σύνταξη με 50% αναπηρία για ασφαλισμένους πρώην ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ ή άλλων Ταμείων που αποκλείονταν, πενταετίες και νυχτερινά σε ένστολους, αυξήσεις και αναδρομικά σε ιατρούς ΕΣΥ, διπλάσιο φοιτητικό επίδομα.

Έκτακτες παροχές 2023

Με το φόβο ενός νέου γύρου ενεργειακής κρίσης, ακόμα και αν δεν ανοίξει από τώρα όλα τα χαρτιά του, ο Πρωθυπουργός θα προδιαθέσει για νέου τύπου μέτρα που θα ξεδιπλώνονται ως το Πάσχα του 2023 και στο (προεκλογικό) α’ τετράμηνο της χρονιάς.

Εκτός από τα «σίγουρα» μέτρα όπως επιδότηση ρεύματος και καυσίμων, φθηνά ή δωρεάν σπίτια για τους νέους, ο πρωθυπουργός ενδέχεται αναφερθεί στη χρήση νέων πόρων (από φόρους διυληστηρίων κ.λπ) για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, μια μόνιμη «επιταγή» ακρίβειας 50 ευρώ/μήνα αν διαρκεί η κρίση ή και ένα “super market pass” όπως σχεδιαζόταν αλλά δεν εφαρμόστηκε το 2022.

Το «πακέτο» επιδιώκεται να έχει επίσης «χώρο» για να πληρωθούν και αναδρομικά συντάξεων το 2023.

Παροχές για μετά το 2023

Οι πιο ενδιαφέρουσες εξαγγελίες όμως, ίσως είναι εκείνες που θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μετά τις εκλογές.

Ορισμένες πάντως μπορεί να τρέξουν μέσα και στο 2023, οπότε ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την προοπτική για αλλαγές στη φορολογία ή και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, για τη μείωση ή κατάργηση των τεκμηρίων, αλλά ακόμα και την επαναφορά του ειδικού τιμολογίου για τους πολύτεκνους.

Αυτά θα συνδυαστούν και με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024, αλλά και τα «μπόνους» παραγωγικότητας έως 2 μισθούς που ξεκινούν πιλοτικά για 50.000 εργαζόμενους ήδη από το 2023.

Προϋπολογισμός 2023: Όλα έτοιμα για τη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Διαβάστε ακόμη:

Ο γρίφος ΠΑΣΟΚ, η στοιχειωμένη βίλα, η αερομαχία στην Καλαμάτα και ένα φλερτ που… δεν βγήκε!

Πλειστηριασμοί: Για ποια παραλιακά ακίνητα-φιλέτα «κληρώνει» (pics)

10 κορυφαία ελληνικά γλυκά κρασιά παγκόσμιας κλάσης