Σε μία από τις πλέον δυναμικές αγορές εξελίσσεται η αμερικανική για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με ενίσχυση των συνδέσεων φέτος αλλά και συζητήσεις για επιπλέον δρομολόγια μελλοντικά και σε νέους προορισμούς όπως το Μαϊάμι.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και όπως προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση της αμερικανικής αγοράς με αφορμή το νέο δρομολόγιο της Norse στη σύνδεση της Αθήνας με Νέα Υόρκη φέτος το καλοκαίρι, το 2024, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος των αεροπορικών στη γραμμή Αθήνα- ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις (στο peak της σεζόν) έναντι των 67 το καλοκαίρι του 2023. Σχεδόν 12 είναι οι αναχωρήσεις σε καθημερινή βάση ή αλλιώς 1 αναχώρηση κάθε δύο ώρες, με 5 αεροπορικές να πετούν στη γραμμή (από 4 πέρυσι) σε 6 διαφορετικές πόλεις από την Αθήνα και 7 αμερικανικά αεροδρόμια. Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ατλάντα, Βοστώνη, Ουάσιγκτον και Φιλαδέλφεια είναι οι πόλεις που συνδέονται φέτος με την Αθήνα, ενώ συζητήσεις φαίνεται ότι πραγματοποιούνται για μελλοντικές πτήσεις σε Μαϊάμι. Οσον αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή το καλοκαίρι πέραν της Emirates με σύνδεση όλο το χρόνο πετούν επίσης οι American Airlines, United, Delta και πλέον και η Norse.

Στη σύνδεση με την αμερικανική αγορά είναι μεγάλο το ποσοστό και της ομογένειας, με τους ταξιδιώτες στη γραμμή να ταξιδεύουν κυρίως για διακοπές σε ποσοστό 81%, ενώ πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους σχεδόν 3 μήνες πριν.

Επισημαίνεται εδώ ότι συνολικά το 2023 και με δεδομένες τις αυξημένες συνδέσεις, οι διεθνείς αφίξεις από ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 51% έναντι του 2019 (που ήταν και το προηγούμενο έτος αναφοράς) ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το πρώτο τετράμηνο αντιστοιχεί σε 195 χιλιάδες με +22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Ειδικά η Νέα Υόρκη, όπως αναφέρθηκε χθες, είναι πάνω από το 60% του συνόλου της απευθείας κίνησης για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αθήνας, με ένα σύνολο επιβατικής κίνησης στις 606 χιλιάδες το 2023 (+35% έναντι του 2019) και 102 χιλιάδες ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2024 (+22%).

 

 

Χθές η νορβηγική Norse Atlantic Airways, γιόρτασε την έναρξη των πρώτων απευθείας πτήσεών της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης JFK, με αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται έως πέντε φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο, με τιμές που ξεκινούν από 239 ευρώ απλή μετάβαση στην Οικονομική Θέση και 458 ευρώ στην Norse Premium, περιλαμβάνοντας όλους τους φόρους και τις χρεώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Bjørn Tore Larsen, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εισηγμένης Norse Atlantic Airways «η Αθήνα είναι ένας προορισμός όχι μόνο για τους Νορβηγούς αλλά και τους Αμερικανούς και πρέπει να γίνει πιο ακόμη πιο προσιτός για το ταξιδιωτικό κοινό. Ακριβώς πάνω σε αυτό το κομμάτι στοχεύει η Norse. Εχουμε ένα πολύ καλό προϊόν και μία πολύ καλή πρόταση να προσφέρουμε για ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιωτικού κοινού. Εχω την πεποίθηση ότι η νέα σύνδεση στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος της εταιρείας θα έχει επιτυχία και μπορεί η σύνδεση με Νέα Υόρκη να είναι ένα πρώτο βήμα για να επεκτείνουμε αργότερα την παρουσία μας στο Ελευθέριος Βενιζέλος και σε άλλους προορισμούς. Επιπλέον, για το δρομολόγιο σε Νέα Υόρκη, είμαστε ανοικτοί και στην επέκταση καθ’όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον κριθεί αποδοτικό». Στο ερώτημα γιατί κάποιος να ταξιδέψει με την Norse ο κ. Tore Larsen, ο οποίος έχει μακρά διαδρομή και στο χώρο της ναυτιλίας, καθώς είναι πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας OSM Thome SHIP MANAGEMENT, η οποία προσφέρει  υπηρεσίες διαχείρισης σε πάνω από 1.000 πλοία διαφόρων τύπων, ανέφερε χαρακτηριστικά «Γιατί απλά θα πρέπει να μας δοκιμάσει».

Η Norse Atlantic Airways από το Οσλο είναι μια αεροπορική εταιρεία που προσφέρει προσιτές τιμές σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, κυρίως μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο και κύριο μέτοχο Bjørn Tore Larsen τον Μάρτιο του 2021, στην εποχή της πανδημίας στη Νορβηγία. Η Norse διαθέτει στόλο 15 σύγχρονων, αποδοτικών στην κατανάλωση καυσίμων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον Boeing 787 Dreamliners που εξυπηρετούν προορισμούς όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι, το Ορλάντο , Μπανγκόκ, Κέιπ Τάουν, Όσλο, Αθήνα, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη και Παρίσι. Η πρώτη πτήση της εταιρείας απογειώθηκε από το Όσλο στη Νέα Υόρκη στις 14 Ιουνίου 2022. Η αεροπορική χρησιμοποιεί αποκλειστικά σύγχρονα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner, με δύο επιλογές καμπίνας: Economy και Norse Premium. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν από μια απλή σειρά ναύλων, Light, Classic και Flextra, που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που θέλουν να ταξιδέψουν και ποιες επιλογές είναι σημαντικές για αυτούς. Οι ναύλοι Light αντιπροσωπεύουν την οικονομική επιλογή της Norse, ενώ οι ναύλοι Flextra περιλαμβάνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών, δύο υπηρεσίες γευμάτων και αυξημένη ευελιξία στα εισιτήρια, ενώ κάθε θέση περιλαμβάνει μια προσωπική, υπερσύγχρονη ψυχαγωγική εμπειρία».

Διαβάστε ακόμη 

ΑΒΑΞ: Στην κόψη του ξυραφιού για την γραμμή 4 του μετρό

Ο «φωτοΣτέφανος» στο γήπεδο και το… δράμα του Νίκου Α, οι παρεμβάσεις του Κ.Μ στο ΑΣΕΠ, το ξενοδοχείο φάντασμα με τα 80 εκατ. ευρώ

Ένας μήνας διορία για να υποβάλουν αρχική δήλωση 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ