Αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα της πανδημίας εμφανίζεται η PwC. Οι προβλέψεις για το 2021 στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&As) στην Ελλάδα καταγράφονται θετικές καθώς αναμένεται το άνοιγμα των αγορών και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που «πάγωσαν» κατά το 2020.

Όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη “Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020” που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η αγορά των εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2021, με την εκτίμηση ότι, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών εφέτος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. με επιπλέον 1,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Η PwC χαρτογραφεί τους 9 κλάδους από τους οποίους αναμένεται να προέλθουν επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα στο 2021, με αιχμή τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον κλάδο Τεχνολογίας, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνιών, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ακίνητα.

1. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: Η αποεπένδυση των τραπεζών, αναφέρει η PwC, θα συνεχιστεί και το 2021, με την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες των τραπεζών για απόσχιση υπηρεσιών τους, με την Πειραιώς να προχωρά στην πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών μέσα της εταιρείας Piraeus Bank Merchant Acquiring και να συνεχίζει την διαδικασία των securitisation Deca και Sunrise, ενώ και η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση την πώληση της Cepal που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια. Η συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ.ευρώ.

2. ΤΜΤ (Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες): Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα 288 εκατ.

3. Ενέργεια: Η απόκτηση του μεριδίου της Kerogen Investments στην Energean Israel από την Energean Oil & Gas ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η Medsympan Ltd (θυγατρική της Motor Oil) ολοκλήρωσε ήδη την εξαγορά του 75% των μετοχών της APIOS DOO τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, η P.W. Bunkering Services (θυγατρική της Petrolina) θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Silk Oil, ενώ η εξαγορά του 20% των μετοχών της Gastrade από το ΔΕΣΦΑ είναι υπό έγκριση από τις εποπτικές αρχές. Με βάση τις εξελίξεις, το συνολικό ποσό των εξαγορών θα ξεπεράσει το 339 εκατ.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: Το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2021 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους η παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και οι πωλήσεις του ΑΔΜΗΕ, των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, της Αφάντου, καθώς και περιφερειακών λιμανιών (Αλεξ/πολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, κ.ά.).

5. Λιανικό Εμπόριο: Η εξαγορά της Vivartia από το fund CVC τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 161 εκατ.

6. Αναψυχή: Η εξαγορά του Porto Karras από την Belterra Investments αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με την αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 205 εκατ.

7. Ακίνητη Περιουσία: Εντός του πρώτου τρίμηνου του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 41% της Vibrana Holdings στον κυπριακό όμιλο Yoda Group, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Alpha Investment Property από τη Mavani.

8. Υγεία: Η εξαγορά της Euromedica από τη Farralon Capital Management από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

9. Τρόφιμα και Ποτά: Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Pummaro από την Deca Investments, ενώ η απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της Megas Gyros από την Ellikonos 2 ολοκληρώθηκε ήδη στις αρχές του έτους. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται στα 24 εκατ.

Σημειώνεται πως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC πραγματοποιήθηκαν 59 Ε&Σ που ανήλθαν σε 4,1 δισ. σε όρους αξίας, 160 εκατ. μειωμένες σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των συναλλαγών ελαττώθηκε σημαντικά, όμως το μέσο μέγεθος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19 εκατ., υπογραμμίζοντας μια τάση για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας. Κύριο χαρακτηριστικό αποτέλεσε η στροφή προς τον κλάδο των ΤΜΤ (Τεχνολογία, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνίες), η οποία ακολουθεί μία παγκόσμια τάση.

Τι αναφέρουν τα στελέχη της PwC

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας, αναφέρει: «Οι προβλέψεις για μετά το πέρας της πανδημίας είναι θετικές. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψίστης σημασίας καθώς χρειάζεται να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις δημιουργώντας δυνατότητες για ισχυρή ανάκαμψη και ενδυνάμωση της παραγωγικής δομής της χώρας».

Ο ίδιος, σημείωσε: «Η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, αναδεικνύοντας το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει η χώρα και μετά την πανδημική κρίση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων».

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: “Το 2020, ήταν μια διαφορετική χρονιά με πολλές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Αναπόφευκτα οι συνθήκες της πανδημίας οι οποίες και αναχαίτισαν την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επηρέασαν την αγορά των E&Σ καταγράφοντας μείωση του αριθμού των συναλλαγών».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε δίνοντας την ευκαιρία για διατήρηση του momentum της προηγούμενης χρονιάς παρά το γεγονός της μη ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, λόγω της πανδημίας. Οι προβλέψεις για το 2021 είναι θετικές καθώς αναμένεται το άνοιγμα των αγορών και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που ‘πάγωσαν’ κατά το 2020».

Τέλος, ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: “Το 2020 παρατηρήσαμε εξαιρετική δυναμική συναλλαγών σε κλάδους που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές καθώς και τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζεται ως περιβάλλον χαμηλού ρίσκου με αποδόσεις οι οποίες ακόμα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαφοροποίηση αυτή των αποδόσεων τείνει να εξαλειφθεί οδηγώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Το 2021 αναμένουμε εξίσου υψηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον στους ίδιους κλάδους καθώς και στον τομέα των τροφίμων, με άνοδο του επιπέδου των συναλλαγών τόσο σε αριθμό αλλά και σε αξία».

Διαβάστε ακόμα: 

Τουρκία: Η κίνηση ματ της Κεντρικής Τράπεζας που οδήγησε σε «άλμα» της λίρας

Avax: Διεκδικεί με αμερικανική εταιρεία την κατασκευή του ενός ουρανοξύστη και έργα 2,5 δισ. στο Ελληνικό