Μεγαλύτερο κόστος για την Ελλάδα προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός «Κοινού Ταμείου» για τις «δύσκολες οικονομικά ημέρες» στην Ευρωζώνη, που κατέθεσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας η ετήσια συνεισφορά θα ήταν γύρω στο 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, στο Ταμείο (Central Fiscal Stabilization Capacity – CFC) θα συνεισφέρουν Κεφάλαια ετησίως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και στους «χαλεπούς καιρούς» θα μπορεί μία χώρα να προσφεύγει σε αυτό για στήριξη, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ταμείου. Προκειμένου όμως να μην παγιωθεί μία κατάσταση μόνιμης αναδιανομής ευρωπαϊκών Κεφαλαίων προς χώρες με προβλήματα, η κα Λαγκάρντ προτείνει στις «καλές ημέρες» οι χώρες που βοηθήθηκαν απ’ το Ταμείο να καταβάλουν ένα premium στις ετήσιες εισφορές της προς αυτό.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΔΝΤ καθαροί δικαιούχοι ενός τέτοιου σχήματος μόνιμης στήριξης θα είναι κράτη όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αφού δεν θα ενεργοποιείται μόνο για την αποπληρωμή δανειακών βαρών αλλά θα ενεργοποιείται με κριτήριο μία σειρά από οικονομικούς δείκτες όπως η ανεργία, το παραγωγικό κενό και το ΑΕΠ προκειμένου να στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση Λαγκάρντ, το Ταμειο θα συνδέεται και με το ύψος του χρέους ως κριτήριο επικινδυνότητας.

Γι αυτό και οι συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο ποσό της τάξης του 0,5%- 1,5% του ΑΕΠ ετησίως όταν οι οικονομίες τους θα έχουν ανακάμψει. Στην Ελλάδα η συνεισφορά υπολογίζεται περί το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ποσό πολύ υψηλότερο από άλλα κράτη (0,35% του ΑΕΠ τους). Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα κράτη θα λάβουν ποσό της τάξης του 10% με 20% του ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης (ή και υψηλότερο αν δεν τεθεί ένα ανώτατο όριο στις σωρευτικές μεταβιβάσεις το οποίο πάντως προτείνεται).

Προτάσσει μάλιστα το παράδειγμα της χώρας μας τονίζοντας πως εάν ο μηχανισμός αυτός υπήρχε τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα θα λάμβανε πολύ περισσότερα χρήματα ως στήριξη από ό,τι τα άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα θα λάμβανε ένα ποσό της τάξης του 20% του ΑΕΠ της. Το 6% του ΑΕΠ θα δίδονταν στην χώρα μας μόνο το 2013, χρονιά κορύφωσης των ετήσιων ακαθάριστων μεταβιβάσεων που υπολογίζεται ότι θα έφθαναν στο 1,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Εκείνη τη χρονιά τα υπόλοιπα κράτη θα λάμβαναν ποσό κατά μέσο όρο μόλις στο 0,4% περίπου του ΑΕΠ τους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ταμείο θα πρέπει να απαιτεί την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, να προβλέπει αυτόματη αποδέσμευση ποσών για να μην υπάρχουν διακρίσεις, να συνδέεται με “ασφάλιστρο χρήσης” που θα πληρώνει η οικονομία όταν ανακάμπτει.

Ακολουθεί η έκθεση του ΔΝΤ