Η Νορβηγική Equinor και η αμερικανική Principle Power  είναι δύο ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και έχουν συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο Renewable & Storage, αποκάλυψε τις επαφές του υπουργείου με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και δήλωσε διατεθειμένος να θεσπίσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει να υλοποιηθούν ανάλογες επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσες. Θερμό ενδιαφέρον για τις μπίζνες με τα υπεράκτια πάρκα επιδεικνύουν αντίστοιχα η Γερμανική RWE που πρόσφατα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, η πορτογαλική EDP Renovaveis αλλά και η IDEOL.

Ο δρόμος όμως ανοίγει μετά από καθυστερήσεις ετών και για τις επενδύσεις σε συστήματα αντλησιοταμίευσης και αποθήκευσης ενέργειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης για το Αμάρι έχουν υπογραφεί οι περιβαλλοντικοί όροι ενώ και η επένδυση της Αμφιλοχίας είναι ένα έργο που το υπουργείο  στηρίζει και επιδιώκει να προχωρήσει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ακολουθώντας τα χνάρια του έτερου Αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, πυκνώνει τελευταία τις επαφές με επενδυτές από τον κλάδο της ενέργειας.

Ανάμεσα σε εκείνους που πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι του υπουργείου του ήταν και οι ιδιώτες της Nur Energy, οι οποίοι σχεδιάζουν την επένδυση του ηλιοθερμικού πάρκου ισχύος 52 MW στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε χθες ότι η στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης θα διαπεράσει όλες τις δράσεις του υπουργείου αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες όπως είναι η ταχεία διασύνδεση των ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση, η ενεργειακή εξοικονόμηση και η απολιγνιτοποίηση.

Μια πρώτη γεύση των μέτρων για την διευκόλυνση των έργων ΑΠΕ και την απλοποίηση των διαδικασιών θα δώσει το υπουργείο την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την αποδέσμευσή της από το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο με προτάσεις της ΡΑΕ προς την ίδια κατεύθυνση και ένα τρίτο πακέτο σε σχέση με την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιλύει -μεταξύ άλλων- αδειοδοτικά ζητήματα των ΑΠΕ αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα για τις χρήσεις γης, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κ.α.

Το υπουργείο όπως αναφέρθηκε, έχει σκοπό να νομοθετήσει για τις μονάδες ΑΠΕ που δεν χρειάζονται λειτουργική ενίσχυση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά.

Σχέδια υπάρχουν και για τις μονάδες που είναι πάνω από 250 MW ώστε να τίθενται εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας. Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι να αποφευχθεί νόθευση του ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό οι μονάδες αυτές θα εντάσσονται σε ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν το θεμελιώδη λίθο ανάπτυξης και για την ΔΕΗ που έχει μείνει πολύ πίσω με την εγκατεστημένη βάση να μην ξεπερνά τα 3MW. O υπουργός ανέφερε χθες πως μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της έργα ισχύος 1 GW. Τα έργα αυτά θα αναπτυχθούν είτε σε συμπράξεις με ιδιώτες, είτε με διαδικασίες repowering υφιστάμενων έργων. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε για την ΔΕΗ εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για συνεργασίες στον τομέα των ΑΠΕ.

Σε δημόσια διαβούλευση θα βγάλει το ΥΠΕΝ και τον τρόπο κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης. Θα απεμπλακούν στο μεταξύ οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υβριδικών μονάδων από την κοστολόγηση τους, ώστε να προχωρήσουν αδειοδοτικά.