Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται τα επαγγελματικά ταμεία τα τελευταία δύο χρόνια, δυναμική που αναδείχθηκε στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διεξήχθη χθες με τη συμμετοχή κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 23 επαγγελματικά ταμεία που καλύπτουν περίπου 157.000 εργαζόμενους ενώ αλλά πέντε περιμένουν να αδειοδοτηθούν εντός του 2020.

Υπέρ του θεσμού των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης τάχθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα εισαχθεί στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο τη δεύτερη κοινοτική οδηγία για τα επαγγελματικά ταμεία, αποδεικνύοντας έτσι πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είναι μεγάλη ευκαιρία στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης να θέσουμε επί τάπητος όλα τα ζητήματα για ένα θεσμό, που η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά πιστεύουμε. Εξάλλου, αυτήν την περίοδο (μέχρι τις 21/2) ολοκληρώνεται η ψήφιση ενός νομοσχεδίου-τομή για το Ασφαλιστικό, μετά από μια 12χρονη μεγάλη περιπέτεια στη χώρα μας. Δεν περικόπτονται συντάξεις, απεναντίας θα αυξηθούν μέρος αυτών». «Για πρώτη φορά κατατίθεται ασφαλιστικό νομοσχέδιο με πλήρη αναλογιστική μελέτη. Κάτω από τον e-ΕΦΚΑ ενοποιούνται όλοι οι φορείς – κανονική και επικουρική σύνταξη. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εισάγουμε κάτι επίσης καινοτόμο»

«Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικό πιστεύουμε και στον 2ο και των 3ο πυλώνα. Θέλουμε, όμως, τα Επαγγελματικά Ταμεία, να τα ενισχύσουμε. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονισθεί πως δεν κινδυνεύει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα από την επαγγελματική ασφάλιση. Είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του Θεσμού των ΤΕΑ», ανέφερε συμπληρωματικά.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του επικεφαλής της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν επιπλέον φορείς και κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την χρήση των κεφαλαιαγορών μπορούμε να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό, με στόχο μακροπρόθεσμα υψηλότερες αποδόσεις και συντάξεις». Όπως σημείωσε, «Δεν είμαι εδώ να σας πως τι θα κάνετε με τις συντάξεις», αναφέροντας ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή/διεθνή εμπειρία, σήμερα είναι μια τεράστια ευκαιρία και η ορθή χρονική στιγμή για αλλαγές:

«Η Ελλάδα βγαίνει μετά από μια τεράστια κρίση, αναπτύσσεται και είναι η σωστή στιγμή για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Bernardino, είναι απαραίτητη μια ενιαία ισχυρή εποπτεία ώστε να δημιουργηθεί μια βιομηχανία βιώσιμη με αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Ολοκληρώνοντας την ομιλίας του, ανέφερε ότι «Η ατζέντα είναι φιλόδοξη, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση, και ως EIOPA και θεσμοί, έχουμε μια ευθύνη: αν δεν κάνουμε κάτι δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού».

Το δικό του στίγμα γύρω από τα τελευταία δεδομένα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έδωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α, Δρ Χρήστος Νούνης. Ο θεσμός, άλλωστε, αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: Μόλις πέρσι, συστάθηκαν 5 ΤΕΑ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένονται επιπλέον 5 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ελληνική αγορά επαγγελματικής ασφάλισης αριθμούσε, ως τα τέλη του 2019 συνολικά 23 Ταμεία με συνολικό ενεργητικό που προσέγγισε το 1,6 δις ευρώ ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,84%

Το δε ποσοστό των ενεργών ασφαλισμένων σε ΤΕΑ, επί του συνόλου των απασχολούμενων, ανέρχεται στο 4,1%.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Νούνης, ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πλέον έντονα, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στο θεσμό. Τέλος, σημείωσε πως η παρουσία των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία με ομιλητές υψηλού κύρους και εξειδίκευσης, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο για την ορθότερη ανάδειξη του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.