Μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν ακόμη και να ακυρώσουν κάποιο από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ελάφρυνση του χρέους αν η Ελλάδα αντιστρέψει συνφωνημένες μεταρρυθμίσεις στέλνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν αντιστρέψει τις εφαρμοσθείσες μεταρρυθμίσεις τότε κάποια από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ακυρωθούν” τόνισε την Δευτέρα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ρύθμιση χρέους στην Ελλάδα δεν αποτελεί διαγραφή και δεν επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογουμένους, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι και η Γερμανία πλήρωσε την τελευταία δόση από τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953, 57 χρόνια μετά, το 2010.

Ο κύριος Ρέγκλινγκ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία (scrutiny) του ESM μέχρι να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της προς τον οργανισμό, κάτι που ως γνωστόν αναμένεται να γίνει το 2060.

Παράλληλα ο επικεφαλής του η ESM ανέφερε ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης 15 δις ευρώ από τον Μηχανισμό Θα καταστεί εφικτή μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, δηλαδή μόλις δοθεί το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Μετά την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό μαξιλάρι 24 δις, ικανό να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε να βγει από το πρόγραμμα

Στην «εντυπωσιακή» πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και στο ότι παραμένει η μόνη χώρα σε πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και στις αιτίες αυτού, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωστη Στο Μόναχο.

Οι λόγοι που η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο να βγει από το πρόγραμμα είναι τρεις, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ.

«Πρώτον, τα προβλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ βαθύτερη από ότι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Και τρίτον, δυστυχώς, η χώρα αντέστρεψε την πορεία πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση. Η ελληνική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στην Ελλάδα περίπου 86 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

«Οι μισθοί έπρεπε να κοπούν»

Ωστόσο ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να επαινέσει για άλλη μια φορά την «εντυπωσιακή» όπως χαρακτήρισε πρόοδο της Ελλάδας.

Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν από 20 έως 30%, αλλά «αυτό ήταν απαραίτητο, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα στο παρελθόν.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχασε την ανταγωνιστικότητά της.

Από το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσάζει σταθερά ένα μικρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όταν το 2009 είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15% του ΑΕΠ.

Έτσι, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα προϋπολογισμού».

Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018, υπενθύμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως ο ESM θα εκταμιεύσει ένα τελικό δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ «μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες».

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με ένα αποθεματικό άνω 24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Το εν λόγω αποθεματικό ρευστότητας επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Εξοικονομήθηκαν €12 δισ. ετησίως από τα δάνεια του ESM

Όπως ανέφερε, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που προσέφερε ο Μηχανισμός στη χώρα μας, εξοικονόμησαν περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως στην κυβέρνηση, δηλαδή το 6,7% του ΑΕΠ για το 2017.

«Και αυτό χωρίς να επιβαρύνεται ο Ευρωπαίος φορολογούμενος. Οι αποταμιεύσεις αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του ευρώ», υπογράμμισε.

Οι EFSF και ο ESM έχουν χορηγήσει δάνεια σε πέντε χώρες από το 2011, επισήμανε: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Τα δύο θεσμικά όργανα κατέβαλαν περίπου 280 δισ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο. «Τέσσερις από τις πέντε χώρες του προγράμματος είναι τώρα ιστορίες οικονομικής επιτυχίας (success story).

Αυτές είναι από τις πιο δυναμικές οικονομίες της ΕΕ, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειωμένο ποσοστό ρυθμό ανεργίας.

Επιπλέον, οι χώρες αυτές μπορούν να αναχρηματοδοτούνται ξανά στις αγορές χωρίς κανένα πρόβλημα.