Έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφεται το πρώτο δίμηνο του έτους, με τις υποθέσεις που έχουν υποβληθεί στο myPROPERTY της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ξεπερνούν τις 60.000 και τα φορολογικά έσοδα (στις περιπτώσεις που καταλογίστηκε φόρος) να προσεγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των τιμών στην κτηματαγορά όχι μόνο δεν έχει φρενάρει τις αγοραπωλησίες, αλλά, αντιθέτως, έχει ενισχύσει τις συναλλαγές, καθώς πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος και γι’ αυτό μπορούν να κερδίσουν από την αγορά ενός ακινήτου. Κάποιοι άλλοι θεωρούν καλή τη συγκυρία για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους στα παιδιά τους. Βλέπουν πως μαζί με τις τιμές στην αγορά αυξάνονται και τα ενοίκια, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά θα έχουν ένα σημαντικό εισόδημα.

Σε όλα αυτά έρχεται και η λειτουργία του ψηφιακού φακέλου ακινήτων που βοηθά τους συμβολαιογράφους να τρέχουν χιλιάδες υποθέσεις καθημερινά στα γραφεία τους με ευκολότερες διαδικασίες, αφού αντλούνται άμεσα ηλεκτρονικά πολλά από τα απαραίτητα έγγραφα. Βέβαια, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν και πολλές από τις μεταβιβάσεις που είχαν ξεκινήσει πέρυσι αλλά πάγωσαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, όμως το καινούριο στοιχείο που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Αγοραστές και πωλητές, γονείς και παιδιά έχουν πάρει μεγάλες ανάσες από τα παλιά προβλήματα στη διαδικασία των μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών κ.λπ. λόγω τόσο του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων όσο και δύο σημαντικών πρωτοβουλιών που καταργούν χρονοβόρες διαδικασίες: την αυτόματη συμπλήρωση-υποβολή του εντύπου Ε9 για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την κατάργηση της βεβαίωσης οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους.

Ειδικότερα:

Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτου: Πλέον όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη. Με βάση το νέο πλαίσιο, η συλλογή των εγγράφων πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, έπειτα από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα ψηφιακή εφαρμογή εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ), τα οποία αντλεί ο συμβολαιογράφος και καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Κατάργηση ΤΑΠ: Με την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, ο χρόνος για μια μεταβίβαση μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό, αφού οι πολίτες δεν χρειάζεται να μαζεύουν όλη την αναγκαία «χαρτούρα» για να πάρουν έγκριση από τους δήμους και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ από πονοκέφαλος για τον πολίτη έγινε «άγχος» για τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Με το που προχωράει μια μεταβίβαση, το Κτηματολόγιο θα ενημερώνει για την πράξη αυτή τον δήμο, που θα ελέγχει αν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ. Εάν υπάρχει (που στις περισσότερες φορές δεν υπάρχει), τότε θα βεβαιώνεται το χρέος και θα εισπράττεται μέσω της Εφορίας και του Taxisnet.

Αυτόματο Ε9: Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά και οι φορολογούμενοι απλώς λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail, με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Τα βήματα της αυτόματης υποβολής Ε9 είναι τα εξής:

1). Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

2). Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο, με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής.

3). Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και email και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9.

Τα έσοδα

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι πέρυσι πάνω από 400.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myPROPERTY, με τους φόρους από αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων να αγγίζουν τα 761 εκατ. ευρώ από 710,10 εκατ. ευρώ το 2022. Για το 2024 ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Από τις αγοραπωλησίες προβλέπεται να εισπραχθούν φόροι που φτάνουν τα 570 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Επενδυτικό Ελ Ντοράντο ο Καναδάς – Ισχυρό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ

Εξαφανισμένοι έμποροι: Απάτες με «χίλια πρόσωπα» και κόστος… έναν ΕΝΦΙΑ

Τυχερά παιχνίδια: Εκτοξεύτηκε η αγορά την τελευταία 10ετία – Αποκαλυπτικά στοιχεία (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ